שפעת, כאב ראש שלא עובר, שיעול טורדני וגם סתם מצברוח לא משהו – לכל אלה היה עד שישי האחרון מזור: מרק העוף של קפה בתיה. הקשר שלי עם בית הקפה המיתולוגי בארלוזורוב פינת דיזנגוף התחיל עם חברה שמלצרה שם בתחילת שנות האלפיים, והביאה לנו בכל שישי לארוחת החברות השבועית קופסאות פלסטיק עם כבד קצוץ, מרק עוף, קישואים ממולאים וכל מה שנשאר במטבח. הקשר המשיך כשעברתי לגור קרוב קרוב למסעדה לפני ארבע שנים, והפכתי אותה לספקית מרק העוף הרשמית של חיי – כי כשאפשר לאסוף קופסת מרק בדרך הביתה, מי בכלל צריך רופא. בין לבין הייתי מעבירה ארוחות זריזות במסעדה עם לחם אחיד טרי (מצרך יוקרתי בפני עצמו), ולפעמים גם ארוחת שישי מושקעת.
במשך כל שנותיי בתל אביב, רחוק מהבית, בתיה הצליחה לתת לי תחושה של חום ביתי: מרק עוף כמעט כמו של אמא, סלט ביצים, קניידלך וקרעפלך כמו של סבתא (אמא, מתי תלמדי להכין אותם?), ואפילו שניצל בלי פנקו סוף סוף.
בשישי האחרון נסגרה המסעדה של בתיה לרגל שיפוצים בבניין שבו היא יושבת כבר 70 שנה. המבנה עתיד להפוך, ברוח הטרנד הנוכחי, למלון בוטיק, והקפה נשלח לחפש מקום חדש שיאכלס אותו. הבעלים מבטיחים שהם לא סוגרים סופית, ושהכל רק עד שיימצא להם מקום חדש. מניסיוני, בדרך כלל זה לא קורה. בכל מקרה, בינתיים אני מעבירה פנייה נרגשת לאמא: הכיני את קופסאות מרק העוף, אני באה לקחת. בכל זאת, החורף בפתח.
מתכון לפרידה: הקרעפלך של בתיה
המרכיבים (20 מנות):
קילו קמח
2 ביצים
כף שטוחה מלח
3 כפות שמן קנולה
חצי ליטר מים
למילוי:
קילו בשר בקר, חתוך לקוביות
קילו בצל קצוץ
שני עלי דפנה
3 יחידות פלפל אנגלי
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
1. מכינים את המילוי: מטגנים את הבשר ("סוגרים" אותו), מוסיפים את הבצל, עלי הדפנה והתבלינים ומבשלים הכל יחד כשעה וחצי (בלי להוסיף נוזלים).
2. מצננים, מסננים וטוחנים הכל ביחד.
3. לשים את חומרי הבצק ביד עד לקבלת בצק אחיד במשך 6-7 דקות.
4. מרדדים את הבצק לעובי של חצי סנטימטר, ויוצרים עיגולים בקוטר כ-8 ס"מ.
5. לוקחים כפית מהתערובת ומניחים באמצע של כל עיגול. מקפלים לשניים וסוגרים בצורת פרח.
6. מבשלים במים רותחים עם קצת שמן כ-5 דקות, עד שהקרעפלך צפים. מוציאים, מצננים ואוכלים. ניתן לטגן את הקרעפלך אחרי הבישול, או לחמם אותם בתוך מרק שתי דקות.
>> לגרסת ההדפסה של המתכון: הקרעפלך של בתיה
שתפו את המתכון לקרעפלך של קפה בתיה