1. במקום שמן: רסק תפוחים
רסק תפוחים יכול להוסיף לחות ועסיסיות למאפים, ולהחליף את השמן והקלוריות הכרוכות בו. הוא מתאים לעוגות בחושות, מאפינס ואפילו בראוניז, ומשתמשים בו ביחס של 1:1, כלומר – במקום כוס שמן משתמשים בכוס רסק תפוחים.
2. במקום מיונז: יוגורט
יוגורט יכול להוות תחליף נפלא למיונז, בעיקר ברטבים לסלטים (זה ברור שלמרוח יוגורט בסנדוויץ' עסיסי פחות הולך, נכון?). יוגורט יכול להחליף גם שמנת חמוצה – במאפים, בציפוי לעוגה ואפילו לצד תפוח אדמה אפוי.
3. במקום קינמון: אגוז מוסקט
המוסקט והקינמון דומים בטעמם, ולכן יכולים להחליף זה את זה במתכונים שונים. המוסקט חזק מעט בטעמו מהקינמון אז כדאי לשים כמות קטנה מעט מזו שמצוינת במתכון, או פשוט לצפות לטעמים וניחוחות חזקים מהרגיל. למעשה יש משפחה של תבלינים ש"מתאימים" לקינמון ומוסקט, שיכולים להחליף אלה את אלה במקרה הצורך, וגם להשתלב נהדר ביחד - כמו הל, ציפורן וג'ינג'ר.
4. במקום ריקוטה: קוטג'
אוקיי, אולי לא בכל מתכון, אבל בלזניה, למשל, גבינת קוטג' רגילה יכולה להחליף את הריקוטה בהצלחה רבה, וכך גם בשלל פשטידות, קישים ומאפים. כל כך בהצלחה, שבפעמים הבאות שתכינו את המאפה אתם עשויים לחסוך וללכת על קוטג' מלכתחילה.
5. במקום תמצית וניל: רום או ברבן
רגע לפני שאתם אומרים שאתם לא אוהבים אלכוהול במאפים, הרשו לנו רק להגיד שגם תמצית הווניל שלכם מכילה אלכוהול. ועכשיו נוסיף ונאמר שמדובר בתחליפים מצוינים שאין לזלזל בהם, ויש לנו הרגשה שאם תתחילו להשתמש בהם אולי תמצית הווניל הקבועה שלכם תהפוך למחליפה למקרה שתיתקעו בלי רום.
6. במקום ביצים: זרעי פשתן
טריק טבעוני ידוע שיכול להתאים למי שמעדיף להימנע ממוצרים מן החי אבל גם למי שפשוט נתקע בלי ביצים. מערבבים כף זרעי פשתן עם שתי כפות מים, ומניחים לתערובת לנוח כחמש דקות. התוצאה היא בלילה שוות ערך לביצה אחת, שתוכל לשמש אתכם בעוגות ובפשטידות.
7. במקום פירורי לחם: שיבולת שועל או קרקרים שבורים
אם נתקעתם בלי פירורי לחם, קרקרים שבורים או אפילו בייגלה מרוסק יעשו את העבודה וייתנו תוצאה דומה למקור. אם בא לכם לגוון וגם לקחת את השניצל שלכם לכיוון בריא יותר – נסו להחליף את פירורי הלחם בשיבולת שועל, ותקבלו תוצאה מעט רחוקה יותר מהמקור אבל שווה לא פחות. לגרסה ללא גלוטן - רסקו חטיף צ'יפס וצפו בו את חזה העוף. ואגב, בתערובת לקציצות קוואקר הוא תחליף נהדר לפירורי לחם - שמייצר קציצות רכות יותר ובריאות יותר.
8. במקום שוקולד מריר: חמאה וקקאו
הנה טיפ שמציל אותנו בכל הפעמים שאנחנו נתקעים בלי שוקולד מריר, וזה קורה לנו לא מעט: כף חמאה מעורבבת עם 3 כפות קקאו (לא שוקולית!) יהוו תחליף מצוין לכ-30 גרם שוקולד מריר. אם אין לכם חמאה, או שאתם מעדיפים ללכת על פרווה – אפשר להשתמש במרגרינה, שמן קוקוס או כל שומן צמחי אחר.
אם אתם מכינים עוגת שמרים, למשל, וזקוקים לשוקולד להכנת מילוי - אל תתביישו ופשוט השתמשו בממרח שוקולד מוכן. טובי הקונדיטורים עושים את זה, אז גם אתם יכולים.
9. במקום רוויון: יוגורט ומיץ לימון
כוס יוגורט עם כפית מיץ לימון תהווה תחליף ראוי לכל מתכון שדורש רוויון, ואם אתם רוצים ללכת עם זה צעד קדימה – אם גם יוגורט אין לכם (חבר'ה, זמן לעשות קניות) כפית מיץ לימון בכוס חלב תעשה את העבודה.
10. במקום שמרים: סודה לשתייה ומיץ לימון
חצי כפית של אבקת סודה לשתייה מעורבבת עם חצי כפית מיץ לימון טרי יכולה להחליף כפית של שמרים יבשים, וזאת הודות לאפקט ההתפחה שמייצר מפגש של בסיס - סודה לשתייה - עם חומר חומצי כמו מיץ לימון. מודים, את זה לא ניסינו בעצמנו, אז נשמח לריקושטים.
11. במקום סירופ תירס: דבש
סירופ תירס הוא ממתיק מקובל בארצות הברית, אבל לא נמצא בשימוש נרחב בישראל, ואנחנו מהמרים שרוב האנשים לא מחזיקים אותו במזווה. אם נתקלתם במתכון שדורש סירופ תירס (או גלוקוזה, אגב) – תשמחו לגלות שאפשר להחליף אותו בדבש ביחס של 1:1.
12. במקום חומץ: מיץ לימון
טוב, זה כמעט מתבקש, אבל אם עד היום היססתם – בואו נגיד בקול רם וברור: אפשר להחליף חומץ באותה כמות של מיץ לימון. והנה משהו שאולי לא כולם יודעים: אפשר להחליף חומץ גם ביין לבן, באותה הכמות.
13. במקום מיונז: מחית אבוקדו
המרקם דומה, השומניות דומה – ואם זה מסתדר לכם עם שילוב הטעמים אתם יכולים להחליף חופשי חופשי.
14. במקום עגבניות מרוסקות: רסק עגבניות מדולל
הנה מצב שאנחנו נתקלים בו לא אחת: אין לנו עגבניות מרוסקות, אבל כן יש לנו רסק מרוכז בקופסת שימורים או בשפופרת. שלושת רבעי כוס של המרוכז פלוס כוס מים יעשו את העבודה, ואם אתם מתעקשים על רוטב עגבניות עשיר יותר – תוסיפו לסיפור גם קצת עגבניות טריות קצוצות.
15. במקום חמאה: מרגרינה
מי שהייתה מלכת המטבח בישראל בשנות ה-80 הפכה עם השנים לכמעט מוקצית, ולפחות מבחינת הטעם - לא לגמרי בצדק. בעוגות ובמאפים המרגרינה בהחלט יכולה לשמש תחליף ראוי לחמאה, ובואו נסכם את זה ככה: אם היעדר חמאה זה מה שעומד בינינו ובין בראוניז – נבלע את הצפרדע וניקח את המרגרינה. אופציה נוספת: שמן קוקוס, אבל בכמות של 85 אחוז מהחמאה (המתכון דורש 100 גרם חמאה? המירו אותה ב-85 גרם שמן קוקוס). בניגוד לחמאה, גם המרגרינה וגם שמן הקוקוס הם פרווה.
16. במקום שמנת לבישול: חלב וחמאה
קורה לנו מלא: חשבנו שיש, אבל ברגע האמת אנחנו מגלים שאין לנו שמנת לבישול. תערובת של כוס חלב וכף חמאה תהווה סבבה של תחליף.
17. במקום קמח: קורנפלור
מכירים קמח רב תכליתי? אז מתברר שהוא לא באמת מתאים לכל תכלית. קמחים מסוגים שונים נבדלים זה מזה בצפיפות ובהרכב, ואם אתם מכינים עוגה אבל יש לכם קמח רב תכליתי (כלומר לבן רגיל) – כדאי להוריד שתי כפות מכמות הקמח במתכון ולהחליף אותן בשתי כפות של קורנפלור. להמיר את כל הקמח בקורנפלור עלול להיות בעייתי, אף שיש מתכונים ללא גלוטן שעושים את זה בהצלחה (בעיקר במקרים שבהם כמות הקמח היא קטנה מלכתחילה, כמו בראוניז).
18. במקום קטשופ: רסק עגבניות
כל הורה לילד מכור לקטשופ (גם אם מדובר בילד בן 47) יודע שלהיתקע בלי זו צרה צרורה. אם זה בכל זאת קורה, נסו להוסיף לכוס רסק עגבניות כפית של חומץ וכף סוכר, והנה – יש לכם קטשופ.
19. במקום ליים: לימון (ולהפך)
נכון, יש הבדלים, אבל לפני שמעריצי הליים יוצאים לרחובות – בואו רק נגיד שאם אין לכם אחד מהם אבל יש את השני, זה בסדר. אגב, גם החלפות בין מיני בצלים שונים לרוב יעברו חלק.
20. במקום מיץ תפוזים: מיץ לימון
זה ייקח אתכם לכיוון טיפה שונה בטעם, אבל האפקט הכללי יישמר. וגם מיץ אשכוליות יכול לעבוד ברוב המקרים.
21. במקום יין לבישול: ציר
מתכון שדורש יין יסתדר לא רע גם עם ציר בשר או עוף באותה הכמות. אגב, זה נכון גם לגבי בישול עם בירה – גם אותה ניתן להחליף במידת הצורך בציר.
מכירים עוד תחליפים שווים? ספרו לנו בתגובות
* הכתבה פורסמה לראשונה במאי 2020