המאבק על תעודות הכשרות נמשך. הרבנות הראשית אישרה היום (ד') כי ביטלה את הקנס בסך 2,000 שקל שהוטל בסוף ספטמבר האחרון על מסעדת פסטה בסטה בשוק מחנה יהודה בירושלים - והמירה אותו באזהרה.
לפני כחודש וחצי פסק בג''ץ כי מותר לעסק להציג את פעולותיו לשמירת כשרות מבלי להשתמש במלה ''כשר" המותר רק לרבנות הראשית. בכך איפשר בג"ץ לעסקים להציג עצמם ככשרים שלא באמצעות מונופול הרבנות, החולש מכח חוק על 100% מאישורי הכשרות של בתי העסק בישראל.
בעקבות הפסיקה החל ארגון "השגחה פרטית" להנפיק תעודות חדשות לבתי עסק שאינם מעוניינים בתעודת כשרות של הרבנות הראשית. זאת, על פי ייעוץ משפטי שקיבל שלפיו התעודה תואמת את פסיקת בג''ץ.
הרבנות הראשית, שציינה כי פסיקת בג''ץ הינה "יום שחור" מבחינתה, החליטה להשיב מלחמה וכמה שעות לאחר שפסטה בסטה הציגה את התעודה החלופית, הודיעה כי קנסה את המסעדה בגין הצגת תעודה של השגחה פרטית בניגוד לחוק.
היום, כאמור, ביטלה הרבנות את הקנס. עם זאת, בארגון השגחה פרטית אמרו היום כי הרבנות ממשיכה במסע ההפחדה נגד בתי עסק המציגים תעודה חלופית. לדברי הארגון, פסטה בסטה ביקשה להישפט כדי שבית המשפט יקבע את הנורמה להצגת חלופת כשרות, ומהלך הרבנות הוא ניסיון התחמקות מהכרעה משפטית, תוך המשך מסע ההפחדה.
מהרבנות נמסר בתגובה: "האכיפה נמשכת בכל חלקי הארץ נגד מי שמבצע הונאה בכשרות בכל דרך, החל מהברחת בשר וזיוף מוצרים ותעודות כשרות וכל הונאה אחרת בכשרות שלא על פי חוק. בפסק הדין נקבע, כי בעל העסק יוכל להציג את הסטנדרטים הכשרותיים שלו. כל הצגה של גוף כשרות מפוקח, בד''ץ ושאר מלים, הרי זה מצג כשרותי".
הקנס שהוטל בזמנו על פסטה בסטה
בתוך כך, אתמול הציג ארגון נוסף תעודת כשרות חלופית - מכון "על משמר הכנסת", מבית התנועה המסורתית בישראל. המכון מבצע מעקב אזרחי אחר עמדות, התבטאויות, הצעות חוק והצבעות של נבחרות ונבחרי ציבור בתחום הדת והמדינה. המכון גיבש המלצות מעשיות כדי להימנע ממצב שבו בעלי עסקים עוברים על חוק איסור הונאה בכשרות, להבנתו. דף ההנחיות של המכון מעביר את האחריות מהשגחת רבנות או הארגון הפרטי - לבעל העסק. זאת, מבלי לשלם למשגיח כשרות.
על פי הצעת המכון, כל עסק יצהיר על מה הוא שומר בחזית בית העסק. לדוגמה, יוכל בית עסק להצהיר שהוא עומד בסטנדרטים הנוגעים לכלי הבישול, ניפוי הקמח, כשרות הבשר או הדגים, וכד'. הציבור שיקרא את דף ההצהרה יוכל לבחור האם הוא מעוניין לאכול לאור הנתונים.
לפי המלצות המכון, ניתן לציין לדוגמה כי הבשר המוגש בבית האוכל נרכש ממשחטה בעלת תעודת הכשר; את אופן הכנת המזון בבית האוכל - מתי בושל, על ידי מי ובאילו כלים; כי בית האוכל מנפה כל כמות של קמח ומבצע הפרשת חלה; וכיצד הוא בורר ומנקה את הקטניות שהוא מגיש.
הכתבה פורסמה במקור באתר The Marker
עוד בדה- מרקר:
התרגילים של בוקינג.קום שכולם מכירים - ובכל זאת נופלים בהם פעם אחר פעם
בלי סימון כפיות ומדבקות ירוקות: תקנות סימון המזון החדשות שגיבש ליצמן