17J היא מסעדה טבעונית שפתח אסף אינגבר, מאמן טניס לשעבר שבימי שגרה הגיש תפריט עם תבשילים ביתיים בצפון הישן של תל אביב. ב-8 באוקטובר, כמו מסעדנים רבים אחרים, אסף התחיל להאכיל את חיילי צה"ל. אבל אז קרה משהו גדול הרבה יותר והמסעדה הפכה למטבח של עמותת ויגן פרנדלי, שמספקת את החלבון לתבשילים. מתנדבים מכל העולם התחילו להגיע ולבשל במשמרות של 3 שעות כשעל כולם מפקד השף יאיר אלבז משדרות שמפונה עם משפחתו ומתגורר באחד המלונות בתל אביב.

בשבוע שעבר 17J גם נפתחה שוב לציבור הרחב עם תפריט "סטריט פוד" ללא מחירים: כל לקוח משלם כאוות נפשו בלינק ייעודי, כך שאפילו המלצר לא יודע כמה שולם. וחוץ מזה, המסעדה מפעילה בנוסף דוכן המבורגרים ביריד האוכל בדיזנגוף סנטר שגם בו המנות מוצעות ללא תג מחיר וכל אחד משלם כמה שבא לו.

מערך מתנדבים רחב (צילום: אסף אינגבר, יחסי ציבור)
מסעדת J17 למען חיילים | צילום: אסף אינגבר, יחסי ציבור
המסעדה למען חיילים (צילום: אסף אינגבר, יחסי ציבור)
מסעדת J17 למען חיילים | צילום: אסף אינגבר, יחסי ציבור

הדבר הראשון שרצינו לעשות כשנחשפנו לקונספט הוא לשפשף את העיניים כדי לוודא שמה שאנחנו רואים הוא אמיתי. "לפעמים לא להיות חייב יותר חשוב מלהרוויח", אומר אסף, "יש לי חברים מסעדנים שלא יודעים אם העסק ישרוד ואם המקום לא ייסגר. אני, גם אם אין לי משכורת כבר חודשיים, לפחות לא אהיה חייב שכר דירה ארנונה וחשמל".

איך הכול התחיל? ביום השני של המלחמה, קרוב משפחה של מנהלת המסעדה שהוא במקרה גם רס"ר מטבח התקשר וסיפר שיש לו 300 חיילים שאין לו איך להאכיל. אסף נרתם לעזרה. ביום למחרת שכנה ביקשה להכין במקום 500 מנות לחיילים בבסיס אחר ואסף לא סירב. תוך שבוע הוא ייצר 1,000 מנות ביום. כל הסחורה שהייתה במחסן וכל הכסף שהיה בקופה נגמר מהר מאוד. "ואז ויגן פרנדלי פנו אלי והציעו לעזור עם תרומת החלבון שאנחנו משתמשים בו להכנת המנות, אבל הבנתי מהר מאוד שגם זה לא יספיק לאורך זמן, אז פניתי לעמותה על שם אלדר ברניר ז"ל שלקחו על עצמם את הוצאות המסעדה. בנינו מערך הסעות והקמתי קבוצת וואטסאפ עם קרוב לאלף מתנדבים שבאו לעזור".

וכך, מסעדה שהגישה 100 מנות ביום בימי שגרה התגלגלה להספק של 2,500 מנות ביום שסופקו לא רק לחיילים אלא גם למפונים וגם לנזקקים. לקראת סופ"שים יוצאות מהמטבח של 17J  קרוב ל-3000 ארוחות טבעוניות כשרות שכוללות חמין, נקניקיות בלחמניות והמבורגרים.

"די מהר הבנתי שאני חייב שף שינהל את האופרציה", מסביר אסף. "פניתי לעמותה של מפונים וכך מצאתי במקרה את יאיר, שהוא העובד היחיד במיזם שמקבל משכורת מהעמותה. יחד איתו מגיעים מדי יום עשרות מתנדבים שעוזרים בבישולים, מנקים, אורזים ומשנעים את האוכל".

בראנץ' J17 (צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור)
בראנץ' J17 | צילום: גיל אבירם, יחסי ציבור
J17 - אוכל מוכן הביתה (צילום: דור ורשבסקי, יחסי ציבור)
J17 - אוכל מוכן הביתה | צילום: דור ורשבסקי, יחסי ציבור

"עדיף לי לבוא לפה מאשר לטפס כל היום על הקירות", סיפר לנו השף אלבז. "הקייטרינג שלי סגור מתחילת המלחמה וברור לי שגם אחרי שהמלחמה תסתיים ייקח זמן להחזיר אותו לפעילות וכאן יש אווירה שאין לתאר, אם לא תראו במו עינכם, לא תאמינו".

ומה מבשלים? "מנסים לעשות מהלימונים לימונדה, פעם זה אסאדו, פעם קציצות, פעם שווארמה, כל יום מגוונים. בחיים לא דמיינתי שאני אבשל אוכל טבעוני, תמיד חשבתי שזה סתם אוכל ופתאום מצאתי חומר גלם שכיף לעבוד איתו וגיליתי עולם חדש". 

ואז קרה עוד דבר: "אנשים התחילו להתקשר שהם באפטר ורוצים לבוא לאכול" מספר אסף, "אז עשיתי שינוי ייעוד למסעדה. עד 17:00 אלבז מוציא מנות לחיילים וב-19:00 אנחנו פותחים לקהל הרחב. אין בערב תבשילים אבל יש מנות סטריט פוד כמו המבורגרים ונקניקיות והעובדים הם מתנדבים".

נקניקייה טבעונית, J17 (צילום: נעה צימר הוקר, mako אוכל)
נקניקייה טבעונית, J17 | צילום: נעה צימר הוקר, mako אוכל

התשלום כאמור בלינק, ישירות לעמותה ואפשר לתרום תרומה או לבחור בגיפטבק. כדי לסיים את דצמבר ללא הפסדים אסף חייב להגיע ליעד של 250,00 שקלים וכאן אתם נכנסים לתמונה: על מנת להמשיך לקיים את המערך יוצא הדופן, עמותת אלדד ברניר ומסעדת 17J זקוקות לתרומות כספיות, כדי שאפשר יהיה  לרכוש חומרי גלם לבשל ולשנע את המזון. אם תרצו להיות חלק מהסיפור הזה אפשר לעזור לפרויקט בתרומה ישירה בלינק הזה או לתרום דרך גיוס giveback. אפשר גם לבוא לאכול בערב ולהשאיר תרומה עבור הארוחה שאכלתם.

ירמיהו 17 תל אביב, 03-9442773, 12:00-17:00 טייק אווי, 19:00-23:00 ישיבה במקום, כשר