יפו היא עיר יפהפייה ומלאת היסטוריה, ואחת מפינות החמד שלה היא כיכר קדומים, מקום שכמעט כל תייר שמגיע לישראל (לפחות בתקופה שעוד הייתה פה תיירות שופעת) פוקד. מבחינת אוכל בכיכר קדומים, לבד ממסעדת קלמטה היוונית ששורדת בכיכר שנים ארוכות, יש באזור בעיקר מסעדות שמתחלפות לעתים תכופות ולא תמיד מצליחות להתבסס.
בימים חמים אלה חווה הכיכר עדנה מחודשת עם כמה בתי אוכל מסקרנים שנפתחים בה במטרה להפוך את היעד ההיסטורי ליעד שגם פודיז ירצו לפקוד. הבשורה על המקום המרגש מכולם מגיעה דווקא מכיוון כפר ראמה, כשמסעדת עזבה המוכרת פותחת עכשיו בכיכר קדומים היפואית את מסעדה האחות תחת השם כבאכה. עזבה היא אחת מהמסעדות המוכרות ביותר בצפון, וכעת החליטו בני משפחת דאוד שהגיע הזמן להגיע גם למרכז.
26 שנים שהמשפחה מפעילה את המסעדה המקורית בכפר ראמה, ורק עכשיו, אחרי כמעט שלושה עשורים, יגיעו התבשילים הגליליים גם לאזור יפו עם מסעדה שהיא ללא ספק אחת המסקרנות שנפתחו בעיר מזה זמן מה. אל חשש, עזבה בכפר ראמה תמשיך לפעול: אם המשפחה, מינרווה, נותרת במסעדת המקור בעוד הבנים והאב דאוד יעברו למרכז הארץ לנסות ולהשתרש גם ביפו.
בכבאכה יוגשו מנות מפורסמות מעזבה כמו קובה סינייה - מאפה קובה מבצק סולת ובורגול עם שכבות בצק ובשר בתנור; לבן אמו - בשר עגל ברוטב יוגורט עם אורז לבן ואטריות, שישברק - כיסוני בצק במילוי בשר עגל ברוטב יוגורט, שום ונענע; ועוגת מינרווה - עוגת סולת וגבינה עם סירופ ורדים מתקתק. המנות כאן גדולות ונדיבות וטווח המחירים שלהן נע סביב 90 שקלים למנה.
מלבד מסעדת כבאכה המבטיחה, עוד 2 עסקי אוכל חדשים נפתחו בכיכר ממש לאחרונה. עלמא היא מעדנייה ששייכת לבנות הזוג מורן אהרון ואלישבע אנגלברג וכוללת נוף מרשים ומבחר רחב של יין מקומי, חומרי גלם ואפילו חנות פרחים ומוצרי בית. ממש בקרוב יתרחב המקום גם עם שוק אוכל שיתקיים בסופי שבוע ובו יימכרו תבשילים ומנות בסגנון ביתי כמו ממולאים, עלי גפן, חלות מיוחדות לשבת ועוד. המקום פתוח מדי יום בשעות 09:00-17:00.
גם בגזרת חיי הלילה כיכר קדומים מציעה מקום אטרקטיבי: בר אוכל חדש בשם פיק בר ששייך לרן שכטר ודור לניאדו. המקום מבוסס על קוקטיילים עשירים בעשבים שגדלים בגינה הסמוכה לבר (הם משתלבים גם במנות שמוגשות פה). בין האופציות בתפריט למשל סלט עם סלק, קולרבי, ארוגולה, גבינת כבשים ושמן תימין מהגינה, לחמניות פול אפארט במילוי מק אנד צ'יז עם סחוג ירוק ובייקון טלה או במילוי בשר מפורק בבישול ארוך עם איולי תה אפרסק מעושן ביתי, ארוגולה, וגבינה, ויש גם אופציה טבעונית של מעורב של פטריות עם בצל מקורמל, וטחינת זעתר.
הקוקטיילים בפיק בר מושקעים לא פחות עם אפשרויות כמו קוקטייל אדום עם ליקר אבטיח, תה היביסקוס וליקר פטל צרפתי; קוקטייל ירוק על בסיס מיץ תפוחים, אתרוג, ליקר עשב גינה ואגבה עם טקילה או ג'ין; וקוקטייל סגול מבוסס תמצית ענבים, ריבס לימונדה ורודה ביתית וודקה או ערק.
גם מסעדת קלמטה הוותיקה מצטרפת אל הרענון הקולינרי של הכיכר, ומשדרגת את התפריט עם מנות יווניות חדשות כמו זרוע תמנון צרובה על הפלנצ׳ה ותבשיל במיה ועגבניות; גבינת מנורי צרובה על הפלאנצ'ה וסלט כרישה חם; כרוב צלוי בתנור עם תבשיל חומוס, חיטה חלוטה ועשבי תיבול; וכנפי מוסר מטוגנות ויוגורט חריף.
לשדרוג של הכיכר חבר איש האוכל דוד קישקה, שמייעץ למיזם, ואנחנו מאוד מקווים שכלל העסקים שנפתחו במקום כעת יזניקו את הכיכר היפה למעמד הראוי לה הן מבחינה תיירותית והן מבחינה מסעדנית. אנחנו, על כל פנים, נגיע לבקר ממש בקרוב.
כבאכה. כיכר קדומים 6, יפו העתיקה. הזמנה מראש בפייסבוק
עלמא. כיכר קדומים 9, יפו העתיקה
Pick Bar. כיכר קדומים 8, יפו העתיקה. 055-5589081
קלמטה. כיכר קדומים 10, יפו העתיקה