עם כל הכבוד ללחמנייה, לירקות, לרטבים ואפילו לצ'יפס - המבורגר הוא קודם כל מנת בשר, ורצוי שיהיה בה כמה שיותר ממנו. בתפריטים של רוב מסעדות ההמבורגרים תמצאו קציצות במשקלים גבוהים – 220, 300 ולפעמים אפילו 400 גרם ויותר; אבל מה משקל הקציצות המוגשות בהן בפועל? החלטנו לבדוק.
פנינו לארבע מרשתות ההמבורגרים המובילות והגדולות בארץ – מוזס, BBB, בלאק ואגאדיר. בכולן הזמנו את הקציצות הגדולות ביותר בתפריט – במשקל 300 או 330 גרם – ובמידת עשייה זהה, מדיום. היות שבשר קפוא ומופשר מכיל יותר מים מאשר בשר טרי, וידאנו עם כל אחת מהרשתות מהיכן מגיע הבשר שלהן – האם הוא טרי או קפוא והאם הוא נטחן במקום.
את ההמבורגרים הקפדנו להזמין מסניפים הקרובים ככל הניתן למערכת. כל המשלוחים הגיעו אלינו בתוך פרק זמן דומה ונשקלו מיד עם הגעתם. אז מה היו התוצאות? ברשת בלאק גילינו קציצה שמשקלה המובטח הוא 330 גרם שהתכווצה בממוצע ב-25 אחוזים; ברשת אגדיר גילינו קציצות, אף הן במשקל מובטח של 330 גרם, שהתכווצו בשיעור ממוצע של 29 אחוז – כמעט שליש; ברשת מוזס מצאנו שבמקום 300 גרם קיבלנו בממוצע פחות מ-190 גרם – התכווצות של קרוב ל-40 אחוז; וברשת BBB, לעומת זאת, מצאנו קציצות שהיו קרובות מאוד למשקל המובטח, עם משקלים של בין 240 ל-265 גרם ועם שיעור התכווצות נמוך מאוד. את הבדיקה בכל אחת מהרשתות ביצענו פעמיים – ובמקרה של רשת מוזס אף ביצענו בדיקה שלישית, שבה התקבלה התוצאה הגרועה ביותר.
והנה התגובות:
מרשת מוזס נמסר: "הקציצות ברשת מוזס עשויות מבשר טרי ואיכותי, ומשקלן עובר תהליכי בקרה ופיקוח קבועים. המשקל המצוין בתפריט מתייחס למשקל הקציצה בטרם צלייתה. בכל תהליך של צליית בשר הבשר מאבד נוזלים ושומן, ובנוסף - בהזמנת משלוח או טייק אוויי של המבורגר פרק הזמן מרגע הכנת המנה ועד לאכילתה הינו ממושך, מה שגורם לאיבוד נוזלים נוספים".
מרשת בלאק נמסר: "המנות בבלאק נשקלות אחת אחת, ובנוסף צוותי הביקורת שלנו בודקים שוב ושוב משקלים, ולא מוצאים סטיות. תמיד המשקל המוצהר של המנה, עם סטיות קטנות כלפי מעלה – לפני צלייה. אין דרך אחרת למדוד, מלבד אם כולם רוצים לעבור לבשר מעובד שפורסים אותו אחרי הבישול, או לתסף את הבשר בחומרי קשירה מלאכותיים, וזה לא יעלה על דעתנו. כשהבשר טרי המנה מאבדת שומן ומים בהתאם למידת הצלייה המבוקשת, ובנוסף, אם אכלתם המבורגר שהגיע בשלום וראיתם מעט נוזל בקרקעית הכלי, גם זה ירד ממשקל המנה".
מרשת BBB נמסר: "הבשר שבו אנו משתמשים הינו בשר טרי הנטחן במקום. כידוע, השימוש בבשר טרי משמעותו איבוד נוזלים ושומן בתהליכי הצלייה. בהתאם לכך וכפי שמופיע בתפריטי הרשת, משקל ההמבורגר המצוין הינו משקלו לפני צלייה. מידת הצלייה וזמן האכילה (ישיבה במסעדה, משלוח או טייק אוויי) משפיעים על כמות איבוד הנוזלים והשומן. בבדיקת ההמבורגרים שנעשתה מדובר בפחת הנע בין 12 ל-16 אחוז, כאשר על פי מומחים קולינריים הפחת המקובל הוא של עד 20 אחוז".
מרשת אגאדיר נמסר: "אגאדיר 330 גרם הנצלה על הגריל מאבד ממשקלו. הדבר נובע מאחוזי השומן, מידת העשייה ומזמן הגעת המשלוח לבית הלקוח. אגאדיר גאה להיות היחידה המגישה המבורגרים מ-100 אחוז בשר טרי באריזות השומרות על חום ההמבורגר".