בית הדין הארצי לעבודה קבע היום (ב') כי הטיפים שמקבלים מלצרים ועובדי מסעדות אחרים ייחשבו כהכנסת המסעדה. מדובר בפסיקה דרמטית, שכן עד כה הטיפים נחשבו להכנסה של העובד - אך לא מאת מעסיקו. המשמעות היא כי המלצרים ישלמו מס על הטיפים שיתקבלו, בעוד המעסיק יחויב לשלם עליהם זכויות סוציאליות כביטוח לאומי. ההסדר ייכנס לתוקף רק בינואר 2019, שכן הוא דורש היערכות מצד המעסיקים.
ואכן, בענף המסעדנות סוערים בעקבות הפסיקה ומנסים עדיין להבין מה יהיו משמעויות המיסוי החדשות. הסברה המרכזית שעולה היא שהענף צפוי להיפגע. בעלי מסעדות שעמם שוחננו מסרו כי במקום לשדרג ולהצמיח את ענף המסעדנות בישראל עושים בדיוק ההיפך ומנסים לקחת בכל פעם עוד ועוד חלקים בעוגה שכבר מזמן הצטמקה.
בעלי רשת בתי קפה שביקש להישאר בעילום שם אמר לנו כי ללא הטיפים שיגיעו ישירות לכיסים של המלצרים - לא יהיו המוני אנשים שירצו לעבוד בענף. לדבריו, "מלצרים בשנות ה-20 מעוניינים בכסף מהיר וזמין שלרוב אינו דורש התחייבוית רבות. אם זה ייגמר, גם הביקוש לעבוד במסעדות יירד, וכמו בשטיפת כלים או בעבודות מטבח לא יהיו הרבה אנשים שמוכנים לעשות זאת". הוא מוסיף כי אין היערכות מספקת בתחום לקראת שינוי כל כך דרסטי, וכי הוא בספק אם הדברים ישתנו בפחות משנה.
טל שטרן, הבעלים של המסעדות טוני וואספה, מגזינו והטאקריה בתל אביב ויו"ר משותף לאיגוד המסעדות, טוען כי להבנתו יש עוד ללמוד את משמעות פסק הדין מאחר ששאלת המיסוי נותרה פתוחה לגבי המעסיקים. "מה שאותי מעניין בתור מעסיק זה שהמלצרים שלי יהיו שמחים ומרוצים, ופסק הדין הזה יוביל למצב הפוך מכיוון שבשורה התחתונה הם ירוויחו פחות כסף למרות הזכויות הסוציאליות שיקבלו. זה מהלך שאינו מתאים לאופיים של רוב המלצרים הצעירים ולסטודנטים, ולכן זה לא טוב להם ולא טוב לבעלי המסעדות או לענף כולו".
נועם רייזי, בעלי המסעדות אדום ולבן בירושלים אומר כי במסעדות שלו צוות המלצרים ומי שעובד בקדמת המסעדה הם אינם רק אנשים שמעבירים צלחות ממקום למקום. "המלצרים הם חלק מהמסעדה, הם לומדים בה, חשובים לנו ולאיכות שאנו מעבירים, ואני כמובן רוצה שהם ירוויחו יותר״. רייזי מודה שעוד לא ברור בענף לאן הדברים יתקדמו, אך הוא אומר כי הוא מרגיש שאין בתחום זה מבוגר אחראי. "אין בעל בית בכל הענף ובזמן שבית הדין לעבודה דואג לזוויות אחת, רשויות המס דואגות לזוויות שנייה. מישהו צריך לדאוג גם לבעלי עסקים. כבר מזמן הבינו בישראל שלא מרוויחים ממסעדות וכעת ממשיכים להכביד על הענף עוד יותר עם רגולציות ומיסוי".
רייזי מוסיף כי הוא מרגיש שהפגיעה במלצרים תורגש ואף תשנה את הענף. "אם מלצר ייאלץ לשלם כעת על הטיפים שיקבל הוא גם יצטרך לעבוד יותר, ולכן לא יוכל להיות סטודנט. אני מעסיק כ-200 אנשים, מתוכם 100 מלצרים. 85 מהם לומדים באוניברסיטה ולומדים שלוש פעמים בשבוע, עשרה לומדים רפואה, הם לא יכולים לעבוד יותר משתי משמרות. אם הם יצטרכו לעבוד חמש משמרות כדי להגיע לסכומים האלה, הם כבר לא יוכלו להיות סטודנטים".
לדברי רייזי, ענף המזון הוא המעסיק העיקרי אחרי המדינה, חשיבותו לענף התיירות היא ברורה ובכל זאת הוא הפך לשק חבטות. "ברור שהמלצרים הם לא המרוויחים העיקריים. אם כבר מישהו יכול להרוויח מכך כעת זו מדינת ישראל, ואני אוהב אותה אבל כשהיא מרוויחה כך צריך להבין מי המפסיד – המלצרים, המסעדות. זה מרגיז כאילו מישהו מבשל מנה בלי לדעת מה הרוטב שלה יעשה. זווית הראייה כאן היא קטנה ואין מי שיחשוב על ענף שיש צורך עז לחזק אותו ולא להנמיך אותו".
הכתבה פורסמה במקור באתר The marker