פתיחה של מלון יוקרה שהוא גם מרכז אמנות בין לאומי, גם הוקם במבנה שתוכנן על ידי אחד הארכיטקטים המוערכים בארץ וגם יפעיל ארבעה מיזמים קולינריים שונים, כולם כשרים, זה בהחלט לא משהו שקורה בישראל כל יום, ולכן הפתיחה של מלון אלמא החדש בזיכרון יעקב כל כך מרגשת אותנו. המלון, שנפתח לאחרונה אחרי שמונה שנים של תכנון ובנייה, מתחיל להפעיל בימים אלה את מסעדת אורטוריו, שתהיה מסעדת הדגל שלו.
על מטבח המסעדה החדשה והמבטיחה הופקד השף הצעיר אוהד לוי, לשעבר מהמסעדות סושיאל קלאב, כתית, הרברט סמואל ויבנה מונטיפיורי. עבור לוי מדובר בניסיון ראשון בהובלת מטבח משלו, אך הוא אינו נלחץ מגודל האחריות, ונעזר גם בתמיכת איש האוכל והיועץ הקולינרי רון ביאלה והשף שאחראי על כל מיזמי הקולינריה במלון אלמא, בועז דרור. בנוסף, לוי יצר לעצמו במקום צוות מנוסה של טבחים מהמסעדות המובילות בתל אביב, שיעזרו לו להפעיל ממטבח המסעדה הרחב את הסרביס עבור לא פחות מ-270 המקומות במסעדה, שאליהם מוזמנים אורחי המלון ואורחים מן החוץ.
על העיצוב המרשים באורטוריו אחראי משרד ברנוביץ' קרוננברג, שעיצב לא מעט מסעדות ומלונות מוכרים בישראל. כאן יצר המשרד במרכז המסעדה בר רחב ידיים, שמהווה את המוקד של המקום, וסביבו שולחנות גדולים פזורים. בנוסף ישנה מרפסת גדולה, שמשקיפה על נוף מרהיב של הים מצד אחד ובריכות הדגים של קיבוץ מעגן מיכאל מהצד השני.
השפעות מאיטליה, תבלינים מהכרמל
המטבח של לוי יגיש באורטוריו ארוחות בוקר, צהריים וערב על בסיס מנות ים תיכוניות וישלב בין השפעות מדרום איטליה, ספרד ופרובאנס להשפעה מקומית, עם דגש על החיבור לזיכרון יעקב והסביבה: לוי ישתמש בחומרי גלם מקומיים ובירקות ממגדלים באזור, והתבלינים במסעדה ילוקטו בסביבה הטבעית העשירה של המלון, שבה ניתן למצוא בעונה חוביזה, פטריות, אורניות, שומר וזעתר. הגבינות ומוצרי החלב, כמו גבינה צפתית, יוגורט ולבנה, הלחמים, המאפים, הפסטות, הדגים המעושנים, הגלידות ואפילו הבשר המיושן, מוכנים כולם במקום.
עוד באוכל טוב:
בארוחות הבוקר המוגשות כאן ניתן למצוא מנות כמו ביצים אפויות על בצק פטירי עשבי בר וסומאק, זיתים ולבנה ביתית (38 שקלים), ביצים עלומות על בריוש קלוי, פטריות יער צלויות ויוגורט עזים (56 שקלים) וצלחת של דגים כבושים ומעושנים עם שמנת חמוצה, בצל מוחמץ, לחם חיטה מלאה וחמאה (58 שקלים). בשעות הצהריים יגישו באורטוריו תפריט חלבי שמתבסס על פיצות מיוחדות ומנות דגים.
בתפריט הערב יצר לוי, שמודה כי המעבר ממסעדות לא כשרות למטבח שמייצר אוכל שף מוקפד וכשר לא היה קל בכלל, מקבץ מנות שחלקן יתחלפו מדי שבוע בהתאם לחומרי הגלם העונתיים. בין המנות המוגשות כאן היום: מנה מיוחדת של ברזאולה עשויה במקום, עם שום אפוי ולחם מהגריל (52 שקלים), מנת סשימי אינטיאס קלילה ואביבית עם מבחר עלים צעירים וויניגרט הדרים (56 שקלים), לינגוויני בייצור עצמי עם סרדינים ואלי אוליו חריף (78 שקלים) ומנת עוף פריך, מעושן בפחם הדרים ותפוחי אדמה צלויים (74 שקלים).
מלבד אורטוריו פועלים באלמא עוד שני מוקדים קולינריים - אספרסו בר ובר מופעים בשם הקיוב. בקיץ תתחיל לפעול בו גם מסעדה בשרית חיצונית, ליד בריכת המלון. אורטוריו ממוקמת בקומה הראשונה של הבניין המרכזי במלון, ובסמוך לה פועל בר האספרסו שמגיש גם ארוחות קלות ומאפים וקינוחים של הקונדיטורית טל שפר. בתפריט של בר הקיוב מוגשים מבחר קוקטיילים, לצד מנות לא מתוחכמות אך מצוינות כמו כריך בוליביאני מלחמניית קמח תירס, שפונדרה, אבוקדו ואיולי שום (44 שקלים), פיתה במילוי סרדינים מטוגנים עם טחינה, עגבניות, חסה ואריסה (42 שקלים) והמבורגר טלה והמבורגר בקר בלחמניית בריוש לצד צ'יפס ביתי (58 שקלים). כל מסעדה במתחם פועלת ממטבח נפרד, וכולן - אנחנו מזכירים - כשרות.
בועז דרור, השף האחראי על המתחם כולו ומי ששימש בעבר כשף ראשי במלונות כמו ישרוטל רויאל ביץ', הנסיכה והילטון מלכת שבא ועבד במסעדות מכוכבות מישלן בשטוקהולם ולונדון, התאים לכל אחד מהמקומות במלון אלמא תפריט שונה, שיתאים לקונספט הספציפי שלו. את תפריטי היין המוקפדים של המקום בנו אנשי היין נועם ריזי, שנחשב לאחד המובילים בארץ בתחום, ודיוויד ורנר, מי שהיה הסומלייה הראשי במסעדות של שף גורדון רמזי באוסטרליה, עלה לישראל וכעת משמש כסומלייה הראשי של אורטוריו. בתפריט היין הקפיד ורנר לשמור על אפשרויות במחירים משתלמים בכוסות וכן בקראפים, כך שניתן להזמין כאן יינות במחירים נוחים (מ-27 שקלים לכוס ומ-85 שקלים לקראף יין של חצי ליטר). בהמשך, יקיים ורנר גם ערבי יינן מיוחדים באורטוריו שיפגישו בין יקבים מקומיים למטבח הכשר.
שיפוץ מחדש של פנינה ארכיטקטונית
על המיזם של מלון אלמא אחראית לילי אלשטיין, שבני משפחתה היו מהמתיישבים הראשונים בזיכרון יעקב. ב-2006 אלשטיין רכשה את המבנה, שהוקם בסוף שנות השישים על ידי זוכה פרס ישראל לאדריכלות יעקב רכטר, והחליטה להפוך את הפנינה הארכיטקטונית הנטושה למבנה מפואר, כפי שהיה בעבר. שימור ושיפוץ המבנה בשנים האחרונות נעשו בשיתוף בני משפחתו של האדריכל רכטר.
במלון עצמו, שנבנה על רכס הכרמל, יש 95 סוויטות ו-38 חדרים, לצד 22 קוטג'ים דו קומתיים שמותאמים למשפחות. מלבד ההיבט הקולינרי והתיירותי המרשים, פועל במקום גם מרכז אמנות רחב שכולל שני אולמות שמיועדים לקונצרטים, הופעות מחול, מוזיקה ותיאטרון וכן שלוש גלריות גדולות לאמנות חזותית ופלסטית בהן מתכננת אלשטיין לתת במה לאמנים ישראלים. רק מספר שבועות לפעילותו, וכבר מכנים אותו תושבי אזור זיכרון יעקב אבן שואבת וגאווה מקומית. ואנחנו לגמרי מסכימים.
מסעדת אורטוריו, מלון אלמא, יאיר 1, זיכרון יעקב. 04-630-0110. ראשון-חמישי 19:00-23:00, שישי 8:00-13:00 (ארוחת בוקר בלבד), שבת - כרגע סגור לאורחים מבחוץ ולאחר פסח ייפתח לארוחת בוקר וצהריים בכל ימות השבוע. כשר.