כדי להכין עוגת שוקולד מוצלחת כל מה שצריך זה לערבב קקאו (ברוב עוגות השוקולד בכלל אין שוקולד, בטח שמתם לב לזה), קמח, אבקת אפייה, סוכר, ביצים, שמן ומים, לפי פרופורציות שישתנו ממתכון למתכון. אין הרבה איפה לטעות, לא? אז זהו, שיש, ואנחנו כאן כדי לשמור עליכם מפני אותן טעויות מטופשות, שחבל, פשוט חבל שסתם יקלקלו.
1. חממו את התנור מראש
אם תכניסו את העוגה לתנור קר או לא חם מספיק זמני האפייה ישתנו, ואתם עלולים לסיים עם עוגה שרופה או לא אפויה בזמן שמצוין במתכון (יותר על איך עובד התנור אפשר לקרוא במדריך עוגות הגבינה). לא משנה כמה העוגה פשוטה – יותר מדי (או פחות מדי) אפייה לא עושה טוב לאף מאפה.
2. אל תיתנו לבלילה לחכות
עוגות בחושות מקבלות את המבנה שלהן מקמח, שמכיל עמילנים רבים שבזמן האפייה סופגים את הנוזלים שמסביב להם. הקטע עם קמח הוא שברגע שמערבבים אותו עם נוזלים מתחיל להיווצר חלבון שנקרא גלוטן – שהופך לצמיגי ואלסטי ככל שהוא מבלה יותר זמן עם הנוזל. אם היינו מכינים לחם, צמיגיות ואלסטיות היו באות לנו טוב, אבל כשאנחנו רוצים עוגה אוורירית, קלילה ועדינה, שתהיה יציבה לחיתוך אך תתפורר בפה בקלות, גלוטן הוא לא חבר שלנו. לכן מוטב שלא נניח לבלילה לעמוד אחרי שסיימנו להכין אותה, ושנזדרז להכניס אותה לאפייה.
אז מה השורה התחתונה? את התבנית אתם צריכים לשמן מראש, התנור צריך להיות מוכן מראש, ובשנייה שיש לכם בלילה אחידה – עליכם לשגר אותה לתנור. רוצים להיות יותר צדיקים מהאפיפיור? השקיעו והשתמשו בקמח ייעודי לעוגות, שהוא קמח המכיל מעט מאוד חלבונים, ובכך ממזער את כמות הגלוטן הנוצרת.
3. אל תסמכו על הזמנים המצוינים במתכון
זמני האפייה של עוגות, ומאפים בכלל, משתנים מאוד בין תנור לתנור. לכן חשוב להתחיל לבדוק את העוגה קצת לפני שתם פרק הזמן המצוין במתכון, ואם היא מוכנה – לא להתבייש להוציא אותה לפני הזמן.
4. איך יודעים שהעוגה מוכנה?
העוגה צריכה להיראות יציבה, כלומר לא לזוז כשמנענעים את התבנית, פני השטח צריכים להיות קצת בקועים, וקיסם או מזלג שמחדירים למרכז העוגה (שהוא החלק שנאפה אחרון) צריך לצאת נקי או עם מעט פירורים.
5. מוטב מוקדם ממאוחר
כשמוציאים את העוגה מהתנור היא עדיין ממשיכה להיאפות ולהתייצב, אז עדיף להוציא אותה קצת לפני שהיא 100 אחוז אפויה מאשר קצת אחרי – כי זה מתכון בטוח לעוגה יבשה.
6. אופים בתבנית גדולה? תנמיכו את החום
אחד הדברים המבאסים שקורים כשאופים עוגת שוקולד גדולה הוא שהשוליים של התבנית אפויים ויבשים, כמעט שרופים, בעוד הבלילה שבמרכז נשארת חצי אפויה (אם בכלל). כשמבקשים מכם להביא לגן עוגה שתספיק להאכיל 30 זאטוטים, הסיכון לאפייה לא אחידה רק גובר. הפתרון: חום נמוך.
הרבה ממתכוני העוגות מבקשים לכוון את התנור ל-180 מעלות. כשמדובר בעוגה גדולה, מוטב להנמיך את הטמפרטורה ל-160 ולהעלות בהתאם את זמן האפייה. כך החום יחדור למאפה יותר בעדינות, העוגה תיאפה בצורה אחידה וטובה והסיכויים לאסון שוקולדי חצי אפוי יקטנו פלאים.
7. ציפוי בלי שמנת
המתכון מבקש להמס שוקולד עם שמנת מתוקה, ופתאום אתם קולטים ששכחתם לקנות כזו? אל דאגה. הציפוי של עוגת השוקולד מחייב אמנם ערבוב של שוקולד עם נוזל כלשהו, אבל הנוזל הזה לא חייב להיות שמנת מתוקה. אפשר להשתמש גם בשמן רגיל, שיניב לכם ציפוי נוזלי יותר (ופרווה), בחמאה, שתניב ציפוי יציב ומאוד עשיר, ושווה אפילו לשקול שימוש במים (כן!), אם משתמשים בשוקולד מריר איכותי ורוצים ממש להרגיש את הטעם שלו.
8. רוצים לשדרג?
הנה המתכון בשבילכם: עוגת השוקולד של אפרת ליכטנשטט. מתכון מעולה, עם שיטת הכנה רק קצת יותר מורכבת. מומלץ בחום!