הבוקר התכנס בבית המשפט העליון בירושלים בהרכב מורחב של שבעה שופטים כדי לדון בעתירה שהגישו שני מסעדנים ירושלמים שדורשים לשבור את המונופול של הרבנות הראשית בתחום הכשרות ולאפשר לגופים נוספים, פרטיים, להעניק תעודות כשרות. מדובר בדיון נוסף בעתירה, אחרי שבשנה שעברה בג"ץ קבע שבית עסק לא יוכל להציג את עצמו ככשר אלא אם הוא מחזיק בתעודה של הרבנות ונמצא תחת השגחתה, השגחה שכמובן עולה הרבה מאוד כסף.
הכל התחיל לפני כארבע שנים, כשבעלי בית הקפה קרוסלה ברחביה, יונתן ודעי, והבעלים של מסעדת טופולינו (שכבר הספיקה לעבור מאז לתל אביב) שי גיני הגישו את העתירה לבג"ץ בנושא. לעתירה הצטרפו בשבוע החולף גם התאחדות המלונות ואיגוד המסעדות, שמעוניינים גם הם בצמצום הכוח של הרבנות.
בעקבות הדיון בבג"ץ שוחחנו עם איילה פלק, המנכ"לית של ארגון "השגחה פרטית" לכשרות אלטרנטיבית, כדי לבדוק מה הסיכויים לזכות בעתירה הפעם, בגיבוי של גופים חזקים שלא היו שם בסיבוב הקודם.
כשיצאתם לדרך לפני כמה שנים האמנתם שיצטרפו אליכם כל כך הרבה גופים?
"ההצטרפות של התאחדות המלונות והמסעדות זה דבר מאוד מבורך, זה רק מראה כמה סיפור מונופול הכשרות נסדק, איננו, נגמר. מאות מסעדות ובתי מלון, אלפי מסעדות עוסקים בדבר הזה. זה לא משהו קטן של אידיאליסטים, זה משהו גורף. כל ניסיון להחיות ולתת עוד כוח לרבנות זה ניסיון להנשים גוף שכבר מת".
אבל זה בדיוק מה שקרה בעתירה הראשונה לבג"ץ.
"נכון, אבל יש דיון נוסף, המצב עכשיו בשטח אומר דברים אחרים".
הבוקר, עוד לפני הדיון בבית המשפט, פורסמו בגלי צה"ל המסקנות של ועדת הכשרות שהקימה הרבנות - בעקבות המחאה הציבורית, אינספור הפרסומים בתקשורת בתקופה האחרונה על התנהלות קלוקלת והמאבק לכשרות אלטרנטיבית. ברבנות מתכוונים להפסיק את המצב שבו משגיחי הכשרות מועסקים ישירות על ידי המסעדות ובתי הקפה, וגם לאפשר תחרות בין רבנים מקומיים, אבל האם זה מספיק?
"השינויים שהרבנות עושה היום הם מבורכים, הם תוצאה של עבודה שלנו לאורך השנים, מציפים את הבעיה", אומרת פלק, "רבנות זה אחד הגופים שאמון הציבור בו הוא הנמוך ביותר, כל כך מגוחך שזה הגוף שרוצה להגן עלינו מהונאה בכשרות, זה אבסורד. כל כך הרבה גורמים שותפים לרצון לתיקון. גם אם בג"ץ יילך למקומות לרעתנו, זה רק עוד סעיף אחד בדרך כשברור לנו לאן הדברים הולכים. המונופול הזה כבר סדוק ומתפורר, זה לא ימשיך עוד הרבה זמן".
ואכן, סקר חדש שפרסם אתמול מכון סמית לחדו"ש (עמותת חופש דת ושוויון) בעקבות הדיון בנושא מעיד כי אמון הציבור במוסד הרבנות שבור לחלוטין. למעלה מ-80 אחוזים מהנשאלים היו בעד ביטול מונופול הרבנות, כך שהנושא הולך והופך להסכמה חברתית גורפת. עוד נמצא בסקר כי רק 18 אחוזים תומכים בשמירת המונופול של הרבנות הראשית. מתוך התומכים בביטולו, 52 אחוזים היו בעד פתיחת השוק לתחרות של כל גורם מקצועי מכל זרם ביהדות, תחת פיקוח המדינה.
אז מה בעצם החידוש העיקרי שאתם מציעים כגוף כשרות אלטרנטיבית?
"החידוש הראשוני והמהותי הוא שאנחנו גוף פרטי שפועל מכוח קהילה ולא מכוח החוק. מי שלא רוצה לעבוד איתנו לא חייב. אנחנו רוצים תחרות ועוד הרבה גופים כמונו - שכל אחד יוכל לבחור, האם הוא רוצה כשרות ועם מי הוא רוצה לעבוד. זו תחרות שתעזור לצרכנים, כמו בשוק התקשורת".
אבל ברבנות יגידו לכם שנושאי כשרות הם כמעט דיני נפשות – כי הטעיה במחיר של סמס היא לא כמו הטעיה בכשרות.
"ודאי. הכוונה לא להטעות אלא לתת כשרות טובה. חשובות לנו שמירה והקפדה קלה כחמורה. אין שום ספק בנושא. לא חייבים התערבות של המדינה כדי שלא תהיה הטעיה, כמו שאין בהרבה דברים אחרים".
ומה תעשו אם גם הפעם תפסידו ובית המשפט יקבע שהכוח נשאר אצל הרבנות?
"היועצים המשפטיים שלנו יישבו על פסק הדין, יהיה מה שיהיה, ונמצא דרך להמשיך לפעול. אנחנו פועלים גם בחקיקה, בג"ץ זה רק אחד הכלים. נדרשים שינויים חקיקתיים".
"חדשות האוכל" משודרת בקשת בימים א'-ג' בשעה 15:45.