למרות ההתחזקות המתמשכת של מגמת הטבעונות, בזמן האחרון נדמה לנו שהבשר זוכה לעדנה מחודשת. מדי שבוע נפתחים מקומות חדשים עם הרבה מחשבה, הקפדה והבנה מאחוריהם, וכולם על טהרת הבשר - M25 של המיטמרקט, מיט פאק בדיזנגוף, טראק דה לוקס או B12.
כעת מקבלת התופעה חיזוק רשמי עם השוק הפליאוליתי; פליאו היא תזונה שמבקשת לחקות את התפריט של האדם הקדמון, מבוססת על אוכל עשיר בשומנים, דל פחמימות ונקי מכימיקלים, והיא כוללת שפע בשרים, דגים, אגוזים, פירות וירקות. השוק, שנדד עד עכשיו ברחבי הארץ, מתמקם בתל אביב בסוף השבוע הבא, יפעל על בסיס חודשי ברחבת הכניסה של אצטדיון האתלטיקה הקלה בהדר יוסף ויתפרש על פני לא פחות מ-4 דונמים שאמורים להכיל למעלה מ-3,000 מבקרים.
"בשנה האחרונה יש באמת מגמה מאוד משמעותית של מסעדות על טהרת הבשר ומסעדות בשרים מעושנים כמו המעשנה בינוב או באקארו ברעננה ואפילו אירוע קרקס על גחלים שהתקיים לאחרונה", מספר לנו היזם של שוק הפליאו אוהד רוט. "אני לא בטוח שלפתיחת המקומות האלה יש קשר ישיר לקהילת הפליאו, אבל בהחלט רואים טרנד ואנשים לא מתביישים להגיד היום שהם אוכלים בשר. אנשים הבינו שאין עם בשר טוב בעיה בריאותית אמיתית, למרות שחפרו להם אחרת. בתכלס ישראלים פשוט אוהבים מאוד בשר".
עוד באוכל טוב:
"הבעיה היא לא שומן רווי אלא אוכל מתועש"
אבל פליאו, כאמור, היא יותר מסתם חיבה לבשר אלא דרך חיים של ממש, ובשנה האחרונה, טוען רוט, הקהילה הישראלית גדלה משמעותית וכוללת כ-20 אלף איש. "הגדילה של תנועת הפליאו בישראל היא חלק מהתפכחות עולמית לנושא", מסביר רוט. "אנשים מבינים שהבעיה היא לא שומן רווי, אלא אוכל מתועש. יש המון אנשים שנכנסו לפליאו ופשוט הרגישו בבת אחת הרבה יותר טוב, זו דיאטה שמתמידים בה לאורך זמן, לעומת דיאטות קיצוניות. חוץ מזה, בפליאו, לעומת שיטות תזונה אחרות, אין עניין של הלקאה עצמית. אם טבעוני למשל אוכל פיסת בשר כי הוא מרגיש שהוא צריך את זה, זה נתפס כ"שבירה". בפליאו זה לא קיים - אפשר לפעמים לאכול גם דברים שהם לכאורה אסורים, כמו לחם או מעט סוכר, וזה לא נורא".
עם התפתחות הקהילה גדל גם השוק: "הצרכים שלנו התרחבו, המקומות שהיינו בהם עד עכשיו היו קטנים מדי עבור כל האנשים שהגיעו לשוק. את האירוע האחרון שלנו ערכנו באצטדיון לאתלטיקה בתל אביב והמנהלים של המקום התלהבו, כמו גם הפודיז שהגיעו מתל אביב והמרכז וכן מסעדנים, שפים וסתם אנשים שאוהבים אוכל טוב והם לא פליאו, אבל נהנים מהמגוון והאיכות של השוק", מסביר רוט.
מלבד חומרי גלם, ירקות ופירות שאפשר לקנות ישירות מהמגדלים, בשרים טריים או מעושנים ושפע גבינות, ניתן למצוא בשוק הפליאו גם אוכל מוכן ומשקאות, ובמסגרת ההתרחבות, יגיעו לשוק דוכנים חדשים. ניתן יהיה למצוא כאן המבורגרים ונקניקיות מחלקי פנים של מרינדו; פיצה האנט - פיצה מיוחדת מקמח שקדים וטפיוקה; בילטונג דרום אפריקאי בתיבולים שונים; נקניק קבנוס מבשרים כבושים ומעושנים של המזווה; חזה אווז מעושן ונקניקיות של אלי גור; וחטיפי אנרגיה, גרנולה ועוגיות אגוזים ושקדים של שלומק'ה.
טבעונים? דווקא יש הרבה קווי דמיון
על אף העוינות שלכאורה אמורה לשרור בין טבעונים לפליאוליתים, רוט דווקא משוכנע שיש בין הקבוצות הרבה מן המשותף, ואף מזמין את הטבעונים להגיע אל השוק ולהיווכח בעצמם: "חשוב לי לא לחמם להבות, אלא לקרוא להם לבוא, כי יש להם המון מה לקנות בשוק שלנו. כמו הטבעונים גם אנחנו מחפשים לקנות אוכל מקומי, טרי, קרוב לקרקע וממגדלים קטנים. תפיסות העולם שלנו צריכות ללכת יד ביד. בקהילה שלנו יש המון טבעונים לשעבר, שהטבעונות לא עשתה להם טוב ברמה הבריאותית, הם הרגישו עייפים ורעבים – תופעות שנגרמות מאכילת פחמימות - ועברו לפליאו. זאת מגמה שלא מרבים לדבר עליה. מהשיחות שלנו בתוך הקהילה, אחוז הטבעונים לשעבר בפליאו יותר גבוה לדעתי מאחוז הטבעונים באוכלוסייה הכללית בישראל".
מלבד שוק הפליאו הגדול רוט מקים בימים אלה, יחד עם דעאל שלו, מיזם חדש בשם מר קדמוני, שיהווה בית מרוכז לכל צרכי קהילת הפליאו. השניים החלו בגיוס המוני והגיעו השבוע ליעד שהציבו - 120 אלף שקלים. "המטרה של המיזם הזה, שהוא אתר אינטרנט גדול, היא להנגיש את הפליאו מבחינת ידע", מסביר רוט, "לפני שנה אנשים אמרו לי 'פליאו, על מה אתה מדבר?' והיום אנשים עוצרים אותי ברחוב, שולחים לי הודעות ומגיעים אלי ממש מכל מקום. זאת תחושה מאוד טובה. זה כמו שליחות שמביאה אתה בשורה שעושה טוב להרבה אנשים".
שוק פליאו. 17 ביולי, 9:00-14:00, הדר יוסף צמוד לאצטדיון האתלטיקה הקלה (ברחבת הכניסה). הכניסה חינם. לפרטים נוספים.