רובנו כבר מכירים לפחות אדם אחד שמוגדר כצליאקי, או לכל הפחות רגיש לגלוטן, ועדיין מרבית המסעדות ובתי הקפה בארץ רחוקים מלקרוץ לקבוצת האוכלוסייה ההולכת וגדלה הזאת. ואנחנו בכלל לא מדברים על מקומות שמוקדשים כולם למאכלים ללא חיטה ומוצריה. אז אנחנו שמחים לבשר שבחודשים האחרונים התמונה הזאת סוף סוף משתנה: בית הקפה המיתולוגי רביבה וסיליה פתח שלוחה ללא גלוטן, אושיית האינסטגרם ליאור קוקה הקדישה חלק ניכר מקפה בוטיק החדש שלה לעוגות ללא גלוטן, וכעת מגיע הצעד הגדול והמרגש מכולם: בית קפה ומאפה חדש שנקרא בליקמח, וכולו על טהרת הללא גלוטן.
בליקמח נפתח לפעילות רשמית ביום שלישי הקרוב ברמת החייל בתל אביב, ומאחוריו עומדים אורן דגן כפיר ודן דיוויס, שהחליטו לתת מענה ראוי לצורך התזונתי הזה אחרי שכמה מבני משפחתם אובחנו כצליאקים. במשך שנים התנסו השניים באפייה ללא גלוטן מתוך מטרה לספק חוויה כמה שיותר נאמנה למקור, כדי שקהל הרגישים לגלוטן לא ירגיש שהוא מסתפק בתחליפים.
אחרי אינספור ניסיונות והמוני מאפים שמצאו את עצמם בפח הצליחו השניים לפתח קו מוצרים רחב ומגרה מאוד, שחולש על כל מה שאפשר לצפות לו מפטיסרי בולנז'רי רגיל: ממאפי בוקר כמו קרואסונים (עליהם העבודה הייתה מסובכת במיוחד), מאפה תפוחים, בוסטוק ובריוש שוקולד או חמאה, דרך לחמים נהדרים, שבמקום גם מכינים מהם כריכים, ועד עוגיות מושחתות וויטרינת עוגות יפהפייה.
המאפים של בליקמח מבוססים על קמחים שונים כמו קמח טף, קמח קינואה, קמח פולנטה וקמח אורז, והם מפתיעים מאוד בטעמם. בניגוד למרקם העוגתי שנוטים לפתח הרבה לחמים ללא גלוטן, הפעם מדובר בגרסה טובה במיוחד שמזכירה יותר מכל לחם כפרי עשיר, פריך מבחוץ ואלסטי מבפנים. בין כיכרות הלחם פה תמצאו לחם גאודה ועגבניות, בגט ולחם מקמח טף לחובבי הז'אנר הדומיננטי. הלחמים נאפים כולם בתנורי אבן, ונמכרים במחירים סבירים במיוחד יחסית למוצרים ללא גלוטן, שנעים בין 17 ל-27 שקלים לכיכר.
בגזרת המאפים המלוחים תמצאו בבלילחם גם סירות שנקראות כאן קאנו ומזכירות חצ'פורי במילויים שונים (חצילים, פטריות, ביצים, גבינות או פלפלים קלויים), פרעצלים יפים ללא גלוטן ומקלות גבינה. ניתן יהיה להגיע למקום גם לארוחת צהריים, שתכלול מאפה סירה או כריך לצד סלט כמו סלט פסטה, אנטיפסטי או סלט ירקות.
מוקד משיכה נוסף וייחודי כאן הוא ויטרינת הקינוחים המרשימה, שכוללת קינוחים יפהפיים בגרסאות משפחתיות או אישיות: טארט גבינה פירורים, טארט טאטן מסקרפונה, מילפיי עם וניל קרמל, טארט לימון קלאסי, טארט פטל עם שוקולד לבן, פטל, פרלינה, אגוזי לוז קלויים וקרמל וגנאש פטל אדום, עוגת וניל 100 אחוז שחורה ועוד. בנוסף יחלו השניים בקרוב לייצר קינוח דגל משלהם בצורת ברבאבא (הדמות הוורודה העגולה מסדרת הספרים והטלוויזיה), שיתבסס על מוסים בטעמי ירידים כמו תירס קלוי, חמאה שרופה וצמר גפן מתוק.
מלבד עוגות ויטרינה יימכרו כאן גם מגוון עוגיות בחבילות הביתה או בגרסאות אישיות, שוקולדים, מרשמלו, מרמלדות, קליסונים ומקרונים, טבלאות שוקולד בעבודת יד וכמובן עוגות שמרים ועוגות בחושות. מחירי העוגות והעוגיות ינועו בין 15 ל-149 שקלים (לעוגת ויטרינה משפחתית), מחירי המאפים ינועו בין 8 ל-32 שקלים ומחירי הממתקים ינועו בין 18 ל-39 שקלים.
בליקמח מהווה בשורה של ממש לרגישים לגלוטן ולמבקשים להימנע מקמח חיטה בכלל. אנחנו מצאנו שם מגוון מגרה במיוחד גם למי שאין לו שום בעיה עם קמח חיטה, והתמחור, שמשתווה לזה של מאפיות בוטיק אך לא עולה עליו - למרות השימוש בקמחים יקרים - מלהיב גם הוא. מדובר באחד המקומות שיש לשים אליהם לב בדיוק עכשיו, לפני חג הפסח המתקרב, אבל גם אחריו.
בליקמח. הברזל 32, תל אביב. 03-7448666. ראשון-חמישי 7:00-17:00, שישי 7:00-15:00