הדרך הכי טובה ללמד ילדים היא באמצעות דוגמה אישית - ושיתוף מלא שלהם בתהליך. תזונה היא חלק חשוב מאורח חיים מאוזן, ולילדים יש לא רק תאבון וסקרנות לתחום האוכל, אלא גם רצון לקחת בו חלק פעיל. אחרי הכול, הם רוצים להיות כמו המבוגרים - והם רוצים להרגיש שהם תורמים ומשמעותיים. אז בואו נכניס אותם למטבח לזמן איכות משותף.

איך נשלב את הילדים בעבודה במטבח?

- קודם כל, בטיחות: ניתן לילדים משימות שלא כוללות חפצים מסוכנים. כלומר, פעולות כמו הפעלה של הגז או חיתוך עם סכין חד יבוצעו רק על ידי מבוגר. לילדים נשאר לא מעט במה לעזור גם בלעדיהן כמו: לסדר את הרכיבים, למדוד כמויות, למזוג נוזלים, לערבב, לתבל ולטעום. 

- לתת משימות מוגדרות: אמרו לילד מה צריך לעשות במדויק, והראו לו כיצד עושים את זה נכון. למשל, לא ״תשים קמח״, אלא ״תביא את הקמח מהמדף התחתון בארון, תמלא כוס קמח ותעביר לקערה״. 

- לסמוך עליהם: כמובן שצריך לפקח על הילד, אבל בהתחשב בגילו וביכולות המוטוריות שלו, לא צריך בהכרח לתמוך בו עם הידיים. נכון, לפעמים העבודה לא תהיה הכי סטרילית בעולם - אבל עדיף שיתפזר טיפה קמח על השיש מאשר שהילד ירגיש שלא סומכים עליו ושלא מכבדים את העצמאות שלו. 

- להתחשב בדעתם: התייעצו עם הילד בשאלה מה להכין, או התלבטו ביחד איתו מה אפשר להכין בהתחשב למצרכים שיש בארון ובמקרר. בנוסף, תנו לו לטעום כדי שיתלהב ממעשה ידיו ויחליט אם צריך להוסיף עוד קצת מלח או סוכר. המטרה היא לתת לילד תחושה שהוא שותף מלא לתהליך, שהעזרה שלו משמעותית ושדעתו מוערכת. 

קוואקר גל 11 (צילום: טל סיון צפורין)
צילום: טל סיון צפורין

מה אפשר להכין ביחד עם הילדים?

פיצה

מאכל שילדים אוהבים, ושההכנה שלו מורכבת מכמה שלבים שונים ומלהיבים. כדי להעשיר את הפיצה בסיבים תזונתיים, נגלה לכם טריק: אפשר להחליף את הקמח הרגיל בקוואקר שנטחן במעבד מזון. כך הפיצה תזכה לתוספת סיבים, כמו סיבי הבטא-גלוקן שקיימים בשיבולת שועל. אלו סיבים מסיסים הידועים כבעלי פעילות פרה-ביוטית, כלומר כזו שמשמשת כמצע מזון עבור חיידקי המעי הגס ועשויה לתרום לשגשוג של החיידקים הטובים. על פי סקר שנערך בישראל, ילדים לא צורכים מספיק סיבים תזונתיים, כך ששילוב של קוואקר הוא יופי של שדרוג לפיצה שלכם.

קוואקר 2024 (צילום: טל סיון צפורין)
צילום: טל סיון צפורין

פיצה שמכינים עם קוואקר היא ארוחה כיפית שניתנת להתאמה אישית, בעיקר בבחירת הגבינות והתוספות שעל הפיצה. הילדים יוכלו להוסיף את הרכיבים לקערה של מעבד המזון, לרדד את הבצק, למרוח עליו את רוטב העגבניות, לפזר את הגבינה המגוררת ולבחור ולמקם את התוספות. תסמכו עלינו, זו חוויה שהם יספרו עליה לחברים שלהם ביום המחרת. 

עוגיות

אין כמו עוגייה ביתית, חמה וטעימה. גם עוגיות אפשר להעשיר בקלות בסיבים תזונתיים בעזרת קוואקר, ועדיין להשאיר מרחב תמרון גדול בנוגע לאופי שלה: עם קקאו, עם שוקולד צ׳יפס, עם אגוזים - הכול הולך, לפי טעמו של הילד וגילו. 

קוואקר 2024 (צילום: טל סיון צפורין)
צילום: טל סיון צפורין

אפשר להכין עוגיות קוואקר עם דבש או סילאן, להוסיף להן פירות יבשים ואגוזים, ולקבל עוגיות נהדרות; אפשר גם להוסיף שוקולד צ׳יפס ולקבל עוגיות עשירות במיוחד. 

בתהליך הכנת העוגיות הילדים יכולים לעזור בסידור המצרכים, במדידת הכמויות, בהעברה לקערת הערבוב, והכי כיף - בסידור העוגיות על המגש בשיטת ה״קובבות״ או עם קורץ עוגיות.

פשטידה במחבת או פנקייק תירס

פשטידה אהובה על ילדים ומבוגרים, מדובר על מאכל מהיר, במרקם כיפי ובשילוב ירקות חתוכים או סלט אתם יכולים לקבל ארוחה מלאה, זריזה ומזינה. גם פנקייק נחשב לאחד הפייבוריטים של הילדים בכל הגילאים. את שתי המנות האלה הילדים יאהבו לא רק לאכול, אלא גם להכין איתכם, במיוחד את הפשטידה שבה כל מה שצריך הוא לערבב את כל המצרכים ולשים את הבלילה המוכנה על המחבת. כאן תמצאו מתכון לפשטידה טעימה וקלילה להכנה שגם מכילה סיבים תזונתיים. וזה הפנקייק הטעים במיוחד שהילדים כל כך אוהבים, רק בגרסה יותר מעניינת, בתוספת תירס ועשירה בסיבים תזונתיים.

תנו לילדכם לערבב את המצרכים בקערה, הם אפילו יוכלו לנסות לצקת את הבלילה על המחבת והיתרון הוא שתוך דקות ספורות, המנה מוכנה ולא צריך לחכות הרבה לפני שאפשר להתחיל לאכול בתאבון את הארוחה.

*הכתבה נכתבה בשיתוף דורית שאלתיאל – יערי, דיאטנית קוואקר, שטראוס