בימים אלה הייתה אמורה מסעדת השקד, אחת ממסעדות הדגים הטובות והוותיקות בארץ, לחגוג 50 שנות פעילות. הייתה אמורה, משום שנכון לרגע זה היא עומדת בפני צו הריסה שייכנס לתוקפו בתחילת חודש אפריל, אחרי משפט ארוך שנים מול עיריית תל אביב המעוניינת לבנות במקומה כביש גישה לפרויקט גינדי הסמוך של גינדי השקעות.
המאבקים המשפטיים של המסעדה, בבעלות ניצולת השואה אסתר שולביץ בת ה-88 ובנה חיים שלו, עם העירייה הולכים שמונה שנים אחורה. "אבא שלי, אברהם שולביץ, גם הוא ניצול שואה, עוד היה אז בחיים", מספר שלו. "קיבלנו תביעה מהעירייה על הריסה ללא פיצוי, משום שלכאורה חלק מהשטח של המסעדה - המטבח - מקורה ללא היתר. זאת למרות שאבי קיבל בסוף שנות השישים רישוי לקרות את החלק החיצוני של המסעדה, שהיה לפני כן מרפסת. מאז פעלנו כך ללא שום בעיה, עם כל ההיתרים הנדרשים מעיריית תל אביב".
זמן קצר לאחר התביעה אברהם שולביץ נפטר. את המסעדה ירשה אסתר אשתו, מי שהייתה גם השפית הראשונה של המסעדה ובישלה לכל האושיות התל אביביות שבאו לחפש דגים טובים ואוכל פולני שהזכיר להם את הבית. גם היום שולביץ לא זזה מהמסעדה. יום יום, חמישים שנה, אין דבר כזה להגיע שקד ולא למצוא אותה שם - דמות קטנה שמשקיפה על הסועדים.
כשניצלה אסתר את זכותה לערער על קביעת בית המשפט הוחלט לדון בנושא שנית, ואמנם בפסק הדין השני נקבע שעיריית תל אביב לא הצליחה להוכיח שהבנייה במסעדת השקד נעשתה ללא היתר. אלא שאז הגיע תורה של העירייה לערער על הערעור - והשורה התחתונה היא שאחרי אינספור סיבוכים בירוקרטיים, השופט צבי גורפינקל פסק שמסעדת השקד תיהרס, ללא פיצוי, בעוד פחות משלושה חודשים.
"פתאום הכל הפריע לעירייה"
"אנחנו נמצאים פה חמישים שנה, והיו לנו רשיונות עסק ללא עוררין כל התקופה", מוסיף שלו. "אבל פתאום ב-2012, תוך כדי המשפט, העירייה החליטה גם לקחת לנו את רשיון העבודה של העסק בטענה שיש נגדנו הליכים משפטיים. העמידו אותנו לעוד משפט, על עבודה ללא רשיון, והתחילו לשלוח לנו כל יום פקחים עם כל מיני תירוצים. כל דבר אצלנו במסעדה הפריע פתאום לעירייה - הפרחים שהצבנו בחוץ, השולחנות. לא משנה מה".
עוד באוכל טוב:
השקד היא אחד המוסדות הקולינריים הבולטים בארץ. תמצאו כאן דגים טריים מעולים, פירות ים, שלל סלטים שמוכנים באופן יומיומי במסעדה וגם בוואריה שמכינה אסתר שולביץ מדי יום. מדובר במפעל משפחתי שלוקחים בו חלק שולביץ עצמה, חיים בנה וכעת גם הנכדות.
למרות שעם קהל הלקוחות הקבוע של המסעדה נמנים גם פוליטיקאים בכירים ואנשי עסקים, עד עכשיו איש לא הצליח לסייע לה במאבקה. לפי שלו גם ראש עריית תל אביב עצמו, רון חולדאי, היה עד לאחרונה אורח קבוע במסעדה ואף חגג בה את יום הולדתו האחרון. "יותר קל לעירייה להרוס אותנו", אומר שלו, "העירייה מעדיפה לקחת את האופציה הזולה יותר וליצור לעצמה מצב נוח. במקום לבנות את כביש הגישה ממקום אחר, יותר קל לה לבנות אותו דרך המסעדה שלנו. הרי האדמה יקרה, אנחנו לא".
ואיך אמא שלך מגיבה למצב הזה?
"אמא שלי, שהיא שורדת צעדות המוות, לוקחת את כל הסיפור הזה מאוד קשה. היא פשוט לא יכולה להאמין שהיא תעזוב פה את המקום. אנחנו כל כך מקווים שמשהו טוב יקרה".
מפניות שהתקבלו במערכת מסתמן כי ישנם צדדים נוספים לסכסוך, שטענותיהם טרם נשמעו. בעלי מחסנים שנמצאים בחלק האחורי של המסעדה טוענים כי ההרחבה של השקד חוסמת את דרך הגישה היחידה אליהם (לאחר שהכניסה הנוספת למחסנים, מרחוב קרליבך - השוק הסיטונאי, נחסמה עם התחלת הבנייה של פרויקט גינדי השקעות). "בעלי המסעדה בנו מבנה בלתי חוקי ופלשו עם המבנה לתוך שביל גישה, וחסמו מעבר למחסנים המצויים מאחורי המסעדה. לבעלי המחסנים נותר להשתמש רק בכניסה מרחוב החשמונאים, ומסעדת השקד מונעת זאת על אף שהמעבר אמור לשמש לפריקת סחורה או למעבר טנדר אל המחסנים", מסביר לנו אחד מבעלי המחסנים המדוברים, שלטענתו הפסיד הרבה כסף כתוצאה מהחסימה של המחסן הסמוך למסעדה ואינו מעוניין להזדהות בשמו. "המבנה שבנו בעלי המסעדה אינו חוקי ומונע מאתנו להשכיר את הנכסים כמחסנים. לכן חלקם נותרים פנויים, ואלה המושכרים מושכרים בסכום מגוחך בהשוואה לשכירות שקיבלו בעבר, כשהמעבר היה פנוי".
תגובת עיריית תל אביב לטענות: "הטענות אודות מניעים כלכליים המשפיעים על שיקולי העירייה מופרכות. מדובר במבנים שנבנו ללא היתר, בניגוד לחוק ופוגעים באינטרס הציבורי. השטח שאותו מבקשת העירייה לפנות אינו מיועד לפרויקט המגורים הסמוך, אלא למעבר ציבורי הפתוח לרווחת העוברים והשבים. לשמחת העירייה, בית המשפט קיבל את עמדתה ואישר את ההריסה".