בשנים האחרונות חל גידול משמעותי בהיקף שטחי האבוקדו בישראל. מהיקף גידול של כ-40 אלף דונם בסוף שנות ה-90, הגענו בקיץ האחרון להיקף גידולים של למעלה מ-130 אלף דונם.
הסיבות העיקריות לכך קשורות לביקושים ולנוחות גידול הפרי. כן, אבוקדו הוא פרי.
אבוקדו הוא הגידול הממוקם במקום הרביעי במכירות בכל העולם. מחזורי המכירות השנתיים שלו צומחים בחדות ומטפסים למעלה, ועל פי ההערכות, בשני העשורים הקרובים לא ניתן יהיה לספק את הביקוש לפרי.
ישראל ניצבת במקום טוב בעניין הזה, כמגדלת ויצואנית של אבוקדו, הדורש אקלים טרופי וחם, היא דאגה ודואגת בשנים האחרונות להפוך את הפרי לגידול כלל שנתי, ועוד נגיע לזה.
אבוקדו: הסופר-פוד שכולם רוצים
הצרכנים הגדולים ביותר בעולם של הפרי הסובטרופי, הם דווקא האמריקאים. גם בשוק הישראלי ובשוק האירופאי הביקוש לאבוקדו הולך וגדל מדי שנה. הפרי העשיר בשומנים בריאים, סיבים, חלבונים, ויטמינים, חומצה פולית, אשלגן וחומצה אולאית (הקיימת גם בשמן זית), נחשב לסופר-פוד בעל מרקם ייחודי שמתאים למגוון סלטים וממרחים – אפילו בגרסה מתוקה. פרי או לא פרי?
מאחר ותקופת הקטיף של הפרי נפרסת על פני תקופה ארוכה, ניתן לבצע את הקטיף באופן יעיל עם כוח אדם מצומצם, כך שמדובר בגידול נוח לחקלאי. בנוסף, האבוקדו הוא גידול מטע המאופיין במיעוט מזיקים ומחלות. ממשק הגידול שלו מבוסס על בקרה ביולוגית של מזיקים ומחלות ואיננו דורש טיפולים עם חומרי הדברה חריפים.
אבוקדו: מפרי עונתי לפרי רב שנתי
בנטיעות שבוצעו בשנים האחרונות בישראל, מגדלי האבוקדו הקפידו לנטוע גם זנים מוקדמים מאוד להבשלה כגון ה"גליל", וזנים מאוחרים יותר להבשלה, כמו ה"ריד", בשטח הגידול הכללי של מטעי האבוקדו. המטרה היא להאריך את עונת הקטיף ולספק ללקוחות בישראל ובמדינות הייצוא באירופה, אבוקדו טרי ומקומי לאורך 11-10 חודשים בשנה. כלומר, קטיף ישירות מהעץ ממחצית אוגוסט ועד מחצית יולי.
הגידול הצפוי בכמויות הפרי בשנים הקרובות לאורך כל עונת האבוקדו מבטיח גם רמת מחירים סבירה ויציבה יותר של הפרי.
אבל כמובן, בחקלאות כמו בחקלאות, חייבים להיות זהירים. אירועי אקלים חריגים ומצבי קיצון לא צפויים עלולים לשנות את כל התוכניות ולשבש את אספקת הפרי הסדירה. מחסור זמני הוא תמיד אופציה אבל המגמה הכללית היא עליה מתמשכת ביבולי האבוקדו הישראלי וזו בשורה מצוינת לצרכן. נגישות לפרי טרי, איכותי ובריא במיוחד, לאורך מרבית חודשי השנה.