קשה להגיד שיש הרבה מסעדות אתיופיות בישראל. בתל אביב מככבות באלינג'רה, טנאת המצוינת ומסעדת חבש, ברחובות אפשר למצוא את גוג'ו ובאשדוד קיימת כבר שש שנים מסעדת אדיס עלם. וזה חבל, אפילו חבל מאוד - כי המטבח האתיופי הוא מופת של בריאות, טעמים עזים וצבעוניות, עם שלל אפשרויות טבעוניות לצד וריאציות בשריות.
אנחנו קפצנו לבקר באדיס עלם (באתיופית: עולם חדש), אחת המסעדות הבולטות בז'אנר, שנקראה כך כמחווה של בעלת המקום, אפרת, לאמה. "אמא שלי נפטרה כשהייתי בת שמונה והיא הייתה אשת החיל של הכפר, וגם תמיד העבירה מתכונים לכל נשות הכפר. כולם למדו ממנה", היא מספרת. "כשאמא נפטרה הייתי אחראית להאכיל את המשפחה שלי ובישלתי לכולם. המטבח נותן לי המון". עד היום, את האוכל במסעדה מכינה אפרת כמעט לבדה.
את פנינו קיבלה אפרת בטקס הבונה, טקס של קליית פולי קפה והכנת קפה טרי וחזק. משם התקדמנו לאוכל: אפרת הגישה לנו את המנה הצמחונית, שכוללת אינג'רה, לחם הטף החמצמץ האתיופי שמוגדר כסופר פוד, ועליו תבשיל עדשים חריף; תבשיל אפונה צהובה; תבשיל דלעת חמוץ-חריף; שעועית ירוקה; תבשיל ירוק חמצמץ של עלי מנגולד; תבשיל סלק רענן; תבשיל תפוחי אדמה ועדשים; וסלט ירקות לא מתובל, שיעזור לספוג את החריף.
המטבח האתיופי עשיר גם במנות בשריות, ומתוכן אנחנו טעמנו תבשיל בקר עשיר במיוחד, שנהנינו ממנו מאוד. אם כבר הגעתם למקום, אל תוותרו גם על בקבוק של בירה אתיופית צוננת שהולכת נהדר עם האוכל.
אפרת מספרת שבעבר רבים נרתעו מהאוכל האתיופי, אבל היום מרבית הלקוחות במסעדה אינם בני הקהילה. עם זאת יש עוד דרך לעשות עד שהאוכל האתיופי יתקבל בקונצנזוס הישראלי, והדרך הזאת מתחילה בכך שנלמד להכיר את המטבח הנפלא הזה.
אדיס עלם. הבנאים 5, אשדוד. 053-2736551