סודה ואספרסו הם חברים טובים עוד הרבה לפני טרנד הסודה קפה, ובאופן מסורתי מוגשים יחד. גם בטעימות קפה, בין טעימה לטעימה מגישים סודה כמרעננת חך. הדואט הזה נולד באיטליה ויש למנהג הזה אפילו שם, שכמו כל דבר ב איטלקית נשמע מדהים: "espresso con acqua frizzante".
הרעיון מאחורי השילוב פשוט: המים המוגזים נועדו "לנקות" את הפה לפני שתיית האספרסו, כדי לאפשר טעימה מיטבית של הקפה. ערבוב אספרסו וסודה בכוס אחת יוצרת משקה שמכונה בעולם "Espresso Tonic", "Fizzy Espresso" או פשוט סודה-קפה והוא הפך לאהוב במיוחד בקרב צרכני קפה צעירים וחובבי חדשנות. יש גם כאלה שמערבבים קפה עם מיץ תפוזים (באמבל קופי, בתל אביב אפשר לשתות כזה בקפה אורבי) וכאלה שמציעים לשלב בסודה עם האספרסו גם לימון או דבש. יש המכנים את המשקה ספרקלינג אמריקנו ויש גם מי שמוסיף למשקה תמצית וניל. בתי קפה בעולם מוסיפים גם טוויסטים כמו סירופים ארומטיים, פירות הדר או עשבי תיבול טריים. בגדול הסיפור הוא די פשוט, קפאין מעורר, סודה מרעננת ויחד הם פשוט מושלם.
איך מכינים
זה פשוט מאוד, אבל יש דבר אחד שחשוב מאוד לדעת: מוזגים שוט של אספרסו חם ישירות לתוך כוס גבוהה מלאה בסודה קרה ובקוביות קרח. שימו לב לא לעשות את זה בסדר הפוך כי אז המשקה גולש לכל עבר וכעבור כמה דקות כשהקצף יורד מתקבל נוזל בעל טעם ומראה מוזר. התוצאה היא משקה מוגז, קר ומרענן, עם שכבות מובחנות של קפה כהה וסודה בהירה. הערבוב של החם והקר, המר והמתוק הוא מצוין, במיוחד לאוהבי אספרסו שקשה להם עם הקפה הקר הרגיל.
בשביל לשמוע זווית של מקצוען בתחום, פנינו לחובב הקפה מושבע אסף חניה, שהוא גם בעלים של בית קלייה לקפה ועגלת קפה בלומס: "בעולם של קפה ספשלטי כל התהליך כל כך מוקפד: הקולה והבריסטה עובדים קשה על מנת לייצר את החוויה של האספרסו המושלם, אז אני לא בעד אספרסו סודה, אבל חייב להגיד שבשביל לקבל בוסט של אנרגיה ביום מאוד חם זה פשוט אחד הדברים היותר מדהימים ששתיתי".
תוצאות הטעימה
אני אישית תמיד מוסיפה לקפה קר שוט נוסף של אספרסו כדי לקבל את הטעם החזק ואת הקיק של הקפאין. הגילוי של אספרסו סודה הוא מבחינתי תגלית מסעירה שחבל שגיליתי רק בסוף הקיץ החם הזה. לאספרסו עם מיץ תפוזים פחות התחברתי: החמיצות של התפוז לא בהכרח מחמיאה לקפה ומעבר לכך שמדובר על משקה מאוד יפה, לא הבנתי למה לשתות את זה ככה. כנ"ל לגבי השילוב בין טוניק לאספרסו. אחרי טעימה של הקפה-סודה, קל להבין מדוע הטרנד תפס כמו שתפס.