מעדנייה היא קונספט מנצח אם יש בה גם אוכל מוכן, סנדוויצ'ים ומקררי גראב & גו עם מוצרים שווים וגם מוצרי מדף שאי אפשר לקנות בסופר. אם יש גם קפה איכותי, יינות מיוחדים, כלים יפים, פרחים וספרי בישול, זאת כבר חוויה של ממש. גם עבור מי שפותח את המעדנייה מדובר בקונספט מצוין - המעדנייה יכולה להיות ההזדמנות שלו לבטא את התשוקות והידע הקולינרי שלו, בלי להיכנס למורכבויות של מסעדה.
זאת הסיבה שמעדניות כאלה נפתחות בארץ כמו פטריות אחרי הגשם. בחודשים אחרונים סיפרנו לכם על נוהו בכפר סבא, על סניף חדש של מעדניית יום טוב בתל אביב בואכה גבעתיים ועל דלישא, על בבוליה ועל אלה ותמר בגבעתיים. אז עכשיו הגיע גם תורו של רחוב שינקין התל אביבי להתחדש במעדנייה ראויה - עילא שמה - שמי שעומדת מאחוריה היא אושיית הקולינריה אפרת אנזל.
עילא (למעלה בארמית) ממוקמת בבניין פינתי, בחלל ענק שעוצב מאוד יפה בצבעים בהירים ובקווים נקיים. הכל מאוד אישי ומזמין כאן, כולל פתקי התמחור ליד כל מוצר, שכוללים גם המלצות וחוות דעת אישית של אנזל על המוצרים. ניכר שכל מוצר שנמצא על המדפים כאן הוא חלק ממסע אישי שלה בנבכי עולם חומרי הגלם המקומיים. את המוצרים המסחריים יותר אנזל השאירה מחוץ לתמונה.
על השולחן במרכז המעדנייה יש צלחות יפות, ספרי בישול, חלות דבש ופרחים; במקרר הגראב & גו תמצאו גבינות צ'רקסיות של משק שאבסו מריחניה, מרינדה לעוף בגריל, ציר עצמות בקר, גבינת המאירי, ג'יבנה וסלטים בקופסאות של 250 גרם - ביניהם סלט מקרל מעושן שפשוט הדהים אותנו, מטבוחה, לימון כבוש וסלט תפוח אדמה קלאסי, סלט ביצים, כבד קצוץ לפי מתכון שרץ במשפחה של אנזל כבר ארבעה דורות, פלפלים חריפים וסלט טונה של אבא של אפרת (המחיר: 9.60-22 שקלים ל-100 גרם); במקפיא ליד יש בצק עלים ובורקס לאפייה בבית של מאפיית לחמים, בשר של משק שניידר מרמת הגולן ודגים נקיים ומפולטים של פורל הדן, מאפים צ'רקסיים קפואים ומוכנים לבישול או אפייה ופסטה טרייה.
מצאנו בעילא גם מוצרי שרקוטרי מיוחדים, משקאות של חלב אלטרנטיבי, תזקיקים ויינות, שמני זית שניכר שנבחרו בפינצטה, תבלינים ופירורי לחם מיוחדים, ריבת פטל של אנזל, משקאות קלים, חליטות וקרקרים ללא גלוטן.
גבוה למעלה תלויים התפריטים, בחלוקה למנות צהריים, מבחר יינות בכוסות (38-48 שקלים) ופירוט של מה שאפשר לפספס בטעות במקררים ומקפיאים. תפריט הצהריים, שעליו אחראית מריה ויסוצקי עמיר, מוגש מ-12:00 ועד שהאוכל נגמר וכולל מנות כמו עוף חופש מרמת הגולן שמכינים בגריל על פי מתכון של סבתא חיה (64 שקלים), לזניה (48 שקלים), מק אנד צ'יז (39 שקלים) וקציצות ואורז (52 שקלים).
בוויטרינה שמפרידה בין חלל המעדנייה למטבח מחכים לכם מרמלדת חבושים (24 שקלים ל-100 גרם), פרלינים, עוגיות תמרים ופקאן, חמאת שום קונפי, מוזלי מלוח עם יוגורט יווני, ירקות, גרנולה מלוחה ושמן זית (28 שקלים), מתוקים קטנים ומיוחדים כמו נקניק שוקולד של בלה וכריכים משתנים, כמו "ענן" סלט ביצים, כריך טונה בלחם דגנים (26 שקלים), טוסט גאודה (34 שקלים), כריך פורל מעושן, פסטרמה תוצרת בית בלחמניית קמח מלא וכריך גאודה בפלוט זיתים ללא גלוטן. לצד אלה יש מאפי בוקר של אלון שבו: בורקס המאירי, קרואסון כרישה וקרואסון מרק בצל (שלקראת 10:00 המבחר שלהם כמעט ולא קיים).
את תפריט היין והאלכוהול אצרה עבור עילא מיכל שלזינגר, הסומליירית של מסעדת הבסטה, ויש כמובן גם קפה איכותי של בית הקלייה קפה תמתי משוק הכרמל. חוץ מכל זה בעילא מתקיים שיתוף פעולה עם עמותת "אדמה לאדם", ולקראת החגים אפשר לקנות במעדנייה עבודות קרמיקה, קולקציית כוסות יפהפייה, נרות לבנדר מבית שדה ברמת הגולן וספרי בישול ישראליים שיצאו בהוצאה עצמית.
בשורה התחתונה, סיבוב במקום החדש של אנזל הוא מעין סיבוב בגאלה של התוצרת המקומית של היצרנים המובחרים במשק הישראלי. נותר רק לקוות שכשתגיעו יהיה לכם שולחן פנוי, שזה לא עניין טריוויאלי בכלל.
עילא. שינקין 28, תל אביב