האמריקאים לא זזים מילימטר בלי לברר איפה יקבלו את התמורה הכי טובה לכסף שלהם. לא חייבים לאמץ את תפיסת העולם הכוללת, אבל בימים אלו של דוחק כלכלי זה דווקא נחמד ללכת על בטוח ולהכיר מקומות שייתנו לכם הרבה בשביל הכסף שלכם. איך מחליטים איזו מסעדה היא הכי וליו פור מאני? זה בטוח לא עניין רק של מחיר. ארוחה המוגדרת כתמורה ראויה חייבת להיות כזו שיוצאים ממנה בתחושה של מורווחות, כמעט הפתעה ששילמת את מה ששילמת וקיבלת את מה שקיבלת. מדובר בתמהיל תכונות שההגדרה מדויקת שלו היא חמקמקה ביותר - אבל בדיוק כמו עם אוכל טוב, כשנתקלים בו יודעים שזה זה.

מסעדת דוד המלך (צילום: דניאל לילה,  יחסי ציבור )
מסעדת דוד המלך. אוכל שמטופל בדייקנות ועדינות | צילום: דניאל לילה, יחסי ציבור

דוד המלך. למסעדת דוד המלך בתל אביב יש את כל מה שצריך בשביל להיכנס לרשימה. היא ממוקמת בנקודה הכי מרכזית ועם זאת לא הומה בתל אביב, ומהווה אי של רוגע שמאפשר ליהנות מארוחה שלווה; התפריט שלה אמנם לא נושא בשורה, אבל האוכל נהדר: כל מה שהזמנתי טופל בדייקנות ועדינות והיה פשוט מעולה. טרטר הסלמון בתחמיץ עגבניות יוזו וליים עם קוביות השומר, סנדוויץ' הרוסטביף המצוין עם ריבת הבצל, שמגיע בפוקצ'ה אדירה (ממאפיית זומר המשובחת) לצד צ'יפס מענג במיוחד, לחם הבית והמטבלים, בייחוד הלבנה ששחו בה קוביות פטה ועלי קורנית, ומנת המסבחה חציל שהיא סוג של הברקה. האווירה תמיד נקייה, חפה מפוזה מלאת רעננות ושמחה, והשירות קשוב, נעים וידידותי, נטול הסתחבקות עודפת. רוב המנות נושקות ל-50 שקלים, מלמעלה או מלמטה, ומחירי האלכוהול גמדיים. בקיצור, מסעדה שווה ביותר.

איפה: דוד המלך 1 תל אביב, טלפון 03-6910007

קימל בגלבוע 2 (צילום: ארז ביטון - ארזביט,  יחסי ציבור )
קימל בגלבוע. רק ארוחות הבוקר משתלמות | צילום: ארז ביטון - ארזביט, יחסי ציבור

קימל בגלבוע. קימל בגלבוע של השף שאול בן אדרת היא כל כך שווה משום שמדובר במסעדת שף במקום שאין ולא היו בו מעולם מסעדות שף. האוכל, בהתאם, מוקפד, יצירתי ואיכותי, ואם זה לא מספיק אז המסעדה חולשת על אחד הנופים היפים בארץ ומזכירה מאוד מסעדות שף בכפרים הקטנים של דרום צרפת. זו המסעדה היקרה ברשימה, ולא כל התפריטים שלה ראויים להיכנס אליה. תפריט הערב אינו בהכרח מהמשתלמים, אבל תפריט הבוקר, על הנוף המרהיב של עמק יזרעל הנפרש מולכם, על הלחם הביתי הנהדר, המטבלים המשובחים (כבד בקלוודוס, טונה בצלפים, וזה רק חלק זעיר), הגבינות האיכותיות, הסלטים הרעננים והמגוון המסחרר של ביצים בצורות שונות - בהחלט משתלם ושווה במיוחד.

איפה: אתר סקי, דרך נוף הגלבוע, כביש התענכים, גלבוע. טלפון: 04-6895566

אין תמונה
שווארמה בינו. אחת הטובות בארץ

שווארמה של ד"ר שקשוקה. בכתבה מהסוג הזה מתבקש לבחור בשווארמה, פלאפל או חומוס. אלו מאכלי רחוב זולים, טעימים ומשביעים וזה מה שאנחנו מצפים מהם להיות - אבל בדיוק בגלל זה אף אחד לא מרגיש מורווח אחרי מנת פלאפל, אלא אם מדובר במשהו עם איזה ערך מוסף. השווארמה של בינו גבסו (הלו הוא ד"ר שקשוקה) היא בדיוק זה. אין שווארמה כזאת בארץ. מדובר באמנות של תיבול, חיתוך, צלייה מדויקת ושילוב מושלם בין שומן לבשר. טחינה טובה. מבחר מצומצם של סלטים (רק כאלו שיחמיאו לבשר ולא יגנבו את ההצגה) קשתות האבן סביבכם והדונרג'י הטורכי שאמון על הצלייה והחיתוך ואתם בחצר מלכות עותמנית. חוץ מזה מסביב יפו השוקקת, הים ושוק הפשפשים. תענוג.

איפה: רחוב רזיאל 26 בפסאז', יפו (הכניסה היא מהמפגש בין רחוב אשל ליפת) טלפון: 03-6822842

הצדיקות של ים המלח, אילת ובאר שבע

המעשנת. בירושלים יש המון אוכל טוב, אבל הדרך ממנה לים המלח ומדבר יהודה היא שממה קולינרית מייאשת, וגם כשמגיעים לאתרי הטיול הנחשקים הללו אין בסביבה ולו בית אוכל ראוי אחד. צדיקה אחת בסדום, זאת אומרת בכפר אדומים, היא המעשנת, מסעדה המתמחה בעישון בשרים ועושה את זה באופן מעורר התפעלות. מרקים, תבשילי קדירה ובעיקר בשר מעושן ונהדר לצד בירה קרה באווירת ספר מחוספסת. המחירים אינם מהנמוכים, אבל האיכות והיעדר כל אופציה ראויה אחרת הופכים את המעשנת לעסקה משתלמת במיוחד. ציבור המטיילים שימו לב, המסעדה כשרה ולכן לא פתוחה בשבת (אפילו לא במוצאי).

מסעדת המעשנת (צילום: שחר כהן,  יחסי ציבור )
מסעדת המעשנת. בשר מעושן ובירה באווירת ספר מחוספסת | צילום: שחר כהן, יחסי ציבור

איפה: אזור התעשייה כפר אדומים, טלפון: 02-5353218

שומשום. עוד מסעדה שהיא בגדר מים להולך במדבר היא מסעדת שומשום האילתית. נכון, יש המון מקומות ואפילו חביבים לאכול בהם באילת, אבל אין סיכוי למצוא בה מקום אחד שמגיש אוכל בריא. חופשה זה אחלה, אבל שבוע של ארוחות בוקר במלון וארוחות צהריים וערב במסעדות של הטיילת ואתם גם קרובים להתרוששות, גם שמנים וגם זקוקים לניקוי רעלים. בשומשום תמצאו ארוחות בריאות אורגניות נהדרות: תבשילי ירקות המתחלפים מדי יום כמו גרגרי חומוס בעגבניות, קוסקוס עם תבשיל ירקות משובח, מרק שעועית שחורה סמיך ועשיר, לחם ביתי מצוין, טחינה נהדרת ומנות פתיחה קטנות ומצוינות (סלט סלק, סלט בורגול, ירקות קלויים ועוד). המסעדה מגישה דילים שונים שמחירם נע בין 35 ל-55 שקלים וכולם משביעים, טעימים ונעימים להפליא.

איפה: מדיין 3 אילת, טלפון: 08-6342111

הודו הקטנה. מסעדת הודו הקטנה בבאר שבע היא מקום שמח, זול וסופר טעים. הסטודנטים המקומיים מוקירים אותה והמזדמנים לעיר מודים עליה לאלוהים שכן ניצלו בזכותה מארוחה בדוכני המזון המהיר בקניון. טבחים הודים עליזים, תפריט הודי מגוון ועשיר הכולל גם מנות דג נהדרות ומחירים סטודנטיאליים. לעתים יש דיל של "אכול כפי יכולתך" - המצאה אמריקאית שנועדה למקסם את הרווח של הסועד.

איפה? רינגלבלום 15, באר שבע 08-6489801

טאלי של הודו הקטנה (צילום: אלברטו,  יחסי ציבור )
טאלי של מסעדת הודו הקטנה | צילום: אלברטו, יחסי ציבור

החברה להגנת הקובה: שימור וטיפוח מאכלים נדירים

אמא. מסעדת אמא בירושלים היא יותר ממסעדה, היא צדקת המשמרת אוכל המצוי בסכנת הכחדה. בכל ביקור אני מתעלפת מחדש מהאוכל, וגם מרגישה שעזרתי לשמר נכס שברירי. לקרוא לקובה נכס שברירי עשוי להיראות כהגזמה, אבל כל מי שהדבר בדמו יודע שתשוקה לקובה אינה דבר שקל למצוא לו מזור. אין הרבה מסעדות שמגישות מרק קובה, ובטח לא כאלו שמגישות מרק ביתי עדין וטוב. במסעדת אמא לא רק שיש מרק קובה, יש שלושה (!) סוגים שונים שלו, והם עדינים, מלאי ניחוח ומושלמי מרקם. לקינוח אפשר לנשנש קצת קובות מטוגנות ולא פחות משובחות. המחירים הם כשל מסעדת פועלים ממוצעת והתמורה - אוצר נדיר.

איפה: אגריפס 189, ירושלים, טלפון: 6246860–02

מרק קובה מטפוניה (צילום: baronm10, אוכל מכל הלב)
מרק קובה. לא אחד, אלא שלושה סוגים | צילום: baronm10, אוכל מכל הלב

אלזעים. בדוכן של מסעדת הבסטה התל אביבית החלו לאחרונה להגיש עראייס משובח ב-24 שקלים. באלזעים בנצרת מגישים עראייס כבר מעל לחמישים שנה, הוא עולה רק 12 שקלים והוא לא פחות ממהמם. העראייס הוא למעשה מאכל ערבי מסורתי - פיתה שנמשחה בנדיבות בשמן זית, נבזקה פלפלים חריפים, בשר כבש, בשר עגל ופטרוזיליה ונצלתה על גריל פחמים. מדובר במעדן מופלא שהוא ארוחה משביעה במחיר מגוחך, המוגשת בבית אוכל עתיר ניסיון ומלא שמחה. הרווח הוא כפול: גם חמקתם ממלכודות התיירים או מהתורות והדוחק במסעדות הבאמת שוות של אחת הערים המתוירות בארץ, וגם אכלתם מאכל עתיק יומין שזוכה לעדנה בעיר הגדולה.

איפה: בית הידידות, ליד כיכר המעיין, נצרת, טלפון: 052-3928963 (פאיז עבאס)

אין תמונה
הסמבוסביח במלוא תפארתו. שווה להגיע בשבילו לסגולה

סמבוסביח. בצומת סגולה נתגלתה צורת חיים קולינרית חדשה. היא נמנית עם משפחת המאכלים העירקיסטיים והיא נהדרת. שמה "סמבוסביח", ומדובר בהכלאה של הסמבוסק התפוח והסביח העסיסי. מפתח הזן, אביב בן מוחה, יודע להפיק את המיטב מכל אחד מרכיבי המנה. בצק השמרים המטוגן של הסמבוסק מתמלא בחציל עם ניחוח קרמלי, ביצה נימוחה, תפוח אדמה צהבהב שבושל בכורכום, גרגירי חומוס, ממרח חומוס ביתי ועמבה ניחוחיים ומענגים. כל זה ב-18 שקל, וטעים כמו ב-100.

איפה? ירקונים ‭,27‬ צומת סגולה, פתח תקווה, טלפון: ‭.03-9043033‬

>> מאפה שמרים פינלנדי משגע של אביבה
>> מתכוניישן: עוגת תפוגזר

 

>> כשזה מגיע לקציצות, אין כמו המתכון הסודי של סבתא. יש לכם מתכון מנצח לקציצות? השתתפו ואולי תזכו בפרסים