נהלים חדשים של רשות ההגירה והאוכלוסין מסעירים בשבוע האחרון את זירת המסעדנות הישראלית. על פי הנהלים החדשים יחויבו המסעדנים להפריש סכום של 36% משכרו של כל עובד זר במסעדה (ויש לא מעט כאלה) לטובת תשלום פנסיה ופיצויי פיטורים. מדובר בסכום משמעותי מאוד, ובגזירה קשה נוספת למסעדנים שנאבקים במחסור כרוני בכוח אדם ונאלצים להתבסס פעמים רבות על עובדים זרים או לא חוקיים.
הבוקר העלה השף יהונתן בורוביץ' ממסעדת M25 בתל אביב פוסט נסער לפייסבוק בו הוא מאשים את המדינה כי מדובר בעצם בקנס בתחפושת למסעדנים, וכי העובדים הזרים הם ממש לא העניין כאן. הפוסט הזה כבר זכה לעשרות שיתופים ותגובות, רובם ככולם משפים ומסעדנים עמיתים למקצוע.
הטענות הקשות של בורוביץ' הביאו לתגובות רבות ואף קריאה לפעילות מצד המסעדנים נגד התקנות. מעבר לכך עולות גם שאלות כמו מה יהיו בסופו של דבר ההשלכות עלינו הסועדים, ומי ישלם בסופו של דבר את 36% הנוספים? האם נהיה אלה אנחנו הסועדים שנסבול מעליית מחירים? פנינו אל בורוביץ' כדי לשמוע ממנו קצת על מה שעבר עליו מאז פרסום הפוסט.
מה גרם לך לכתוב את הפוסט?
"התחושה הבלתי נתפסת שהממשלה, רשות האוכלוסין וההגירה ומשרד הפנים מבצעים סוג של נוכלות. רוב כוח העבודה שלנו הם עובדים זרים שבאים לעבודה בשמחה ומשלמים להם שכר יפה. העובדים הזרים שעובדים איתי הם כמו משפחה בשבילי, אין פה עניין של ניצול של עובדים. הממשלה ניסתה לגרש ולכלוא אותם ולאסור עליהם לעבוד וכשהיא לא הצליחה הם הגיעו עם פטנט חדש: דורשים שהמעסיקים יפרישו 36% מהשכר שלהם בפנסיה, וזה דבר שלא קיים בשום מקום בעולם. זה נשמע טוב 'פיצויי פיטורין', 'פנסיה', הם מתחבאים מאחורי המילים היפות האלה כדי להשיג את מה שהם באמת רוצים - להתעמר בעובדים הזרים. גם בדברי ההסבר שלהם הם כותבים שהמטרה שלהם היא להצר את צעדיהם של העובדים הזרים.
"זה הכל מתק שפתיים. אנחנו משלמים מע"מ ומיסים ועושים הכל על פי חוק וזה עדיין לא מספיק להם. אנחנו משלמים עליהם כאילו הם עובדים ישראלים – אנחנו מפרישים להם לפנסיה, משלמים עליהם מיסים והיטל, ומשלמים להם פיצויים במידה והם מסיימים לעבוד אצלנו. כל זה לא הופך את העבודה שלו לחוקית מבחינת המדינה. איך אתם גובים כסף בגין העסקה שלו ואומרים שהעסקה שלו היא לא חוקית?
איך החקיקה הזאת תשפיע על המסעדנים ועל הענף בכלל?
"יש לחקיקה הזאת השפעה מכרעת על כל עולם המסעדנות. הם דוחקים את המעסיקים ואת העובדים להיות עבריינים כי זאת פשוט גזרה שהענף הזה לא יכול לעמוד בה, אלא אם כן זה יתגלגל ללקוח ומנת פלאפל בתל אביב תעלה בסביבות ה-30 שקלים ואז אנשים מתלוננים למה כל כך יקר במסעדות. אין ספק שזה ישפיע על הסועדים ועל כל מי שנסמך על עובדים זרים. המדינה לא מעמידה לנו אופציות אחרות, היא לא מנסה לתקן העדפה או עבודה אחרת, אם היא הייתה עושה את זה אז שטיפת כלים הייתה נחשבת כעבודה מועדפת. אני לא רואה אותי או מישהו מהחברים שלי בענף שיכול להעסיק עובדים אחרים בענף, ובואו נודה על האמת – ישראלים לא רוצים לעבוד בזה. בקושי טבחים יש, אז שוטפי כלים?
איך החקיקה הזאת בכלל אמורה לפעול?
"עכשיו קיבלתי את נהלי ההפקדה של רשות האוכלוסין וההגירה, ונחרדתי. זה נראה כמו נהלי הפקדה של רפובליקת בננות – אתה מעביר כסף לחשבון בנק בבנק מזרחי ואז העובד, כשהוא עוזב את הארץ, הולך לסניף של בנק מזרחי בנתב"ג והם אמורים לתת לו את הכסף אחרי שהוא חתום על אלף מסמכים בירוקרטים, בקיצור, בלוף. הכסף הזה יישאר סגור באיזה חשבון של המדינה".
אתה מתכוון לפעול בנושא?
"אני מנסה לגייס את החברים שלי בפייסבוק, הבעיה של התעשייה שלנו היא שהיא לא מספיק מאוחדת, אין אף אחד שיטען עבורנו. אין לנו כל כך איך לשנות את זה, פניתי למשרד האוצר, הם אלה שאחראים על חסכון פנסיוני במדינה, והם בכלל לא מודעים לעניין הזה. זה הגיוני? משיקים מס כזה על מעסיקים וענף שלם, והמשרד שאחראי על זה לא מודע לזה? אם באמת היה פה עניין פנסיוני של רווחה ודאגה לעובדים אז איך הוא לא יודע מזה? כל המנגנון הזה עקום, אין פה עניין של פנסיה יש פה עניין של להתעמר בנו ובעובדים הזרים".
"הייתה עתירה לבג"ץ של הארגון לעובדים זרים להשהות את החקיקה הזאת עד לבחינה בבית המשפט, ובינתיים בית המשפט החליט לא להשהות אותה ואני מבין גם למה: אומרים לו פנסיה וזכויות עובדים אז הוא יפסוק נגד זה? בג"ץ צריך עוד לבחון את החוק לעומקו ואני מקווה שהשופטים שם יתעוררו. כרגע במשכורת הבאה זה הולך ליפול על כולנו".
והנה כמובן התגובה להאשמות של בורוביץ' מטעם רשות האוכלוסין וההגירה: "רשות האוכלוסין וההגירה מופקדת על פי חוק על גביית פיקדון בגין העסקת מסתננים. הפיקדון למסתננים נועד להגשים מספר תכליות עיקריות: יצירת תמריץ כלכלי משמעותי למסתנן לצאת מישראל במועד שיידרש לכך ומניעת השתקעותו בישראל, מתן נקודת פתיחה ראויה להתחלת חייהם החדשים של המסתננים מחוץ לישראל, הבטחת שמירת זכויות העסקתם של המסתננים, והקלה על תשלום הסכומים שהמעסיק בכל מקרה מחויב להפריש עבור עובדיו לפי דיני העבודה".
עוד מוסרים מהרשות: "אין יסוד לטענה בדבר אי תשלום הכספים ביציאה מישראל, שכן מזה קרוב ל-12 שנים קיים מסלול מקביל של פיקדון לעובדים זרים. ומדי שנה משלמת רשות האוכלוסין וההגירה כספי פקדון לאלפי עובדים זרים היוצאים מישראל יציאת קבע. כל התהליך נעשה בשיתוף פעולה מלא עם משרד האוצר ואגף התקציבים".