בניגוד למטבחים האסייתיים, המטבח האתיופי מעולם לא זכה ליותר מדי פופולריות בישראל. נכון שקיימות מסעדות אתיופיות, אפילו כמה פופולריות ומוצלחות, אבל רובן מגישות מטבח די מסורתי. במובן הזה אלעזר טמנו הוא יחיד ומיוחד - השף שלפני כשנתיים כיכב ב"מסעדה הבאה של ישראל" והביא לקדמת הפריים טיים אוכל אתיופי שונה מזה שישראלים חשבו שהם מכירים (ואולי אפילו שונה ממה שהאתיופים חשבו שהם מכירים), משלב בין חומרי גלם של מטבחים אתיופיים, אפריקאיים, ים תיכוניים ופותח את הראש לגבי מה שיש למטבח המפואר הזה להציע. שם המסעדה של טמנו בתכנית, "סטודיו גורשה" חוזר לשמש ככותרת גג לאירוע שיימשך עד 3.8.

אלעזר טמנו (צילום: חן כהן, mako אוכל)
אלעזר טמנו | צילום: חן כהן, mako אוכל

הפופ אפ, שהתחיל שבוע שעבר (10/7), יימשך כחודש ויתקיים ב"קן הקוקייה" ביפו בימים רביעי וחמישי לסרוויס ערב ובשבתות לבראנץ'. החלל, שמשמש מגוון אירועי קולינריה, אומנות ותרבות, צמוד ל"הגפן - חצר יין מקומי" (אם השם נשמע מוכר, אולי זה כי לא מזמן נכתב על פופ אפ אחר שהתרחש בדיוק שם), שם יצרו תפריט אלכוהול ויינות מותאם במיוחד לתפריט של טמנו, בין היתר עם סדרת יינות ייחודית של יקב רמת הגולן (המלצת המערכת: LAVA תל סאקי). מי שמנהלת בחן רב את האופרציה במקום היא דנה חי, בת הזוג של טמנו וקונדיטורית מוכשרת שיצרה את הקינוחים כאן, אבל עוד נגיע אליהם. 

פופ אפ פאן אפריקאי (צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור)
פופ אפ פאן אפריקאי | צילום: חיים יוסף, יחסי ציבור
טרטר דג מאגם אוואסה  (צילום: חן כהן, יחסי ציבור)
טרטר דג מאגם אוואסה | צילום: חן כהן, יחסי ציבור

תפריט הערב מציע מנעד מנות, ברובן לפחות מרכיב אחד שמהדהד טעמים אתיופים מוכרים ביניהן טרטר דג ברוטב דלעת מוחמצת ושמן ברברה וקרקר מקמח טף (69 שקלים); קיטפו - טרטר בקר בחמאת מזוקקת עם איולי ליים על עיגולי אינג'רה (58 שקלים); ושיפוד פטריות צלויות בקרם שירו, שמן ברברה וסלסה (48 שקלים).

לחלוטין אפשר לאכול בידיים  (צילום: חיים יוסף, mako אוכל)
לחלוטין אפשר לאכול בידיים | צילום: חיים יוסף, mako אוכל

בבראנץ', בו ביקרנו, מגישים תפריט קצת אחר. אחד הסימנים הטובים הוא שגם המנה הכי פחות "מסעירה" הייתה טעימה מאוד: ג'ולוף ושניצל (62 שקלים) - טייק אוף על אחת המנות האפריקאיות הפופולריות שפה מוגשת עם פתיתים עגולים במקום אורז (אפילו לא עם פתיתים "בצורת אורז") ברוטב פלפלים מעושן, שמנת חמוצה, אנשובי ושניצל. לצד מנת בוקולו - תירס מעושן  עם קרם תירס, חמאת צ'יוו וסלסת אינג'רה (42 שקלים) קיבלנו פרוסת לחם דאבו - הלחם-שבת האתיופי, שנחשב חגיגי יותר מהאינג'רה היומיומית - ואיתו ניגבנו בהנאה גדולה כל מה שיכולנו מהצלחת. עד כדי כך זה היה טעים, מאוזן וכיפי. 

אוצ'ולוני  (צילום: דנה חי, mako אוכל)
אוצ'ולוני | צילום: דנה חי, mako אוכל
קיטפו  (צילום: חיים יוסף, mako אוכל)
קיטפו | צילום: חיים יוסף, mako אוכל

עוד מנה מעולה היא ברוסקטת גמבו - תבשיל שרימפס, קבנוס, במיה, תירס, סלרי ושמן שרימפס (62 שקלים). שילוב מצוין של בשר, פירות ים וירוקים שנוטפים על פרוסת הבריוש שמנוניות מענגת במיוחד. האוצ'ולוני (58 שקלים) הם שיפודי פרגית בתמרהינדי, רוטב בוטנים וסלט בוטנים מעושן בתוספת ירוקים טריים קצוצים שמורידים מהשיפוד אל אינג'רה ונותנים ביס עם היד. טאקו אפריקאי. זה טעים, זה לא מנסה להתחנף והפלאפיות של האינג'רה החמצמצה מושלמת לביס הזה. ונחזור אל הקינוחים: הצוות, שבקיא וישמח מאוד להסביר על כל משקה או מנה בתפריט, מספר שלמרות כי אין קינוחי דגל במטבח האתיופי, דנה חי הכינה שלוש מנות אחרונות מעולות: עוגיית בוקולו - עוגיית תירס חמימה עם שוקולד לבן מקורמל (15 שקלים), מוס שוקולד מריר וקפה אתיופי עם קרם אנגלז ופופקורן (34 שקלים) וטארט דבש עם חמאה חומה, הל אתיופי וקציפת יוגורט (44 שקלים). לצד קפה בונה קלוי (10 שקלים) מדובר בסיום מתוק לארוחה מגובשת וטעימה במיוחד, ושונה מאוד בנוף המקומי. כל מנה בתפריט מוצדקת, מעניינת ובעיקר מעוררת חשק שלאלעזר טמנו יהיה בית אוכל קבוע משלו. עד אז, אין ספק שנגיע לכל הבלחה או פופ אפ  בו נזכה לאכול אצלו. 

סטודיו גורשה  (צילום: חיים יוסף, mako אוכל)
סטודיו גורשה | צילום: חיים יוסף, mako אוכל
קפה אתיופי מסורתי  (צילום: חן כהן, mako אוכל)
קפה אתיופי מסורתי | צילום: חן כהן, mako אוכל

סטודיו גורשה. קן הקוקייה, עולי ציון 26, יפו. להזמנת מקומות