בשישי האחרון דגמתי את הבראנץ' החדש של פלנט איקס (PlantX) ומאז אני לא מפסיקה לתהות איך לא שמעתי על המקום הזה קודם. בעיקר לא מובן לי איך אף אחד מחבריי הטבעונים לא מכיר את המקום, והאמת היא שאפילו חיפוש בגוגל לא הניב יותר מדי תוצאות שהסבירו במה מדובר.
אז בואו נספר לכם: PlantX היא רשת סופרמרקטים בינלאומית 100% טבעונית, שהגיעה לפני כשנה וחצי לישראל עם סניף ראשון (ויחיד בינתיים) בדרום תל אביב. תמצאו בו מגוון רחב של מוצרים מהצומח כמו שוקולדים, גבינות, ממרחים, עוגיות, גלידות ומשקאות, ואם זה עדיין לא מגרה לכם את כל הבלוטות דעו שבתוך הסופרמרקט יש גם בית קפה בוטיקי בניצוחו של השף גבי זילבר, שמגיש מנות מבושלות, מאפים, כריכים, סלטים וקינוחים.
רוב מנות בית הקפה מוצגות לראווה בחלון ענק לצד הקופה, ואני די בטוחה שזה חלון הראווה הטבעוני הראשון שפגשתי בחיי. פייר, מרגש. אם להתייחס לצד הפרקטי - כיף להזמין מנה ולדעת בדיוק מה תקבלי, בלי אפקט ההפתעה המיותר של "אוי, חשבתי שהכריך גדול יותר" או "למה כל כך הרבה עלים בסלט". מה שרואים זה מה שמקבלים, והאמת היא שזה נראה ממש טוב.
אחרי סקירה דקדקנית של התפריט, שכולל מנות כמו כריך "סלט ביצים" (22 שקלים), כריך שניצל טופו (25 שקלים) ובייגל אמריקאי עם "סלמון מעושן" (46), בחרתי ללכת על מנות הבראנץ' החדשות. הבראנץ' מוגש רק בימי שישי, בשעות 10:00-15:30, ומציע שלוש מנות לבחירה: ארוחת בוקר קלאסית, ארוחת בוקר עם שקשוקה או פלטת לחם ומטבלים קלילה יותר, שעליה ויתרנו הפעם.
ארוחת הבוקר הקלאסית (78 שקלים) כוללת מקושקשת טופו עם פטריות ובצל, סלט ירקות, זוג לחמניות, ממרחים, שתייה קרה ושתיה חמה. אני לא יכולה להגיד שמדובר באיזו חביתה מיוחדת שלא טעמתי בחיי, אבל היא לגמרי עשתה את העבודה והייתה מתובלת היטב ובעיקר לא יבשושית, דבר שקורה הרבה פעמים לחביתות טבעוניות. המנה כולה, חשוב לומר, נדיבה במיוחד בגודלה, ואולי לא מגיעה לדרגת מנה זוגית אבל ללא ספק מתקרבת לשם.
בגזרת הממרחים, גבינת השמנת-שום-שמיר שעשויה מקשיו ושקדים אומנם לא ניחנה במרקם שמנתי במיוחד אבל הייתה טעימה מאוד, ואילו גבינת הפטה שקדים המלוחה הייתה סבבה אבל הרגישה מעט תעשייתית, ולא אופיינית לבית קפה בוטיקי שכזה. חמאת עשבי התיבול לעומת זאת שיחקה אותה בטעם ובמרקם רך ונימוח, והופתעתי לגלות שהיא מבוססת על חמאה קנויה (בשילוב תיבול). הסלט הירוק היה סטנדרטי, בדיוק כמו שהייתי מצפה מסלט קטן במנה כזו, וסלט הארשיטוק הצלוי התגלה כתוספת מיוחדת ומעניינת לארוחת הבוקר הקלאסית.
תחושת ה-FOMO השתלטה עליי כשנזכרתי שוויתרתי על הבייגל עם "הסלמון המעושן" מחלון הראווה, וביקשתי תוספת קטנה של ממרח הסלמון המדובר שעשוי מקשיו ואצות, רק לטעום. לצערי עדיין לא הצלחתי למצוא בישראל חיקוי מדויק לדג האהוב, ואני לא יודעת למה חשבתי שאמצא אותו במשהו בתצורת ממרח, אבל גם הפעם לא הרגשתי שמדובר בטעם של סלמון, אלא יותר בגבינה מעושנת ואיכותית. טוב, לפחות נפטרתי מתחושת ההחמצה.
מנת השקשוקה (68 שקלים) הייתה נדיבה גם היא, וכללה שקשוקה מרוטב עגבניות ופלפלים עם מקושקשת טופו, סלט ירקות, טחינה, גבינת פטה שקדים מתובלת, לחם ושתייה קרה וחמה. רוטב העגבניות והפלפלים היה מהמוצלחים שטעמתי; אני בטוחה ששום קופסת שימורים לא לקחה חלק במנה הזאת, וממש היה אפשר להרגיש כל חתיכת עגבנייה ופלפל ברוטב האדמדם והמנחם הזה. אומנם הפעם התברכנו בבוקר שמשי, אבל זו לגמרי מנה חמימה שהייתי שמחה להתנחם בה בשישי חורפי ואפרורי.
את השקשוקה אפשר להזמין עם לחם לבן, דגנים, ללא גלוטן או בייגל אמריקאי, ובבייגל אמריקאי הכוונה לאחד אמיתי - לא לחמנייה עגולה עם שומשום שמרשה לעצמה להיקרא בשם הזה, אלא בייגל שמרגיש כאילו הוטס במיוחד עבורנו הישר מניו יורק. רק בשביל הבייגל הזה מישהו חייב כבר לעלות על הנוסחה המנצחת לסלמון מעושן טבעוני.
לצד האוכל שתינו מאצ'ה קרה ומרעננת וקפה קר, שהוגשו עם קשיות שעשויות מסיבים שנוצרים בתהליך הייצור של מיץ תפוחים. הקשיות עדיין לא מוגשות במקום בשגרה, ונשמח מאוד אם הן יחליפו רשמית את הקשיות החד פעמיות הרגילות. ובכלל, סלחו לי על הפולניות, אבל אני לא מבינה איך עדיין משתמשים בכלים חד פעמיים בבתי קפה, בטח טבעוניים. ולא, העובדה שמדובר בכלים מעץ ונייר לא הופכת את זה לפחות בעייתי.
אם לחזור לנימה האופטימית - כי בכל זאת ביליתי בוקר נהדר וטעים בפלנט איקס - שופינג מעורבב עם בראנץ' בשישי בבוקר זה עונג גדול, בטח כשהם מתרחשים תחת אותה קורת גג, בטח ובטח כשהשופינג כולל שוקולדים מיוחדים, גבינות מפנקות וחטיפים שלא היינו חולמים למצוא במכולת השכונתית.
PlantX. צ'לנוב 22, תל אביב. ראשון-חמישי 8:00-18:00, שישי 8:00-15:30. טבעוני