אחרי הפיצריות הניו יורקיות, המאפיות האמריקאיות, ההמבורגרים המושחתים, המילקשייקים המוגזמים והשיא שהגיע אלינו בשבוע שעבר עם פתיחת מתחם האוכל האמריקאי אמריקה במרכז תל אביב - גם הירושלמים מתחדשים עם מקום אמריקאי, קרייב (Crave) שמו, שמציע אוכל אמריקאי מתוחכם ומגניב במיוחד (וכן, הוא אפילו כשר).
את המסעדה, שמוגדרת כגורמה סטריט פוד, פתח השף האמריקאי טוד ארונס, שבישל במסעדות נחשבות בניו יורק ולוס אנג'לס והחליט לפני כמה שנים לנטוש את העשייה במטבחים לא כשרים. אותו שינוי הוביל אותו לעבוד במרתף היין הכשר והגדול ביותר בעולם, ואפילו לבשל את ארוחת ליל הסדר בבית הלבן. לפני כשנתיים החליט ארונס לעלות לישראל, וכעת הוא משקיע את כל כישוריו בקרייב החדשה ויוצר כאן מטבח מקורי ומעניין שכולל תפריט שגרם לנו להזיל ריר.
"מה שאנחנו עושים כאן זה סוג של ניסיון להביא משהו חדש לעיר ולהעביר את האוכל שלנו בצורה הכי מגניבה שיש", מספר הסו שף של קרייב, יותם כהן. "לכאורה אנחנו מגישים כאן סטריט פוד, אבל מה שאנחנו בעצם עושים זה ניסיון של הנגשת האוכל העילי דרך אוכל רחוב. אנחנו משתמשים בטכניקות הבישול המתקדמות ביותר כמו בישול בוואקום, בישול בשרים במעשנות, כבישת בשרים או תהליכים אחרים ארוכים יותר של בישול".
את כהן וארונס תמצאו בקרייב בכל יום, עמוק בתוך המטבח שנמצא צמוד לבר גדול שממנו ניתן להשקיף על הנעשה במקום. כחלק מהגישה של אוכל רחוב עם נגיעות של מסעדת עילית, הלקוחות בקרייב מזמינים דרך הקופה וההגשה נעשית מתוך המטבח עצמו. ומה לגבי האוכל? כהן מגדיר זאת כשילוב בין דיינר אמריקאי לאוכל רחוב מקסיקני, עם נגיעות ניו יורקיות ואסייתיות. "יש פה ערבוב בין הכל להכל", הוא מספר, "התפריט כולל בוריטו, טאקוס וכריכי סליידר מצד אחד, אבל אנחנו יכולים גם להוציא ספיישלים רציניים יותר כמו סטייק ריב איי או מנת שקדי עגל מצד שני". ומה לגבי הכשרות? כהן מסביר שהיא לא מהווה בעיה. "אנחנו משתמשים בכשרות שלנו כקרש קפיצה יותר מאשר כמגבלה - אנחנו מייצרים בייקון מטלה ועובדים עם גבינה טבעונית משמן קוקוס שמקפיצה את הסליידר שלנו בכמה רמות. אנחנו לרגע לא מפחדים להשוות את האוכל שלנו לאוכל הלא כשר".
בתפריט של קרייב תוכלו למצוא בין השאר טאקוס מטורטיות תירס שנעשות במקום עם ירקות שורש כבושים, לצד מילויים כמו חזה בקר בבישול ארוך או דג קוד במרינדת צ'ילי, טמפורה ופנקו יפני; בוריטו מקמח כוסמין וקוקוס אורגני במילוי אורז מלא, קימצ'י ושעועית שחורה, לצד אפשרות טבעונית של מילוי טופו במרינדה עם סלט אסייתי ורוטב צ'ילי מיסו או קארניטס (פרגית כבושה במלח); כריכי סליידר כמו סונקאצו - בשר בקר טחון מטוגן בפנקו יפני עם קטשופ טונקאצו וחציל כבוש; סליידר קריספי צ'יקן עם חזה עוף פריך בתערובת תבלינים, סלט כרוב אסייתי, חמוצים ורוטב ברביקיו תוצרת בית; מנת סטריט דוג - נקניקיית בקר עם תוספת של טלה בייקון סטייל, מיונז שומשום ובצל כבוש; וכריך רובן עם חזה בקר כבוש ומעושן ניו יורק סטייל, מוצרלה טבעונית ומיונז כמהין סרירצ'ה.
מחירי המנות נעים בין 35 שקלים למנות הקטנות ל-60-70 שקלים למנות הגדולות. מנות ספיישל או ארוחות טעימות יכולות לעלות למעלה מ-100 שקלים, אבל הן מעבר לתפריט הקבוע. "אנחנו משתדלים מאוד שלקוח שנכנס אלינו יזמין יותר ממנה אחת כי החוויה פה היא כזאת שאנחנו מאוד רוצים שאנשים יטעמו את כל האוכל שלנו", אומר כהן. לצד תפריט הערב הרחב תמצאו כאן גם תפריט צהריים אטרקטיבי שמוגש עד השעה 17:30.
אם האוכל במסעדה החדשה הזאת לא עשה לכם את זה, אולי העובדה שהם החליטו על מדיניות משמחת במיוחד של גילום שכר המלצרים בתוך עלות המנות עצמן תהיה לטעמכם. "המוטיבציה שעומדת מאחורי המסעדה היא ליצור סוג של משפחה שלא מתעסקת במה המלצרים, הטבחים ובעלי הבית צריכים לעשות כדי להרוויח", מסביר כהן. "אנחנו מאוד הוגנים מלכתחילה, ולכן החלטנו שאצלנו אין טיפים. הרבה אנשים מופתעים מהעניין הזה שאנחנו לא לוקחים אלא פשוט משלמים לאנשים כמו שצריך, אבל מבחינתנו זה יוצר אווירה אחרת מבחינת המלצרים כי יש תחושה של בית ולא תחושה של קרב על המטבע, וזו נינוחות שהלקוחות שלנו קולטים מיד".
קרייב. השקמה 1, ירושלים. 02-6272830. ראשון עד רביעי 12:00-23:00, חמישי 12:00-00:30, שישי 11:00-14:00, שבת 20:00-00:00. כשר