אם בלו"ז הטיסות הקולינריות שלכם נמצאת נסיעה עתידית לקופנהגן, דנמרק, לטובת אכילה במסעדת נומה, שזכתה בשלל פרסים ובכוכבי מישלן - כדאי שתזדרזו כי הזמן שלכם אוזל. השף הדני רנה רדזפי, שעומד מאחורי המסעדה שרבים מחשיבים כטובה בעולם, הודיע היום (שני) כי בעוד כשנתיים תסגור נומה את שעריה לסועדים במתכונתה הנוכחית.
האם מדובר בעוד צעד של העולם לקראת קיצו הבלתי נמנע כמקום שראוי לחיות בו? לא בדיוק. נומה אומנם תסגור את שעריה כמסעדה אך המותג עצמו ימשיך להתקיים; ממסעדה תהפוך נומה למעבדת מזון מתקדמת, שבה יפותחו שלל מנות ומוצרים חדשים שיימכרו בחנות אונליין בשם Noma Projects.
הצעד המפתיע של רדזפי פורסם לראשונה ב"ניו יורק טיימס", להם סיפר השף שהקורונה בהחלט שיחקה תפקיד בהחלטה, אבל גם העובדה שהתחום פשוט לא משתלם כלכלית, לא למסעדות ולא לעובדים. "עלינו לחשוב מחדש על התעשייה, זה פשוט קשה מדי", אמר לאתר, "אנחנו צריכים לעבוד בצורה אחרת".
בפוסט שעלה לפני שעות ספורות בעמוד האינסטגרם של המסעדה נכתב: "כדי להמשיך להיות נומה - עלינו לשנות. לכן, אורחים וחברים יקרים, יש לנו חדשות מרגשות לחלוק אתכם: חורף 2024 יהיה האחרון שבו תפעל המסעדה במתכונתה הנוכחית. אחריו נתחיל פרק חדש - נומה 3.0".
באתר נמצא גם ההסבר המלא של אנשי המסעדה לצעד: "בתחילת שנת 2025 המסעדה שלנו עומדת להפוך למעבדה ענקית, סוג של מטבח ניסויים חלוצי המוקדש לעולם חדשות המזון ופיתוח טעמים חדשים, ואנחנו מקווים שהמאמצים שלנו יישאו פרי ונוכל לחלוק אותם עם העולם בצורה נרחבת יותר מאי פעם".
במסעדה המשיכו והדגישו כי המותג נומה לא ייעלם כל כך מהר ויחזור גם בדמות פופ אפ עתידי: "נטייל בעולם ונחפש דרכים חדשות לחלוק את העבודה שלנו בו, כשיהיו לנו מספיק רעיונות וטעמים חדשים - נחזור לקופנהגן. שירות ואירוח הם עדיין חלק בלתי נפרד מאיתנו, אבל אנחנו לא מגדירים את עצמנו יותר כמסעדה ומתכוונים להקדיש חלק ניכר מהזמן שלנו לחקר פרויקטים חדשים ולפיתוח".
"המטרה שלנו", סיכמו אנשי המסעדה, "היא ליצור ארגון שכל כולו מוקדש לעבודה פורצת דרך בעולם האוכל, אך במקביל גם להגדיר מחדש את הבסיס למונח 'צוות מסעדה' כמקום שבו אפשר ללמוד, להסתכן ובעיקר לצמוח. בילינו את השנתיים האחרונות בלתכנן את הצעד הזה ואנחנו מוכנים לשנים הבאות, שבהן נעסוק במימוש המטרה שלנו. מקווים שתצטרפו למסע החדש שלנו".
מסעדת נומה נחשבת כבר שנים לאחת מהמסעדות המפתיעות ופורצות הדרך בעולם. היא שמה על המפה את עולם הקולינריה הנורדי ויש לה חלק נכבד בהפיכת קופנהגן, ודנמרק בכלל, ליעד אטרקטיבי לטיולים קולינריים. היא נבחרה מספר רב של פעמים למסעדה הטובה בעולם על ידי מדריך הפיפטי בסט של סן פלגרינו, ובאיחור רב קיבלה את הכבוד הראוי לה ממדריך מישלן, שרק בשנת 2021 העניק לה את הדירוג המקסימלי, שלושה כוכבים.
התפריט במסעדה לא שגרתי ויש האומרים שנוי במחלוקת, עם מנות כמו לב של צבי, קרקר עם נמלים חיות ועוד.