אזור מטה יהודה שבהרי ירושלים תמיד סיפק יעדים קולינריים ראויים, עם עשרות יקבים מעולים ומסעדות שמסתתרות ביישובים פסטורליים כמו המטבח של רמה בנטף, דרך הגפן בבית זית, נאיה בבית נקופה ואלורו בבית ילין. מדי שנה, בערך בזמן הזה, מתעורר האזור לעונת התיירות של תחילת האביב עם פסטיבל האוכל הכפרי (שמתחיל ממש היום) - כך שמבחינתנו מדובר בזמן המושלם להציג לכם את בתי האוכל הנפלאים של קיבוץ אחד ויחיד שנמצא 10 ק"מ ממערב לירושלים, והוא עצמו עולם קולינרי ומלואו: קריית ענבים.
יש שם בייקרי עם ויטרינת קינוחים מיוחדים שלא מוצאים במקומות אחרים, ובתוכו גם מעדנייה וחנות פרחים; בר יין חדש; ביסטרו מצוין שפתוח בשבת וחוגג השנה עשר שנות פעילות; היכל פחמימות מפואר שבבוקר מציע ארוחות בוקר ומאפים ובערב הופך למסעדת אש גלויה שתל אביבים עולים אליה לרגל; ובית אומן קיבוצי שבמרכזו נפתח מטבח אמיתי של מסעדה בהזמנות מראש. גם נורה, הביסטרו הבשרי החדש של קבוצת דרך הגפן שסיפרנו לכם עליו ממש לאחרונה, נמצא בקיבוץ הזה.


מומה
מומה היא מסעדת הבראסרי הכי ותיקה בקריית ענבים. היא נפתחה לפני עשור במבנה לשימור, ששימש כרפת עתיקה, ויש לה שיוך משפחתי מרתק שבא לידי ביטוי בנראות, בעיצוב ובאווירה. מומה שייכת לאיתמר חובב, אחיו של גיל חובב ונכדו של איתמר בן אב"י (בנו של אליעזר בן יהודה), שמומה (לאה אבו שדיד) היא אשתו. ציור של מומה תלוי על הקיר במקום שממנו היא יכולה לתצפת על כל מה שקורה במסעדה.


מדובר במסעדה יפה ומיוחדת מאוד, שנראית כמו מוזיאון משפחתי - עם ריהוט עתיק, נרות ענקיים עם נטיפי שעווה, קירות אבן חשופים ובר ענק לכל רוחב המסעדה. בכל מקום שמסתכלים אליו יש משהו להשתהות עליו - התמונות שעל הקירות, המזכרות המשפחתיות או המבנה עצמו. אזור הישיבה בחוץ עטוף בצמחייה שמנתקת את היושבים מהחניון הענק שממול.

התפריט של מומה מציע מנות ראשונות קלאסיות כמו קרפצ'ו וגם מנות מיוחדות יותר כמו קציצות דג בתנור. אחת ממנות הדגל היא קובנה שעשויה מבצק בריושי עשיר ומוגשת לצד מטבלים (54 שקלים), שיכולה להגיע גם בגרסה טבעונית. את אותה קובנה אפשר למצוא גם בחלל הקונספט של מומה ברחוב בן יהודה 124 בתל אביב (או בוולט).
מנה מיוחדת נוספת היא קציצות גבינה של סבתא מומה, שעשויות מגבינת עיזים בציפוי קריספי ומוגשות על חמאת עגבניות (48 שקלים). טעמתי כאן גם מנה מעולה של טורטליני ערמונים ודבש על חמאת מרווה (92 שקלים) והמבורגר קלאסי עם טוויסט של איולי שאטה, מהטובים באזור (82 שקלים). יש גם תפריט יין מפואר עם אופציה לחצאי בקבוקים. בשורה התחתונה: מקום נהדר לשבת בו לארוחה אינטימית על הבר או לארוחה משפחתית בחצר. רק שימו לב, במומה לא מארחים ילדים מתחת לגיל 12.
בווייז: מומה קריית ענבים. ראשון 18:00-23:30, שני-חמישי 12:00-23:00, שישי 12:00-15:30, 18:00-24:00, שבת 12:00-16:00, 19:00-23:30. לא כשר

נעה
עברו שנתיים מאז פתח אלדד שמואל את נעה אפייה מקומית - מקום שהוא גם מאפייה, גם בית קפה וגם ביסטרו - ועדיין יש סביב המקום הייפ כאילו נפתח ממש עכשיו. כשביקרתי במקום בבוקר ממוצע של אמצע השבוע אי אפשר היה למצוא בו שולחן פנוי אחד. לאורך תצוגת המאפים עמד תור ארוך של לקוחות שהעמיסו על מגשים את יצירות הפאר הפחמימתיות וקנו לחמים מפוארים הביתה.


בחלל הענק של נעה יש גם בר ארוך שמאחוריו טאבון. מול הבר ממוקם מטבח שמאחורי קירות הזכוכית שלו מתרחש קסם האפייה. את התוצרים שלו אפשר למצוא לא רק בתצוגה בכניסה אלא גם בשלל מנות מבוססות לחם, כמו סלט קרעי לחם (73 שקלים); ברוסקטה עם הר ענק של מקושקשת רכה ומעליה הר נוסף של פרמזן מגוררת (57 שקלים); סביח מפורק (82 שקלים); ומאזט כרובית שגם הוא מגיע עם פרוסה יפה של לחם מחמצת (48 שקלים). בסך הכל ספרתי 22 מנות כאלה, פלוס חמישה סוגים של פיצטות שמוגשות בימים חמישי ושישי בלבד (72-78 שקלים).
מבחר המאפים המתוקים והקינוחים בנעה מדהים לא פחות, וכולל קנלה, שבלולים, מאפי בצק עלים מיוחדים, קוביות מטורפות מבצק שמרים וגם בוסטוק, מאפה מבצק בריוש שנדרשים יומיים להכנתו.
בערב המקום משנה את פניו והופך לנעה ביסטרו, עם חוויית אירוח של מסעדה, מפות לבנות ואווירה אלגנטית. תפריט הערב שואב השראה ממטבחים ים תיכוניים עם דגש על ירקות, אש חיה וטאבון. לצד לחמים, פיצות וחצ’פורי (26-64 שקלים) יש מנות פתיחה כמו סקורדליה, איקרה, פורל מעושן וגבינת בושה מוקצפת (24-28 שקלים). אבל גולת הכותרת היא מנות חלוקה כמו סטייק סינטה, חצי עוף בטאבון או דג בתבשיל ירקות, הכוללות פתיחים, סלט ולחם (145-230 שקלים לאדם).
פארק כרמים קריית ענבים. נעה אפייה מקומית: ראשון-חמישי 9:00-15:00, שישי 8:00-14:00; נעה ביסטרו: שני-חמישי 18:00-22:30. לא כשר

הרים בייקרי
הרים בייקרי של קבוצת דרך הגפן הוא לא עוד בייקרי, אלא מתחם שלם שכולל אזור עם ויטרינות קינוחים, אזור אחר עם תצוגת מאפים וכריכים, אזור נוסף שהוא חנות פרחים ועוד אחד שמוקדש למתנות ודברים יפים הביתה. יש גם מקררי גראב אנד גו של מעדנייה עם מוצרים מאזור הרי ירושלים, מהארץ ומהעולם. התפריט על הקיר מציע מבחר סלטים (52-58 שקלים) וכריכים חלביים (28-48 שקלים) שאפשר להרכיב מהם ארוחה.


אזור הישיבה מעניין לא פחות; אפשר לשבת בפנים ואפשר בחוץ, במה שנראה כמו יער קסום תחת כיפת השמיים. אזור הישיבה בחוץ מחולק לכמה מפלסים והשולחנות מסודרים בין העצים. אפשר גם לרדת למטה לכיוון כרם, בר היין החדש (ראו מיד) ולתפוס את אחד משולחנות הקק"ל.
על הקו הקולינרי חתום שף קונדיטור אורן חיו, שיוצר קינוחי ויטרינה מתוחכמים ומיוחדים ולא עמוסים ומתוקים מדי. ראויה לציון סדרת קינוחי 100 אחוז, הכוללת למשל קינוח וניל שמורכב משמן זית בטעם וניל שמבשלים במקום, בצק עלים מקורמל עם קריספי וניל, עוגה רכה של וניל, קרמה וניל ושאנטי וניל מזולף מסביב. טעמתי גם קינוח 100 אחוז אורז שעשוי משטרויזל אורז, פנקוטה אורז, עוגה רכה של אורז, אורז בחלב, מוס מאורז קלוי ואורז בר תפוח מצופה בשוקולד לבן. קינוח הדגל של המקום הוא קינוח נענע יוזו עם בצק פריך עם נענע טרייה, קרם יוזו, עוגת שקדים, לימון קונפי, לימונים טריים וקצפת יוזו.


בתצוגה יש גם עוגיית קרמל סוזט תפוז (18 שקלים); מדלן פרג ולימון (9 שקלים) ועוגת סולת ופנקוטה יוגורט (28 שקלים). בגזרת המאפים והקינוחים העונתיים טעמתי מאפה גבינה ותותים מבצק דייניש עם קרם דיפלומט מעוגת גבינה בסקית, תותים טריים וקונסומה תותים; בריוש אוורירי עם עשבי תיבול, גאודה, פסטו כוסברה, ירוקים ואורגנו טרי מלמעלה; ומאפה לינזר עם הדרים, עוגת סולת ספוגה, קונפי תפוז דם וקליפה מגוררת של ליים. פאן או שוקולה הקלאסי נראה כאן כמו שבלול ענק ובו חוץ ממקל שוקולד מריר יש גם מקל קריספי לוז.
בווייז הרים בייקרי. ראשון-חמישי 8:00-16:00, שישי 8:00-13:00. כשר
כרם בר יין
בר היין החדש של קבוצת דרך הגפן שוכן בסמוך להרים בייקרי במבנה שמזכיר משתלה. הישיבה היא גם בחוץ, בחצר דו מפלסית, וגם בפנים בתוך החלל המקורה. לאחרונה הושק במקום גם חלל אירוח חדש בשם הסילו, ששוכן במבנה עתיק ובו חנות יין, מטבח פתוח ושולחן שרינג ארוך לישיבה משותפת.
מבחר היינות כאן הוא מקומי בלבד, עם דגש על אזור הרי ירושלים, והם נמזגים לכוסות בשני גדלים. על האוכל חתום השף משה סיבוני והתפריט כולל מנות כמו פטריות יער בחמאה חומה עם חלמון כבוש בסויה (58 שקלים); ניגירי מקומי עם בורגול אריסה שחורה, דג קצוץ וויניגרט יוזו (76 שקלים); וירקות עונתיים על הגריל ובוראטה (58 שקלים). יש בו מנות לא שגרתיות לברי יין, כמו ראמן עם פילה דג צלוי, ציר דאשי, אטריות אודון וביצה רכה (88 שקלים); ספגטי קצ'ו אה פפה (52 שקלים); ומנת פילה דג בפחמים עם ריזוטו אסור וקציפת גבינה בשלה. מחירי היינות: מ-38 שקלים לכוס ומ-130 שקלים לבקבוק. התפריט מתעדכן לפי עונות השנה וכולל גם מנות ספיישל יומיות.
צמוד להרים בייקרי. ראשון-חמישי 18:00-24:00, מוצ"ש 20:30-00:00. כשר ללא תעודה

ג'וליאנו
ג'וליאנו הוא בשלן, נגר, קיבוצניק, אומן וצייר שעלה מברזיל לפני 35 שנים. הבית שלו שבקריית ענבים נראה מבחוץ כמו בית קיבוצי טיפוסי, אבל מבפנים מתגלה כגלריית אומנות שבשעות האוכל הופכת למסעדה. במרכז החלל יש מטבח מקצועי, המשמש את ג'וליאנו - שעבד עם אייל שני במסעדת אוקיינוס וגם ברפאל של רפי כהן - לאירוח ארוחות פרטיות כבר קרוב לעשור.

טעמתי אצל ג'וליאנו ביסק סרטנים מיוחד עם דגים נאים שג'וליאנו הציף בציר דגים ופירות ים סמיך ומלא טעם, וגם קרפצ'ו בקר עם פרמזן, אוכמניות ופסיפלורה; פירה בטטה סגולה עם פטריות מלך היער; וקינוח ברזילאי עם טפיוקה. את התפריט ג'וליאנו מתאים לבקשות של הלקוח, וההיילייטים שלו כוללים גם פיג'ואדה, שהיא קדירת שעועית, בשר ונקניק; עלי מנגולד מטוגנים עם שום ולימון; קייפיריניה ברזילאית אמיתית; וקפה ברזילאי שהוא מגיש עם פודינג חלב לקינוח.
להזמנת ארוחה אצל ג'וליאנו: 050-6348369
פסטיבל האוכל הכפרי של מטה יהודה מתחיל היום ויתקיים לאורך שלושה סופ"שים, עד סוף מרץ, עם אירועים קולינריים בכל רחבי הרי ירושלים. כאן אפשר למצוא את כל הפרטים על האירועים שיתקיימו במהלכו.
תגובות