בהיותה אחת מבירות הטבעונות בעולם, העובדה שמדי שנה תל אביב מקיימת פסטיבל טבעונות כבר לא באמת מרגשת. מה שכן מפתיע זה שבדיזנגוף סנטר בחרו להקדיש כמעט חצי קומה לטובת פסטיבל כזה, ולמשך שלושה ימים מלאים. אז פסטיבל טבעוני'ז חוזר בפעם השנייה, והפעם עם לא פחות מ-50 דוכנים של מסעדות מרחבי הארץ, וגם כמה שיתופי פעולה מעניינים שנוצרו במיוחד לפסטיבל.

הפסטיבל נפתח אתמול בצהריים, התורים היו מרשימים ודרשו לא מעט סבלנות, וכדי לעזור לכם להתמצא בכל השפע הזה, אספנו חמישה דוכנים שאנחנו ממש ממליצים לא לפספס:

1. שיתוף פעולה של ד''ר שקשוקה וחברת הביצים הטבעוניות Yo Egg הוליד מנה של ביצת עין טבעונית ברוטב עגבניות קלאסי חרפרף, רוטב עגבניות וחצילים או רוטב עגבניות ופטריות (40 שקלים). כל מנה מגיעה עם פרוסת לחם אחיד עבה, כזו שלא טעמתי מאז חדר האוכל בקיבוץ בתיכון, שהופכת את מנת השקשוקה לפי 20 טעימה יותר. אני מודה שהופתעתי שבינו גבסו לקח חלק בפסטיבל טבעוני, אבל בשיחה קצרה איתו הוא סיפר כמה מופתע מזה שהשקשוקה שלו יוצאת טעימה עם ביצה טבעונית, אז הוא החליט לנסות. בקיצור, תגיעו לדוכן שלו להראות לו שהוא לא טעה (והוא לא טעה). עכשיו יש רק לקוות ששיתוף הפעולה הזה לא יישאר בגדר חד פעמי.

שקשוקה טבעונית של בינו גבסו (צילום: נעה צימר הוקר, mako אוכל)
שקשוקה טבעונית של בינו גבסו | צילום: נעה צימר הוקר, mako אוכל

2. דוכן הנקניקיות של ray’s (שהיה אחד העמוסים ביותר בפתיחת הפסטיבל). ריי'ז היא חברה ישראלית קטנה של אבא ובן שמייצרים במפעל בתל אביב המבורגרים, נקניקיות, קבבים ובשר טחון טבעוניים. את המוצרים הם מוכרים בעיקר למסעדות ולחנויות, ובימי רביעי הם נמצאים ביריד הטבעוני כאן בסנטר. אומנם אין המון מקוריות במה שהם מציעים – מנת הדגל היא נקניקייה בלחמנייה (35 שקלים) או נקניקייה עם צ'יפס הולנדי (40 שקלים) - אבל אי אפשר לעבור ליד הדוכן הזה ולא לרצות אחת כזו, עם כל הריח והצבעוניות והאווירה השמחה. אני בחרתי בנקניקיית בראטוורסט קלאסית עם מעט חרדל וקטשופ, ובכוח עצרתי באמצע בשביל לשמור מקום לטעימות נוספות. הדוכן מציע גם קבבונים בלחמנייה או בצלחת, אבל נראה שזה פחות הפורטה של המקום.

3. שיתוף פעולה של מסעדת סשימי החיפאית עם חברת רידיפיין מיט. בדוכן הזה כנראה שתמצאו את התפריט הכי יוקרתי ואקסקלוסיבי בפסטיבל, פחות אוכל מהיר ויותר נתח פלאנק סטייק צרוב בגלייז רוטב שזיפים ופיסטוקים טחונים מעל תפוחי אדמה, אספרגוס, שרי, בצל סגול ובזיליקום. כן, המנה הזו נהדרת בדיוק כמו שהיא נשמעת. גם המחיר שלה פחות אופייני ליריד אוכל בקניון - 65 שקלים - אבל מבטיחה שזה שווה את זה. אגב, יש בפסטיבל אזור ישיבה מסודר ונעים במיוחד בשביל מנות כאלה, שמגיע להן יותר מאשר אכילה בעמידה בתוך ההמון הצפוף. טעמנו בדוכן גם רול סושי עם ירקות ירוקים במעטפת נתח סינטה של רידיפיין מיט, שעורר התלהבות דווקא בקרב הלא טבעונים.

רול סושי במעטפת נתח סינטה של רידיפיין מיט (צילום: נעה צימר הוקר, mako אוכל)
רול סושי במעטפת נתח סינטה של רידיפיין מיט | צילום: נעה צימר הוקר, mako אוכל

4. קוקטייל בדוכן של אלפקה בר התל אביבית. מתוך ארבעת הקוקטיילים שמוצעים בתפריט בחרתי את EROR404, שמורכב מג'ין, חמוציות, תות ופסיפלורה. דרינק מתוק ומרענן, שמרים את האווירה והופך את כל האירוע ליותר חגיגי. גם המחיר, אגב, די מרים - רק 32 שקלים לכוס.

5. הסופגניות של בישולירן. טעמנו סופגניית קרם פטיסייר ופופקורן, סופגניית פיסטוק וסופגניית קרם גבינה עם תות, שהייתה החביבה עליי מכולן. גם את סופגניית הפיסטוק אהבתי, אבל היא לא תשמח כל אחד, בעיקר לא כאלו שהתרגלו שטעמה של מלית פיסטוק יותר קרוב לקראנץ' פיסטוק מאשר לפיסטוק עצמו. בצק הבריוש היה טעים וחמאתי במיוחד, המילויים נדיבים ואיכותיים, אבל באופן מאוד מפתיע הסופגניות הוגשו קרות, וזה כמעט גרם לי להתחרט על כל הקלוריות הללו. תמורת 20 שקלים לסופגנייה קטנטנה (כן, יש בעיה בגזרת המחיר) הייתי שמחה לקבל אותה טרייה וחמימה.

למה עוד לשים לב?

הפעם דילגתי על הדוכן של הווק הטבעוני, שמגיש בפסטיבל את המנות הקבועות והמעולות שלו, וגם חוזר עם אגז בנדיקט עם ביצת עין של Yo Egg. גם קפה אווה הגיעו לפסטיבל עם המאפים המפורסמים והמאוד אינסטגרמיים שלהם. טעמנו גם כמה מאכלים ערביים בדוכן של מנאל אסמעיל, שהיו חביבים באמת אבל באירוע חגיגי שכזה טבעונים מחפשים יותר ממאפה ירקות או עלי גפן. גם דוכן המאפים של סימונצ'ו נראה מתוק במיוחד, והיו גם שוקולדים של וגטינו שאני כבר יודעת שהם באמת מושלמים וחלביים במיוחד, ועוד ועוד ועוד. כנראה שהפספוס הגדול ביותר שלי בביקור הזה הוא דוכן הפיש אנד צ'יפס, שעל קיומו גיליתי רק כשכבר חזרתי הביתה, והרי דג הוא התחליף הטבעוני המסקרן מכולם.

ונקודה חשובה: האזור המרכזי של הפסטיבל (שבו גם מתקיים היריד הטבעוני של ימי רביעי) הוא בבניין B, אבל הפסטיבל מתקיים באזורים שונים בקומת הקרקע, ואם תמשיכו עוד כמה עשרות מטרים לכאן או לכאן תמצאו הרבה דוכנים שווים וגם הרבה פחות עמוסים - כמו זה של ד''ר שקשוקה או קפה אווה, שמסתתרים להם אי שם בפאתי הסנטר.

פסטיבל טבעוני'ז בסנטר. ב'-ד' 16-18.12.24, 12:00-21:30. דיזנגוף סנטר, תל אביב