אנחנו נמצאים בעידן של שינויים, שמביא לכך שיותר ויותר אנשים הופכים לצמחונים, טבעונים או לכל הפחות מודעים בריאותית ומפחיתים בכמויות הבשר והשומנים מן החי (מספר הטבעונים בישראל מוערך כיום בלא פחות מ-300 אלף איש). אבל למרות הגידול המשמעותי הנ"ל, תעשיית המזון טרם הצליחה להדביק את הקצב ולספק לטבעונים ולכל היתר, תחליפים ראויים לסוגי מזון שונים.
כדי לכסות מעט על הפערים הללו, יוצגו מחר (יום שני, 13.10.14) לראשונה במסגרת הפסטיבל הטבעוני הענק שיתקיים בפארק הלאומי ברמת גן, חידושים רבים בגזרת האוכל הטבעוני כמו עוגיות אוריאו טבעוניות, דונאטס טבעוני וגלידוניות טבעוניות. טעמנו חלק מהחידושים האלו ובדקנו כמה הם באמת שווים, אחרי שמוציאים מהם את הביצים, הבשר ומוצרי החלב.
>> עוד דברים טעימים מחכים לכם בפייסבוק שלנו
דונאט טבעוני
מה הסיפור? הדונאטס הטבעוניים נוצרו על ידי חברת חברת מיסטר דונאטס שמתמחה בייצור ושיווק הסופגניות עם החור בישראל. החברה פיתחה דונאטס טבעוניים בטעמים שונים ועם ערך קלורי סביר (75-110 קלוריות לדונאט).
מה יש בזה? במקום הביצים ומוצרי החלב ישנם תחליפי פרווה בפורמולה סודית. בין סוגי הדונאטס אפשר למצוא זיגוגי שוקולד, שוקולד קוקוס, וניל סוכריות, חלבה, קרמל, תות ובננה, ומילויים כמו ריבת חלב, קרם פטיסייר, שוקולד, וניל ותות.
מה חשבנו? ראשית כל, הדונאטס נראו מעולה - יפים, צבעוניים ומעוררי תיאבון. הבצק שלהם היה מצוין, מעט קשה יותר וחסר את הרכות שחלב מעניק, אבל ממש לא מובחן שמדובר במוצר טבעוני. כראייה לכך, כשחברי המערכת עטו על המשלוח כולם נדהמו כשגילינו להם שהדונאטס טבעוניים. רק זיגוג השוקולד מעט הציק לנו והרגיש טיפה כמו צימקאו. מעבר לזה - מתוק, טעים ומושחת כמו שדונאט צריך להיות.
עוד באוכל טוב:
ופל בלגי טבעוני
מה הסיפור? הוופל הבלגי הטבעוני שטעמנו מיוצר על ידי הקישריה. הוא נאפה על מקל בעת ההזמנה וניתן לאכול אותו עם מגוון ציפויים טבעוניים כמו שוקולד מריר, חלבה, חמאת בוטנים, סילאן, מייפל, שבבי קוקוס, בוטנים מסוכרים, סוכריות קופצות ועוד. בנוסף, במקום מגישים מגוון סוגי קישים טבעוניים מגבינות על בסיס חלב סויה כמו שום שמיר, גבינת חלומי טבעונית, גבינת לבנה טבעונית ועוד.
מה יש בזה? חלב סויה, קרם קוקוס, שמרים, סודה לשתייה, אבקת אפייה וחומץ.
מה חשבנו? לטעמנו הוא היה יפה ומושך, אך הוא הגיע אלינו לדגימה מעט שרוף (מה שהקשה עלינו לבחון את טעמו) ואחרי נסיעה ממושכת, שגרמה לו לאבד מהרכות. למרות זאת, הבצק היה טעים ולא הבחנו בטעמים שחושפים את היותו של המוצר טבעוני לחלוטין. הוופל הבלגי המקורי מעט אוורירי ורך יותר, אבל גם הגרסה הטבעונית טעימה בהחלט ונטולת טעם "קוקוסי".
נקניקייה טבעונית
מה הסיפור? נקניקיית חלבון האפונה הטבעונית של אלכס פוטטוס (איש אוכל שלוקח חלק פעיל וקבוע בשוק האוכל בדיזנגוף סנטר) מכילות מגוון חומצות אמינו חיוניות, שבריאות בהרבה ממה שיש בנקניקיות הטבעוניות התעשייתיות. הנקניקיה נקראת "וגנוס" והיא מכילה מגוון טעמים בדרגות חריפות שונות.
מה יש בזה? הנקניקיות עשויות מחלבון אפונה - חומר גלם שרובנו לא ממש התנסנו בו - ההגיעו אלינו בפורמט של משה בתיבה, אפויות ועטופות בבצק. הנקניקיות עצמן מיוצרות ללא כל תוספות כימיות או חומרים משמרים מה שהופך אותן גם לבריאות.
מה חשבנו? די מדהים שיש אנשים שיכולים לקחת לידיהם אפונה ולהפוך אותה לנקניקייה לכל דבר, כולל הצורה הייחודית והטעם המעושן. אז בהחלט הופתענו מהנקניקיות הטבעוניות שטעמנו - מהמקוריות, מהביצוע ומהערכים התזונתיים. רק מה, עם הטעם הייתה לנו קצת בעיה. לא משנה מה תעשו לה, אפונה לא תהפוך לבשר. ולמרות שהנקניקיות שטעמנו לא הזכירו בכלום אפונה הן היו יבשות למדי ודלות בטעמן – דלות שניסו לפצות עליה בעודף חריפות, שלא עבד לטובתן. אם היינו טבעונים מאוד יכול להיות שזה היה מספיק לנו. מכיוון שאנחנו לא – זה לא ממש עבד.
עוגיות אוראו טבעוניות
מה הסיפור? צרכנים רבים של העוגייה האמריקנית הממכרת לא יודעים זאת, אך בקרב הציבור הטבעוני (וגם זה שומר הכשרות), יש יחס אמביוולנטי לגבי האוריאו: חלק מהעוגיות המיובאות ארצה, מכילות בתוכן עקבות של אבקת חלב (מפס ייצור חלבי) ולכן, נחשבות חלביות מבחינת כשרות ולא טבעוניות. אך אם מחפשים טוב, מאתרים עוגיות אוראו טבעוניות (ואי לכך גם פרווה) בחנויות וברשתות השיווק.
מה יש בזה? בכל זאת, מדובר בעוגייה - ועוד אחת תעשייתית - אז לא מדובר במשהו בריא (לראייה, יש באוראו הטבעוני חומרים כמו סירופ גלוקוזה ופרוקטוזה, לציטין סויה ועוד חומרים שכאלו). אבל היי, זה טבעוני ואנחנו לא כאן כדי לשפוט.
מה חשבנו? מדובר בעוגיית אוראו סטנדרטית לכל דבר ועניין. הצורה, המראה, הטעם. אין שום הבדל. ממכר, מושחת, טעים וטבעוני. אנחנו בעד. למרות זאת, טעמנו עוגיות אוראו במילוי שוקולד ואוראו סטנדרטיות ומילוי השוקולד היה פשוט מעציב - תדבקו במוכר ובאהוב.
הפסטיבל הטבעוני כולל גם פעילויות לכל המשפחה במטרה להנגיש את אורח החיים הטבעוני לקהל הרחב. בין דוכני המזון שייקחו חלק באירוע תוכלו למצוא דים סאם טבעוני, שוקולד טבעוני, פיצה טבעונית, גלידות טבעוניות, גבינות טבעוניות, סושי טבעוני ועוד. כמו כן, יערכו במקום הרצאות, הופעות וסדנאות לאוכל טבעוני (מחיר הכניסה לאירועים - 75 שקלים למבוגר ו-40 שקלים לילד. האירוע ייערך ביום שני ה-13 באוקטובר בין השעות 12:00-23:00).