תארו לעצמכם קונספט אוכל חדשני, שמביא לכם עד הבית קופסה מהוקצעת עם לוגו מעוצב ובה שלל חומרי גלם איכותיים שכבר רכשו עבורכם מבעוד מועד, סידרו בשקיות ואריזות קטנות לפי כמויות קבועות מראש ולצדם מתכון מפורט על בסיס אותם חומרים, שמודפס על כרטיסיות איכותיות לבישול נוח. אחרי כל אלה, אמורה להתקבל גם ארוחה שבישלתם במו ידיכם ומבטיחה ללמד אתכם משהו חדש ומהנה על עולם הבישול. נשמע טוב נכון? ככה גם אנחנו חשבנו.
קונספט חדשני בשם BOXET מבטיח לנו את כלו אלו. זו יוזמה של רונית דקטור ירוסלביץ וענבל אלעד, שנועדה להעביר לבשלנים חובבים סדנת בישול קולינרי בקופסה שמגיעה במשלוח הביתה מדי חודש. את הקופסה ניתן להזמין כרגע ב-4 מסלולים שונים שמכילים מתכונים מאת 4 בלוגרים ישראלים מוכרים: מסלול אפייה של הבלוגרית נטלי לוין (עוגיו.נט); מסלול אוכל טבעוני של הבלוגרית אורי שביט (טבעוניות נהנות יותר); מסלול אירוח של הבלוגרית שרית נובק (MISSPETEL) ומסלול בישול עולמי של הבלוגר עז תלם (The Kitchen Coach).
מה קיבלנו?
על אף הנוכחות הראשונית שלו בישראל, הסטארט אפ הקולינרי של בוקסט קיים ברחבי העולם כבר מספר שנים ופועל בהצלחה בפורמטים דומים מאוד באוסטרליה, ארה"ב, אנגליה, גרמניה ועוד. על מנת לבחון מה טיבה של הווריאציה המקומית שלנו, ביקשנו לבחון בוקסט במסלול הבישול העולמי וקיבלנו עד הבית קופסה שהכילה מתכון לבשר בקארי ירוק עם חצילים.
בתוך קופסת הקרטון החומה המתינו לנו 10 פריטים: ממרח קארי ירוק, מעט שמן צמחי, 4 חצילים קטנים, קופסת אורז קטנה, שקית שעועית ירוקה טרייה, מעט סוכר דקלים, קפיר ליים מיובש, בזיליקום, פחית קרם קוקוס ורוטב דגים שחלקו נשפך מקופסת הפלסטיק אל השקית בה נארז (קצת חבל אבל בהחלט לא נורא). היות שבוקסט הוא קונספט שאינו מבוסס כרגע על רכיבים שצריכים להיות בקירור (במקרה הזה בשר, עוף או כל חלבון אחר שהייתם רוצים להוסיף לקארי שלכם) את החלק הזה, שהוא במקרה גם היקר ביותר במתכון, צריך נכון להיום להשלים לבד.
אי לכך, כבר מההתחלה, משהו כאן נראה מוזר. אם שולחים מתכון שהכותרת שלו היא "בשר בקארי ירוק", לכל הפחות השלימו את הקונספט הראשוני של "קנינו עבורכם הכול, ארזנו יפה ואתם רק צריכים לבשל", והעבירו את כל הרכיבים הנדרשים במשלוח (בדיוק כמו שעושים בשירות של מארזים כאלה בחו"ל). אם אתם לא מסוגלים לשנע בשר, דגים או עוף, התאימו את המתכונים שלכם כך שהם לא יידרשו שימוש בהם. כי "קנינו עבורכם את הרוב אבל מה שחסר תעשו טובה ותקנו בעצמכם", נשמע הרבה פחות מפתה. אם אנחנו כבר צריכים להטריח את עצמנו לסופרמרקט או למעדנייה כלשהי, מה בעצם חסכנו כאן מבחינת מאמץ?
עוד באוכל טוב:
חווית הבישול
בוקסט מבטיחה לנו "סדנת בישול ויצירה קולינרית בקופסה". למעשה, לפחות במקרה של ההתנסות שלנו (ואין בכך להעיד על המסלולים והמתכונים האחרים), מדובר במתכון פשוט מאוד וזריז -כזה שלא מכיל בתוכו פעילות או חומרי גלם ייחודיים שבשלנים רבים (גם כאלה חסרי ניסיון כמו הח"מ), מעולם לא נתקלו בהם. אל תבינו אותנו לא נכון, אין שום דבר רע במתכון זריז וקליל שלא מצריך שעות במטבח או מחקר ארוך, בייחוד כשרעבים. אבל כשמשתמשים בצימודי מילים כמו סדנת בישול ויצירה קולינרית בקופסה, הדמיון הגרגרני משליך אותנו למחוזות רחוקים בהרבה מאלה של חצילים קטנים (למה לא חציל תאילנדי לכל הפחות?) בקרם קוקוס וקארי ירוק שמלווים באורז.
ועכשיו לשלבי המתכון עצמו. הכרטיסיות שעליהן מפורט המתכון של עז תלם חביבות מאוד. הן אסתטיות, מעוצבות ונאות, ומצליחות להיות מהנות. בנוסף למתכון הבסיסי, תלם מציע גם אלטרנטיבות לתוספות או חילופים וגיוונים במתכון, למי שמתחשק. מרבית שלבי המתכון תאמו את חומרי הגלם שהגיעו אלינו אך לא כולם. למשל, בקופסת האורז שקיבלנו היה כתוב להשתמש בכוס אחת, בעוד המתכון אמור היה להספיק לארבעה סועדים (ואפילו 4-6, לפי האתר). הוספנו את כל האורז, ולמרות זאת, תכולת הקופסה הספיקה בקושי ל-2 אכלנים לארוחת ערב ועוד שארית ארוחת צהריים קטנה לסועד יחיד ביום המחרת. גם פירוט השימוש בחצילים במתכון הפנו לגדלים של חציל סטנדרטי (או יותר נכון חצי ממנו) ולא לחצילים קטנטנים כפי שבעצם קיבלנו.
מה היה הטעם?
הכנו את הקארי שלנו בדיוק כמו שהיה כתוב במתכון ואי אפשר להגיד שהוא לא היה טעים. יצרנו מנת קארי ירוק חביבה מאוד שהייתה ארוחת ערב טעימה וזריזה. עם זאת, אם מישהו רוצה לאתגר את עצמו בבישול ארוחה מורכבת - זה בהחלט לא הסיפור כאן ובניגוד למה שנטען באתר, אין פה מנות שף.
במהלך הבישול, עלו אצלנו שאלות רבות על תהליך ההתנסות בקופסה. המתכונים שנשלחים לכל מנוי (במהלכו מקבלים הביתה קופסה אחת לחודש), הם מתכוני הפתעה. אנחנו, קיבלנו למשל מתכון עם חציל, כשמדובר בחומר גלם שלא ממש היינו בוחרים להשתמש בו בעצמנו. אחרי שיטוט באתר למדנו כי ניתן לעדכן את היזמיות בחומרי גלם שאנחנו אלרגיים אליהם או לבקש להחליף חומר גלם שאנחנו לא אוהבים במשהו אחר.
כמה זה עולה?
והנה הגענו אל לב לבה של הבעיה במיזם החדש של בוקסט. המחיר. תשכחו לרגע ממחאת המילקי, בואו נדבר על מחיר של ארוחה ביתית פשוטה למדי, ללא בשרים, דגים או כל חלבון יקר אחר, שמכילה בגדול אורז וקארי ירקות. לפי בוקסט, ארוחה כזאת, מתומחרת ב-160 שקלים לחבילה. אם אתם מתגוררים בתל אביב תוסיפו לסיפור הזה דמי משלוח בסך 12 שקלים. גרים בחיפה או ירושלים? הוסיפו דמי משלוח של 25 שקלים. רוצים גם בשר כלשהו במנה שלכם? רכשו אותו בעצמכם, והנה הגענו בקלות לארוחת ערב קלילה במחיר של מעל למאתיים שקלים. לנו, זה לא נשמע הגיוני עבור ארוחה ביתית (שכאמור הספיקה לארוחת ערב אחת לזוג וקופסת שאריות קטנה ליחיד לצהרי היום שלמחרת).
אנחנו יודעים שחומרי גלם בישראל הם דבר יקר. אבל רק על מנת לסבר את האוזן, בדקנו כמה לוקחים בעולם על שירות דומה לזה של בוקסט ויצאנו מבואסים. בארה"ב למשל, 69 דולרים (שהם 257 שקלים) יקנו לכם משלוח של קופסה הביתה ובה לא פחות מ-3 מתכונים שונים וחומרי גלם שמספיקים ל-3 ארוחות (ובהם גם בשר או דג) עבור זוג סועדים בכל ארוחה (אם אתם צמחונים אגב, תשלמו פחות) והמשלוח, חינם. עבור אותה כמות בדיוק, תשלמו בבריטניה 42 פאונד (250 שקלים), באוסטרליה 74 דולרים אוסטרליים (240 שקלים) ובגרמניה, 44 אירו (208 שקלים). מרגישים פתאום שעדיף כבר להסתפק במילקי לארוחת הערב? גם אנחנו.
לסיכומו של עניין
4 חצילונים, שקית שעועית ירוקה, תבלינים ואורז הם לא חומרי גלם שמצדיקים תמחור כה גבוה. גם כשהם מלווים במתכון מושקע שהודפס על כרטיסיות עם כמה תמונות. אין כאן שום ביקורת כלפי המתכון עצמו, הטעם, האסתטיות וההנאה בכך שמכניסים את כל הרכיבים הדרושים לשקיות נפרדות או התהליך עצמו שהיה חביב למדי. אפילו הקונספט הראשוני בעצמו עשוי להיות נהדר ולספק חווית בישול כיפית. אבל במחירים כאלה, ציפינו להרבה יותר. כי באותו הסכום, אפשר כבר ללכת לבית תאילנדי ולאכול 2 מנות של קארי ירוק עם חלב קוקוס, חצילים תאילנדים וכן, גם עוף, במחיר של 78 שקלים למנה.