בבית הנסן, מבנה עתיק עם גינה קסומה בירושלים, פועל כבר לא מעט שנים בית קפה שונה ומיוחד שהתפריט שלו מבוסס כולו על גבינות בוטיק מחלב עיזים אורגני, ממרחי עשבים, ריבות ומרקחות, זיתים, ביצי משק טריות וירקות המגודלים בשיטת חקלאות בת קיימא. בקדמת בית הקפה, שמתפרס על פני כמה חללים עם קירות אבן חשופים, פועלת חנות שבה כל פודי יקבל סחרור קל. האחים עפאים מביאים במקום הזה את כל מה שהם מאמינים שהחקלאות הישראלית צריכה להיות. עכשיו הם מתרחבים וסוף סוף מגיעים גם לתל אביב (עכשיו בתקופת הרצה), אחרי שבמשך 7 שנים בשביל לטעום את הבורקאסון המיוחד היינו צריכים לעלות לירושלים.
משק עפאיים הוקם ב-2008 בערבה, בהמשך התרחב גם לעמק האלה, ועם הזמן פתח הדיי עפאים נקודות מכירה של התוצרת שלו בבנימינה, בירושלים ובערבה, שלושה בתי קפה בירושלים (בבית הכרם, במוזיאון ובבית הנסן) ובית מרזח בשם הדיר, גם הוא בירושלים.
המקום התל אביבי החדש של הדיי וינון עפאים, בדומה לבית הקפה בבית הנסן, הוא קודם כל מכולת לתוצרת שגדלה ומיוצרת במשק, ורק אחר כך בית קפה. נכון שיש הרבה מכולות אורגניות בתל אביב, ובתי קפה בטח ובטח שלא חסר, אבל כאן מדובר בסיפור אחר לגמרי. המיזם התל אביבי הראשון של האחים עפאים תפס ספוט מיוחד מאוד, בבית עדנה - מרכז תרבות וסדנאות במתחם נגה. מדובר בבית באר עתיק לשימור שלו גם חצר יפה, ובדומה לשלושת בתי הקפה של עפאים בירושלים גם כאן הכל שונה ומיוחד, אבל שכונתי יותר.
"הגענו בצניעות לקרקע זרועה, אבל לא באנו לעשות יותר טוב ממישהו אחר", אומר הדיי. "אנחנו עושים את שלנו, וזה אומר שאני לא אגיש כאן משהו שאני לא אתן לילדיי לאכול אלא רק מה שמיוצר במשקים שלנו בערבה ובעמק האלה. במכולת יימכרו מוצרים שאין באף מעדנייה אחרת בעיר, פשוט כי אנחנו לא משווקים בשום מקום מלבד המכולות שלנו".
הדיי נבוך ומתרגש מההגעה לעיר הגדולה, מרגיש שהוא מגיע לארח במקום שבו הוא עצמו מרגיש אורח. יחד איתו מגיעים לעיר שמן זית כתית מעולה שהוא מייצר מהזיתים שהוא מגדל, יין מענבים שגדלים בכרמים שהוא שתל וגבינות בוטיק הכי מיוחדות בארץ שהוא מייצר מחלב של עיזים שאותן הוא מאכיל באוכל שבעיניו יניב את החלב הטוב ביותר לגבינות שלו. יש גם דבש, ביצי חופש אורגניות (באמת) ועוד המון מוצרים מעולים ומיוחדים, מעל 300 בסך הכל, שמיוצרים או גדלים בשני המשקים של האחים עפאים.
ומה יש בתפריט של בית הקפה התל אביבי הראשון? הדיי הרכיב כאן תמהיל של מנות ברוח פילוסופיית Accounting for Taste שהוא מאמין בה, ועל פיה אתה מגדל ומייצר על פי הטעמים שאתה רוצה לקבל בסוף על הצלחת שלך. זו רמה אחת מעל מה שאנחנו מכירים בתור פארם טו טייבל, וזה אומר סולם ערכים שמתחיל מהוגן, ממשיך בטעים ומקומי, עובר למזין ומגיע לאורגני ובר קיימא.
מדי בוקר מגיעים לכאן מאפים מהמאפייה של עפאים, שבה עובדים עם קמחים עתיקים, והשף התפעולי אמיר נאור הופך את הרעיונות של עפאים למנות מקוריות כמו טוסט גבינה מלחם שמיוצר מחיטת דורום ומעליו פונדו גבינות עם יין לבן ופרוסת גבינת רכס. הכל יחד נכנס לתנור ולאחר מכן מוגש עם ביצה עלומה. יש במקום גם מוזלי מ"קרם צחור" וחד פעמי מחלב עיזים אורגני מלא, קציצות ירק וסלט, פרוסת פשטידה ועוגות לקינוח. בקיצור, אותה פשטות חקלאית פלאחית האופיינית לעפאים. בשעות הערב התפריט משתנה קלות כדי להתאים ליין, לערק תמרים ולבירות בוטיק, שגם אותם כמובן מייצרים במשק עפאים.
ויש גם, איך לא, ויטרינה שבה תמצאו בשעות הבוקר כריכים כמו כריך משק בלחם כוסמין מלא עם דגנים עם גבינה טרייה, סלקים וירקות; מאפה מבצק קרואסון עם גבינה בשלה וירקות; ובורקסון פרדסים עם ריבת תפוזים, גבינה בשלה ועשבים ירוקים. ויש גם ברז שממנו נמזג יוגורט בעל מרקם מושלם וטעם עדין המיוצר מחלב עיזים אורגני, שאליו אפשר להוסיף סירופים מיוחדים כמו סירופ טופי הל, סירופ סילאן וקפה או סירופ סלק ואשכוליות.
בבית הקפה החדש יש חלל מקורה עם ריהוט וינטג' ובו 35 מקומות ישיבה, ועוד המון מקומות ישיבה בחצר ובמתחם שמלא בספסלים.
ואם לא די בחדשות המרגשות האלה - בעוד כחודשיים ייפתח מקום נוסף של משק עפאים בתל אביב. זה יקרה במלון החדש דה ג'ורג' שבצומת מעריב, וגם שם יהיו מכולת ובית קפה שיציגו את העבודה החקלאית של משק עפאים במלוא תפארתה.
שעות פעילות: ראשון-חמישי 8:00-22:00, שישי 8:00-15:00. בסיום תקופת הרצה המקום ייפתח גם במוצאי שבת
משק עפאים. דרך שלמה 6, בית עדנה, תל אביב יפו. כשר בהשגחת צהר