לפני שנה, בדיוק בתקופה הזו, מאפיית ללוש בקיבוץ בארי הייתה בשיא ההכנות לקראת חגי תשרי. משלוחי התפוחים היו מגיעים מהגולן ושלוש נשות הצוות, חברות הקיבוץ פסי כהן, יונה כהן ומזי בכר, היו מתכנסות במאפייה כדי לשקוד על השטרודל המסורתי שלהן. ב-7 באוקטובר פסי, יונה ומזי נרצחו שלושתן, ועכשיו זכרן מונצח דרך פופ אפ של אותו שטרודל עצמו במאפיית לחמים.

אחרי הטבח פונתה משפחתו של יקי שגיא, האופה והבעלים של מאפיית ללוש, לים המלח, ומתוך הבנה שהוא חייב לעבוד כדי לשמור על שפיותו, הוא פנה לאורי שפט מלחמים לעזרה. אותה פנייה הובילה בסופו של דבר לפופ אפ של השניים שבמוקד שלו מאפה הספנקופיטה, שנמכר מאז במאפיית לחמים. אותו ספנקופיטה, הממולא בתרד וגבינות של מחלבת בארי, עם הרבה חמאה ושום קונפי, הפך ללהיט ענק ועדיין נמכר במאפייה. דרור אור ז"ל, הגבן של מחלבת בארי, היה חברם המשותף של אורי ויקי והשניים נסעו בשיא המלחמה לקיבוץ כדי להציל את הגבינות שלו מהמחלבה הסגורה. מה שהצליחו להציל נכנס למילוי הספנקופיטה, והשאר היסטוריה.

כשהפופ אפ התחיל הכין יקי את המאפה לבדו על שולחן בודד. אחרי זה הביא עובד נוסף והיום יש לו חדר שלם בתוך מפעל הייצור של מאפיית לחמים, ובו עובדים יום שלם ללא הפסקה חמישה עובדים שמכינים ידנית מאות רבות של מאפים, הנשלחים לכל אחד משבעת הסניפים של המאפייה. יקי מכנה אותם סיירת ספנקופיטה. חלקם מגיעים מתוכנית נעל"ה ואיתם עובדת גם יעל בת 27 מבארי, שניצלה ב-7 באוקטובר.

עכשיו, עם התקרבותם של חגי תשרי, מצטרף לפופ אפ גם השטרודל המסורתי של מאפיית ללוש, מבצק פילו עם הרבה חמאה ומילוי של תפוחי עץ מזן דלישס, קינמון וצימוקים. המתכון של שגיא עבר כמה חידודים אצל שפט ועכשיו יש בו פחות סוכר, וגם שבבי פייטה הסופחים את הנוזלים שתפוחי עץ מגירים בעת האפייה, כך שהבצק נשאר קריספי. אפשר לקנות אותו בקוטר 24 ס"מ, הוא עולה 96 שקלים וכל ההכנסות ממכירתו יועברו לשיקום הקיבוץ וקהילת בארי.

אורי שפט ויקי שגיא במאפיית לחמים (צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע , יחסי ציבור)
אורי שפט ויקי שגיא במאפיית לחמים | צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע , יחסי ציבור

"תל אביב מחבקת וזה מקום מדהים להחלים בו", אומר שפט, "אף אחד לא דמיין שהספנקופיטה תתפוצץ ככה ושיהיה כזה ביקוש. זה התחיל בכלל מהצורך בפרנסה ורצון לספר את הסיפור של העוטף ושל קיבוץ בארי, והתכנון היה שזה יהיה פופ אפ של חמישה ימים, אבל זה הפך לבום על קולי ואנחנו ממשיכים להכין אותו כבר תשעה חודשים ובקושי עומדים בקצב. השטרודל החדש נולד כדי לספר את הסיפור של קיבוץ בארי ולקדם את העשייה".

אחרי טעימה אנחנו יכולים לספר לכם שמדובר בבצק אלוהי שמתפצח בפה, ושהמילוי הקינמוני העדין מיד מעלה במחשבה גלידת וניל, אבל אם עומדים בפיתוי מגלים שהמאפה מחזיק מושלם בזכות עצמו. כן, המחיר קצת גבוה, אבל כשנזכרים במטרה - הכל נראה אחרת.

 לסניפים של מאפיית לחמים