האמת הכי אמיתית היא שאין שיטה לקילוף קל של ביצים קשות שעובדת ב-100 אחוז מהפעמים. אבל מה שכן יש זה שיטה שמגדילה את אחוזי ההצלחה לאין שיעור, אחרי ניסוי וטעייה של שנים (לא שלנו, של שף שבילה את מיטב שנותיו בהכנת ביצים קשות מושלמות במסעדה מפונפנת בבוסטון).
לחסרי הסבלנות נספר כבר עכשיו שהסוד הוא להכניס את הביצים למים רותחים ולא להרתיח את המים בזמן שהביצים בפנים: מכניסים את הביצה למים הרותחים ומבשלים 11 דקות לביצה קשה ו-6 דקות לביצה רכה, מצננים (עוד על זה מיד) ומקלפים. התוצאה תיראה הרבה יותר כמו שישיית הביצים שמימין פה בתמונה, והרבה פחות כמו השישייה העגומה שמשמאל.
האם ביצים לא טריות קשות יותר לקילוף?
בדיוק ההפך. ביצים טריות במיוחד יהיו קשות יותר לקילוף, אבל רק במקרה שהן מאוד מאוד טריות. בכל רמת טריות אחרת לא אמורים לחוש בהבדל בעת הקילוף. האם שווה להתחיל לקנות ביצים לא טריות לטובת קלות ההכנה של ביצים קשות? ברור שלא! ביצים שאתם קונים בסופר סביר להניח שבכל מקרה לא יהיו טריות במידה כזו שגורמת לקליפה להיצמד לביצה.
למה ביצה לא מתקלפת?
הנקודה החשובה ביותר, שתקבע אם הביצה תתקלף בקלילות ובשמחה או תיאבק איתכם דקות ארוכות, וגם אז תצא מחוטטת למראה - היא אופן הבישול, וליתר דיוק: הטמפרטורה שבה הן החלו את דרכן. התחלת בישול בטמפרטורה גבוהה מייצרת ביצים קלות יותר לקילוף מאשר התחלה במים קרים. לצורך העניין, לא משנה אם מדובר במים רותחים, סיר אדים או כל דרך אחרת. צריך להתחיל חם - זה הסוד, שאולי לא עובד ב-100 אחוז מהמקרים אבל ב-90 כן.
פעולה נוספת שתעזור מאוד לביצה שלכם להתקלף בקלות היא קירור מוחלט שלה אחרי הבישול. אתם יכולים להעביר את הביצה הקשה היישר מהסיר לקערת מי קרח, או להניח לה להתקרר לאיטה. מה שבטוח זה שאחרי לילה במקרר היא תתקלף כמו טטלע.
איך מאדים ביצים ולמה זה כדאי?
אידוי ביצים אולי נשמע כמו משהו משונה לעשות, אבל מדובר באקט פשוט לחלוטין: מרתיחים מעט מאוד מים בסיר, מניחים שושנת אידוי ומכניסים את הביצים בזהירות. בשיטה הזאת הביצה מתבשלת באופן עדין יותר, ולכן פחות נוטה להיסדק, וגם זמן ההכנה קצר יותר (פשוט כי יש הרבה פחות מים להרתיח).