תזונה המבוססת על חלבון מן הצומח, כבר מזמן אינה שייכת רק לצמחונים וטבעונים. אנשים רבים שאוהבים את כדור הארץ, ורוצים לדאוג גם לדורות הבאים, אימצו אורח חיים של FLEXITARIAN – חצימחונים. כלומר, עדיין אוכלים מזון מן החי, אבל פחות. השינוי אגב, הוא אדיר.
טרנד חדש שצובר תאוצה גם בקרב החצימחונים, וגם אצל חובבי הבשר המושבעים, הוא להפוך את היציאה השבועית למסעדה או לבית הקפה ל"יציאה צמחונית". הרעיון, שנולד ממיזם "יום ללא בשר", הפך בתחכום ליום ללא בשר במסעדה. למה? כי במסעדה יש את חומרי הגלם הטובים ביותר בשוק המוצרים מן הצומח ויד מקצועית של שף שהופכת את הכל למאסטר פיס. כמובן שזה גם הרבה יותר מפנק.
אם תהיתם למה מומלץ להפחית בתזונה מן החי, ההסבר פשוט: ככל שאוכלוסיית כדור הארץ גדלה, משאבי הטבע הולכים ומתמעטים. לא מדובר רק בבעיית ביקוש לעומת היצע. שינויי האקלים כמו עליית מפלס הים, עלייה בטמפרטורות ואירועי מזג אוויר קיצוניים קשורים גם הם למה שאנחנו אוכלים. ייצור הבשר מהווה 57 אחוז מפליטת גזי החממה של תעשיית ייצור המזון כולה, ומוביל בין היתר לכריתת יערות ולאובדן המגוון הביולוגי.
לכבוד יום הקיימות הבינלאומי, הנה 5 סיבות לעבור למנה צמחונית פעם בשבוע, כשאתם אוכלים בחוץ:
- כדי ליצור שינוי ענק בצעד קטן כולנו רוצים לצמצם בצריכת מזונות מן החי ולשמור על הפלנטה שלנו. יחד עם זאת, נדמה לנו שארוחה אחת מן הצומח בשבוע היא עניין בעל השפעה זניחה שלא יוצרת שינוי משמעותי. אז מתברר שזו טעות. קבלו נתון אחד לדוגמה שממחיש זאת היטב: קילוגרם בשר אחד שאנחנו צורכים שווה ערך לפליטה הפחמנית של נסיעה ברכב מתל אביב לחרמון. אם ויתרתם "רק" על מנה בשרית ממוצעת אחת במסעדה, חסכתם פליטה פחמנית של נסיעה מתל אביב לחדרה.
- כדי להגן על משאבי כדור הארץ ויתור על מנת בשר פעם בשבוע טוב גם לאמא אדמה. בעלי חיים גדולים, צורכים הרבה יותר מים מתוצרת צמחית. נדרשים כ-15 אלף ליטר מים, כדי לייצר קילוגרם אחד של בשר בקר! לשם השוואה, לגידול קילוגרם כרוב נדרשים 237 ליטר מים בלבד, ולייצור קילוגרם אחד של קטניות נדרשים כ-2000 ליטר מים. בנוסף, החלפת מנת בשר פעם בשבוע תסייע בהפחתת גזי חממה ואת התלות בדלק פוסילי.
- כדי להאריך ימים מחקרים רבים מראים שתזונה המבוססת על מזון מן הצומח קשורה להפחתת השמנת יתר, סוכרת, סרטן ומחלות לב וכלי דם. בנוסף, היא נקשרת גם לתוחלת חיים ארוכה יותר. אנשים מה-Blue zones, אזורים בעולם בהם אנשים מאריכים חיים באופן מובהק, ניזונים בעיקר מתזונה צמחית עונתית וזמינה במהלך חייהם. בלי דיאטות ובלי לוותר לחלוטין על מזון מן החי.
- כדי להציל את האוקיינוס ארוחה אחת בשבוע מן הצומח, משפיעה לא רק על האוויר והיבשה, היא נוגעת גם עמוק בים. אדם ממוצע אוכל כיום פי שניים יותר דגים בשנה לעומת אדם ממוצע שחי לפני 50 שנים. אבל הביקוש נמצא ביחס הפוך להיצע: בעשור האחרון בלבד נרשמה ירידה של 25% בשלל הדגה בים התיכון. בנוסף, רשתות הדיג הגדולות, פוגעות בקרקע הים שאותו הן "חורשות", ובכך משחררות פחמן שהיה אצור בקרקעית הים, וגורמות לפליטת גזי חממה בהיקף הרסני.
- כדי לאכול חלבון באיכות מעולה ישנו מיתוס לפיו תזונה מן הצומח, איננה מספקת מספיק חלבון. בפועל, קל להשיג חלבון ממקורות צמחיים כמו קטניות (כגון שעועית ועדשים), אגוזים, טופו ועוד. אבל זה לא הכל, זמינות החלבון מהצומח נמצאת כיום בשיא שבעבר יכולנו רק לחלום עליו. החלבון האלטרנטיבי הינו איכותי וקיים כיום במרבית המסעדות - לתשומת לב כל מי שאוהב לאכול בחוץ (מי לא?!). איך תמצאו את החלבון הצמחי? הביטו על התפריט ואל תהססו לשאול את המלצר. הוא ידע לכוון אתכם.
כדאי לדעת, שבמנות נבחרות במסעדות ובתי קפה בישראל, מגישים חלופות מגוונת ואיכותיות מן הצומח מבית גארדן גורמה. מוצרים שפותחו ע"י שפים ועבור שפים בארץ ובעולם, וכוללים חומרי גלם מגוונים שמאפשרים לייצר מנות איכותיות מן הצומח. אז בפעם הבאה כשאתם מגיעים למסעדה, תסתכלו על התפריט, תשאלו את המלצר, תהיו אקטיביים ותבדקו מה אתם אוכלים ועל הדרך, תוכלו ליהנות מוצרי GG מבלי להתפשר על הטעם.
עכשיו רק נשאר לבחון את עצמכם עד כמה הרגלי האכילה שלכם מחוץ לבית, תורמים לשמירה על כדור הארץ? ענו על השאלון ותגלו: