מסתבר שאוכל בדואי הוא יותר מעוף ואורז שאוכלים עם הידיים ולא חייב להיות מוגש במאהל על מזרונים עם גמלים מסביב: מסעדת טאבון פאטמה בזרזיר מוכיחה שאפשר אחרת ומציגה את המטבח הבדואי המקומי במלוא תפארתו, וזה כיף גדול.
את טאבון פאטמה פתחו שני אחים, יצחק ותמיר ג'ואמיס. יצחק (שמכונה איציק) טס מיד אחרי שירותו הצבאי לחו"ל ועבד במסעדות איטלקיות במשך 12 שנים, עד שהחליט לחזור ארצה כדי לפתוח מקום משלו, ממש מתחת לבית בו הוא מתגורר. המסעדה המוארת והנעימה מגישה את רוב המאכלים שאנחנו מצפים להם ממסעדה "מזרחית", אבל עם טוויסט קטן של איציק, יחד עם מנה אחת שנחשבת למנת הדגל ואותה מוכרחים לטעום - עוף מדפונה (מטפונה) שמכינים בבורות האדמה שנמצאים ממש מאחורי המסעדה.
אם יתמזל מזלכם ותגיעו בשעה בה מוציאים את העופות מהטאבון המיוחד, תוכלו לראות את מתקן הקומות עליו מונחים כמה וכמה עופות שלמים יחד עם תפוחי אדמה והמון תבלינים. העוף נכנס לבורות הלוהטים למשך 4 שעות עד שהוא יוצא עסיסי במיוחד - סוג של שילוב בין עוף בגריל לעוף במדורה.
הדבר הראשון שתקבלו לשולחן הוא פלטת סלטים (50 שקלים לשולחן). אין כאן הפתעות, אבל מה שמייחד אותה מכל מסעדה אחרת בסגנון היא העובדה שאת כל הסלטים מכינים פה בכל בוקר מחדש, בלי אף סלט שמוכן מראש, כולל אפילו סלטי הכרוב והתירס. במטבח של המסעדה עומד טבח שכל תפקידו הוא להכין את הסלטים ואין ספק שההבדל מורגש. הכרוב פריך ולא עייף וסמרטוטי, הזיתים נהדרים, וסלט העגבניות והבצל מלא בטעם ולא עמוס בנוזלי עגבניות שעמדו שעות. החומוס (20 שקלים) מוכן גם הוא במקום ומזכיר את החומוס החיפאי המשחתי. סלט הירקות אגב (15 שקלים), הוא בדיוק ההגדרה של ההקלישאה "זועק מטריות" ונחתך רק אחרי ההזמנה. אם תרצו, תוכלו להזמין גם מנות קטנות כמו מג'דרה מעולה (20 שקלים) עם המון בצל מטוגן, עלי גפן חמצמצים ודקים (25 שקלים), ויש גם חצילים וקישואים ממולאים (25 שקלים) שלא הספקנו לטעום.
גולת הכותרת של המקום, כאמור, היא מנת המדפונה (95 שקלים) שיכולה להשביע בקלות ארבעה סועדים. העוף מגיע בשלמותו למרכז השולחן עם תפוחי האדמה שבילו איתו יחד בטאבון התת קרקעי, לצד אורז מתובל ותבשיל פריקה מעולה שמזכיר מג'דרה. המלצר יחתוך עבורכם את העוף עם מספריים גדולים לחתיכות הגיוניות, כדי שלא תצטרכו להאבק בעוף השלם. העוף עצמו עסיסי במיוחד, עמוס בטעמים מעושנים שמזכירים יותר טעם של אוכל מהמדורה ופחות של בשר שעבר על הגריל. תפוחי האדמה הם בדיוק תפוחי האדמה שאנחנו זוכרים מהמדורות של ל"ג בעומר רק בלי חלקים שרופים, ושני התבשילים שמתחבאים מתחת (ולא הגיעו מהטאבון) טעימים גם הם, במיוחד מג'דרת הפריקה שטעמה המעט מעושן משתלב מעולה עם הבשר. רוב הסיכויים שלא תצליחו לסיים את המנה הענקית הזו, אבל אל חשש, ישמחו כאן לארוז לכם את השאריות הביתה.
האמת היא שמנת המדפונה בעצמה שווה את הביקור בפעם הבאה שאתם בצפון - באמת שאין מנות דומות לעוף הזה כמעט בשום מקום אחר, ושיטת ההכנה הזו כבר כמעט ולא נמצאת בשימוש במסעדות. קינוחים של ממש אין פה, אבל מיד עם סיום הארוחה תקבלו תה וקפה, ולפעמים גם יש בקלוואה. המסעדה פועלת בימים ראשון, שלישי, רביעי, חמישי, שישי ושבת בין 08:00 ל-23:00.
טאבון פאטמה. כביש ראשי, זרזיר. 050-9494969. לא כשר