אחרי 20 שנה של פעילות: רשת הגלידריות אייסברג מסיימת את פעילותה, כך נודע ל"גלובס". הרשת שבבעלות עופרה ואבי גנור מונה כיום שישה סניפים לאחר שבשנה האחרונה סגרה חנויות שהחוזים בהם הסתיימו.
הפעילות הקמעונאית של הרשת, שבשיאה מנתה 14 סניפים תצומצם בהדרגה: חלק מהחנויות הפועלות כיום יוחזרו לבעלי הנכסים וחלקן צפויים להימכר לשחקנים מתחרים בענף. ברשת מסרו כי "לחברה יש ותהיה פעילות עסקית מעבר למכירת גלידות בסניפים".
לפי הערכות הרקע לסגירה נובע מהתחרות שקמה מצד מתחרות בולטות דוגמת וניליה, או גולדה שצמחה בצורה אגרסיבית בשנים האחרונות ואחרות. בנוסף לתחרות, גם דמי השכירות הגבוהים במיקומים בהם פעלה אייסברג לצד עליית שכר המינימום ותקורות נוספות העמיסו על מבנה ההוצאות של הרשת.
בשנים האחרונות חלה צמיחה והתחזקות של רשתות המייצרות גלידה במקום ולא מתבססות על הבאתן ממפעל. אייסברג פעלה במודל זה, וכך גם רשת ד"ר לק שלאחרונה נקלעה למצוקה תזרימית, ביקשה למכור את פעילותה והגישה בקשה להסדר נושים. ככל הידוע, מבין רשתות הגלידות הגדולות רק רשת וניליה ממשיכה לעבוד במודל של רכישת גלידות ממפעל חיצוני.
לפי נתוני דן אנד ברדסטריט, מכירות שוק הגלידריות עמדו על כ-500 מיליון שקל ב-2018, וזאת מפעילות של כ-400 גלידריות שונות בפריסה ארצית, כשמחציתן פועלות תחת רשתות.
בשנים האחרונות התחרות בתחום התחזקה באופן משמעותי: רשת גולדה, אשר בעליה מפעילים גם את רשת הבוטיק אניטה המונה שלושה סניפים, סומנה כרשת הצומחת בשנים האחרונות. כך, תוך חמש שנים צמחה הרשת לכדי למעלה מ-50 סניפים בפריסה ארצית. גם רשת וניליה הכפילה את כמות הסניפים תוך כחמש שנים לכדי כ-20 סניפים. מנגד, גלידריות מסורתיות דוגמת גלידה באר שבע וד"ר לק צמצמו בשנים האחרונות את מספר הסניפים, תוך התמקדות בסניפי הליבה המקוריים.
ענף בשינוי מתמיד
ענף הגלידריות הוא ענף רווי אתגרים שמושפע בין היתר מפרמטרים כמו מיקומים - האם באזור עוברת מספיק תנועה וכמה גלידריות פועלות באזור; רמת נאמנות הלקוחות למותג - שבתחום זה נחשבת לנמוכה; הצורך בחדשנות מתמדת; קושי בשימור טרנדיות; והיעדר יכולות פיננסיות וניהוליות של הבעלים.
מאפיין נוסף של השינוי שעובר הענף נוגע להעדפות הצרכנים. בשנים האחרונות הצרכן הישראלי נהיה בררן יותר בטעמים ובחוויה, ושחקניות שלא התאימו את עצמן עם טעמים חדשים וגלידה שנתפסת כאיכותית נשארו מאחור.
"ענף הגלידריות מצוי בסיכון גבוה ביחס לרמת הסיכון הכללית במשק" אומרת סמנכ"לית כלכלה מידע ומחקר בדן אנד ברדסטריט אפרת שגב. מנתוני החברה עולה כי 18% מהגלידריות הפעילות נסגרו בשנה החולפת, כשמדובר באחוז גבוה מאוד המעיד על רמת הסיכון הגבוהה בענף.
חלוצת סופר פרימיום
אייסברג הוקמה בתחילת שנות ה-2000 על ידי שני זוגות - עופרה ואבי גנור ודלית ואילן בר - כסניף יחיד ברחוב בן יהודה בתל אביב. החנות הפכה אז לאחת הגלידריות הנחשבות בעיר ולמקור משיכה לתורי ענק על אף שמחירי הגלידה שלה היו יקרים ביחס למתחרות.
ב-2008 החליטו ברשת להרחיב את הפעילות ולהגדיל אותה ל-4-5 חנויות נוספות. הרשת הפכה לחלוצה של מה שמכונה בענף גלידריות "סופר פרימיום", ובמשך השנים הפריסה שלה התרחבה לחנויות נוספות בתל אביב, ובערים כמו רחובות, רמת השרון, ראשון לציון, רעננה, ורמת גן.
מאייסברג נמסר בתגובה כי "הרשת לא נסגרת. אכן החברה שאייסברג בבעלותה מממשת את ערך חלק מהסניפים ומוכרת אותם במחיר מלא. על כן חלק מהפעילות הקמעונאית תצומצם בעתיד בהדרגה. החברה תמשיך לטפח את המותג 'אייסברג' אשר ברשותו ידע רב ונוסחאות ייצור ייחודיות של גלידה. לחברה יש ותהיה פעילות עסקית מעבר למכירת גלידות בסניפים.
"בשנים האחרונות נמכרו סניפים והוקמו סניפים אחרים תחתם. כחברה עסקית, המניע לפעילות הוא מיקסום ומימוש הפוטנציאל של המותג. אייסברג מוחזקת בחברה בבעלות פרטית שאינה נוטה לשתף באסטרטגיה העסקית שלה את התקשורת".