פתאום לכולם קר. כולם מתלוננים שהם לא זוכרים חורף כזה. בהתאם, בתי העסק בתחום המזון מיהרו ליישר קו ולהציע תפריטי חורף מגוונים. רשתות בתי הקפה הגדולות הכריזו על תפריטי חורף, מסעדות הכניסו את המרק מתפריט הספיישל לתפריט הרגיל וגיוונו את ההיצע הקבוע, ומסעדות ביסטרו פיתו את הסועדים עם מנות קדירה מחממות. כדי לנצל את פינוקי החורף והאווירה האירופית שתוך חודש תיעלם לתוך קיץ לח, קבלו את עשרת המקומות שיכניסו אתכם לאווירה חורפית ויחממו לכם את הבטן.
Poyke
במבנה עתיק ומשוחזר ביפו שוכנת מסעדה הסובבת סביב הפויקה, אותו סיר ברזל דרום אפריקאי, שהופך כל חומר גלם למנה מפנקת במיוחד. יכולת אגירת והתפשטות החום בסיר מאפשרת לא רק בישול איטי אלא גם צליית סטייקים ונתחי בשר עסיסיים בדיוק במידה הנכונה, ואפילו אפיית עוגת שוקולד בתוכו. אם יש משהו שמתאים למזג אוויר חורפי, זהו סיר פויקה מלא כל טוב.
יחממו לכם את הבטן: בפתיחים - תבשיל בשר חריף עם עגבניות, פלפלים ואניס; אורז עגול וירקות קלויים עם קארי בוטנים, חלב קוקוס וכוסברה קצוצה. בעיקריות - קדירת בשר אדום בבישול ארוך עם יין, תפוח אדמה וירקות שורש, סטייק דרום אפריקאי קלאסי, פירה, בטטה מעושנת ורוטב תרד; פילה בקר בתוספת תפוח אדמה מדורה ורוטב רום קפה, ולקינוח כמובן, עוגת שוקולד.
Poyke, תרצה 14, מדרחוב תיאטרון גשר, יפו, 03-6814622
אלומה בכפר, רמות נפתלי
במתחם אחוזת רמות נפתלי ברמת הגולן נמצא טאפאס בר הבנוי כולו בולי עץ ארז אדום עצומים, ובחזיתו משטח רחב ידיים. הנוף הנשקף מהחלונות הגדולים מרהיב, וכשגשום וסוער האווירה האירופית משתלטת ורק מתחשק לאכול ממטעמי המקום. המטבח העונתי משלב אוכל ים תיכוני עם השפעות ספרדיות.
יחממו לכם את הבטן: טאפאסים - פטריות בוורמוט, חמאת שום ופטרוזיליה על פולנטה רכה ופרמזן; פרוסות גבינת מנצ'גו על טוסט עם ריבת חבושים, שמן זית ומלח ים; כיסוני בצק עלים פיקנטי עם מילוי בשר בקר וצימוקים, המוגשים על בצל כבוש. עיקריות - ראגו זנב שור ביין על פירה ירקות שורש; קציצות טלה עם גרגרי חומוס, תרד ורוטב עגבניות פיקנטי; צלעות טלה מקומי על פירה תפוחי אדמה ושום קלוי. לקינוח מוס שוקולד על פאדג' שוקולד עם קרם קפה וסורבה קקאו, ישמח אתכם גם כשהסופה משתוללת בחוץ.
אלומה בכפר, מושב רמות נפתלי, 04-6943111
קדרת המכשפה והחלבן
ברמת הגולן, מעל ההרים בגובה 1,115 מטר, בבקתת עץ שכולה חלונות מול הנוף של אגם ברכת רם ועמק התפוחים והדובדבנים, נמצאת מסעדת הרים ייחודית המתמחה במאכלי קדירה כבדים ועשירים. קדירות טלה, אוסובוקו עגל, סלמון ואפילו עוף. תוסיפו לאוכל המחמם ולמיקום הגבוה את האח הבוערת וקיבלתם פינוק חורפי מושלם.
יחממו לכם את הבטן: לפתוח את התיאבון עם מרק אפונה עם בייקון מעושן וזעתר טרי, או מיני קדירת פטריות שמפיניון פורטובלו מבושלות ביין לבן, שמנת ועשבי תיבול מוקרמות בגבינת עיזים קשה. הקדירות שכל כך מאפיינות את המקום שולטות במנות העיקריות: עופיון בשמפניה ופטריות חורש בתוספת פירה; נתחי סלמון נורבגי ברוטב שמנת, חלב קוקוס, ג'ינג'ר ותפוז בתוספת אורז לבן; אוסובוקו עגל מבושל בציר עגל וצמחי תבלין מהגינה, על מצע של פירה עם שעועית ירוקה ופלפל אדום קלוי; ונתחי טלה ממרעה מקומי מבושלים ביין לבן, ירקות שורש ועשבי תיבול על מצע בורגול גס.
קדרת המכשפה והחלבן, יישוב נמרוד, 04-6870049
המטבח של רמה
המסעדה הכאילו ביתית של רמה בן צבי בהרי ירושלים קיימת כבר 15 שנים, במתכונת של סופי שבוע בלבד. באביב ובקיץ המרפסת הפונה להרים פתוחה, אבל בקור המקפיא של הרי ירושלים בחורף תיאלצו להסתפק בישיבה בפנים, באווירה נעימה לא פחות. מול נוף פנורמי של ההרים והוואדיות, לצד גינה עם צמחי תבלין וכלבים חברותיים, תאכלו מאכלים שחלק גדול מהם מוכנים בטאבון הגדול שבמקום. על המטבח אחראי השף תומר ניב, שעבר אצל הסטון בלומנטל הגאון הבריטי. התפריט משלב את הים התיכון והמטבח הערבי המקומי, כשכל המרכיבים של הארוחה נעשים במקום. שימו לב, המסעדה פועלת רק בסופי שבוע, ותמיד שווה להתקשר קודם.
יחממו לכם את הבטן: מרק קרם ארטישוק ירושלמי, עם בריוש בעלי חוביזה ושמן כמהין; טורטליני חלמונים ממולאים בתבשיל זנב שור, ברוטב ציר בקר וצלפים; סיניה טלה על חציל קלוי ועגבניות מיובשות עם יוגורט וטחינה; "ריזוטו" מבורגול פריקי על ארטישוק, צ'יפס ניוקי, גזר בתפוזים ושורש סלרי עם גבינת סנט מור; וקדירת זנב שור, לחי עגל וירקות שורש מבושלים בבישול איטי בסיר ברזל כבד.
המטבח של רמה, נטף, הרי יהודה, 02-5700954
כרמא
אם יש חורף אמיתי בארץ, זה החורף בירושלים: קור חודר עצמות, רוח מקפיאה, אוויר צלול, ועם הרבה מזל ומעט מעלות, שלג לבן בניחוח חו"לי. מסעדת כרמא ממוקמת בדיוק בנקודה הכי לא ישראלית שיש: במרכז עין כרם. המסעדה שוכנת במבנה אבן אותנטי בן שתי קומות המעוטר באבן ירושלמית וקשתות, ומשקיפה לכנסייה הרוסית ולהרי ירושלים. במסעדה מרפסת גדולה ומקורה בקומה הראשונה, ובקומה השנייה מרפסת המשקיפה על נופי הכפר באווירה אירופית ציורית. שם, בין אווירת הקודש והמרחב, מגישים אוכל איטלקי, בשרים ופוקאצ'ות טריות שיוצאות מהטאבון של המקום.
יחממו לכם את הבטן: כתף טלה על מצע קוסקוס ומרק ירקות, פסטה שחורה עם פירות ים, ביף סטרוגנוף, קדירת כדורי בשר, וכדורי בשר טלה עם פסטה מסוג חונקי כמרים ברוטב עגבניות.
כרמא, עין כרם 74 , ירושלים, 02-6436643
ג'רמייה
בצפון הישן של תל אביב, ליד פארק הירקון ונמל תל אביב, שוכן לו כבר מספר שנים קפה ביסטרו שכונתי, שמצטיין באוכל מעולה, מוזיקה שנערכת על ידי טובי העורכים המוזיקליים וקפה משובח. בימים חורפיים מומלץ לברוח לג'רמייה, שם, בין הספות בקומה הראשונה לגלריה בקומה השנייה, אפשר להתענג על המשקאות החמים הקבועים כמו תה עם נענע, ג'ינג'ר טרי, מקל קינמון, פלח תפוז ודבש; סיידר חם עם קינמון, ציפורן, תפוחים טריים ויין אדום; או סחלב חם עם פיסטוקים, קוקוס וקינמון - וגם לקרוא עיתונים, לשחק בפלייסטיישן ולאכול מתפריט החורף.
יחממו לכם את הבטן: גולאש בקר עם ירקות שורש, צלי בקר עם פירה, תבשיל בשר עם גרגירי חומוס, קציצות עוף ברוטב עגבניות ואפונה, וכמובן תפריט מרקים שמשתנה מדי יום. בסוף הארוחה מקנחים עם תותים וקצפת או פרופיטרול - פחזניות ממולאות בגלידת וניל, עם מרק שוקולד חם.
ג'רמייה, דיזינגוף 306 פינת רחוב ירמיהו, תל אביב, 077-7931840
טאפאס בשוק
חובבי החורף בוודאי יסכימו שאין כמו הים והגלים בעונה הקרה. הגלים הגבוהים המתנפצים, צבע המים המשתנה והריח, ריח אמיתי של חורף. נמל תל אביב מארח אצלו מספר מסעדות ראויות לאירוח חורפי, אבל המצטיינת שבהן היא טאפאס בשוק הנמל, בניצוחו של השף ברק אהרוני. אהרוני, בוגר מסעדת טוטו, מציע במסעדה תפריט שיצליח לחמם אתכם גם מול הרוח הקרה המשתוללת בחוץ. מטבח פתוח מול בר גדול, או שולחנות בחוץ ממש על המזח, יארחו אתכם לארוחה ספרדית שמחה, כזו שלא מפוצצת אבל ממלאת את הפה והבטן בשביעות רצון.
יחממו לכם את הבטן: ארטישוק צרוב על הפלנצ׳ה עם גבינה בשלה ופירורי לחם מתובלים; חומוס צימוקים וקצת בשר - גרגירי חומוס ספרדי, צימוקים לבנים ותבלינים; כבד עוף צרוב במחבת עם שאטה ושום טרי; תבשילים חורפיים משתנים כמו תבשיל אספרגוס בר, תרד ערבי וחיטה ירוקה. את הקינוחים המשובחים של המקום מכינה מדי יום קונדיטורית מוכשרת, שמתאימה אותם למזג האוויר.
טאפאס בשוק, האנגר 12 נמל תל אביב, 03-7162757
ויינברג
במרכז תל אביב, חמש דקות מחוף הים, על רחוב בן יהודה מתחבא לו פונדק עירוני שהוא בר מסעדה משובח, עם אווירת כפר שמחה ואוכל המתבסס על טאפאסים קבועים ומשתנים בסגנון ים תיכוני מעורב. המקום מתמחה באלכוהול ויינות מיקבי בוטיק, וידוע בעיקר באווירה השמחה השורה בו משש בערב ועד השעות הקטנות של הבוקר. בין המנות שיוצאות מהמטבח תמצאו בשרים כבושים אותם מכינים במקום, כמו קורנביף וניו יורקר בתיבול סודי, קרם חצילים סמיך ומפתיע, ראגו שפונדרה עם פסטת חונקי כמרים, טאפאס של דבלים מבושלות ביין וזרעי תבלינים עם קרם פרש, לביבות כרישה בפולנטה ועוד. את הארוחות מומלץ לסיים בקינוחים וגלידות מבית אייסברג, השוכנת דלת ליד.
יחממו לכם את הבטן: תבשיל קדירה של שעועית שחורה, שורש קסבה, צ'וריסו האם ושפונדרה עם אורז ברזילאי; ריזוטו חצילים שרופים, עם גבינת עזים וסלק מדורה. בתפריט הקבוע יש גם זיטי אפוי, מרק בשר ועדשים ומרק קרם עגבניות המזכיר בטעמו רוטב רוזה משובח.
ויינברג, בן יהודה 108 תל אביב, 03-5223936
יועזר בר יין
המסעדה, השוכנת במעין מערה ביפו כבר 17 שנים, מספקת מנות גורמה שסוחטות קריאות הלל מהמבקרים, ומושכת אליה קהל קבוע ויציב. כנראה אלה הבראנצ'ים המפורסמים, היין והאלכוהול המשובחים שנמזגים כמים ובעל הבית הדומיננטי שאול אברון שמנצח על השמחה. בימים אלו עברה המסעדה שיפוץ חיצוני וגם שיפוץ בתפריט: השף בן תדהר נכנס למטבח, רפי כהן ייעץ וגיוון, והיום אפשר לאכול ביועזר גם בלי לפשוט את הרגל. ואם זו לא סיבה להתנחל שם בחורף, אנחנו לא יודעים מה כן.
יחממו לכם את הבטן: מרק כרובית, פולנטה טרייה עם ביצה עלומה וכמהין, ביף בורגיניון (צלי בקר ביין עם ירקות שורש ובייקון), שוקרוט מסורתי, סטייק קצוץ עם מוח עצמות, וחובה לקנח בטארט הפירות היומי.
יועזר בר יין, סמטת יועזר איש הבירה 2, כיכר השעון יפו, טלפון: 03-6839115
ORO
מסעדת ORO ברחובות מתמחה באוכל ים תיכוני, עם נגיעות מרוקאיות והתמחות במאכלים בטאג'ין. למרות ההיכל הענק, עם העיצוב המשלב הייטק וטרנד מרוקאי, שווה להתרכז באוכל עצמו, כדי להרגיש את חום שהחורף יכול להביא איתו. בתפריט אפשר למצוא תבשילי קדירה של ביצי דגים בבישול איטי, עם פלפלים קלויים ותבלינים, מבחר של מנות טאג'ין בשריות ושילובים של פירות וירקות.
יחממו לכם את הבטן: תבשיל נתחי עגל, עדשים חומות, גרגרי חומוס ומוח עצמות עם כוסברה ולימון; טאג'ין בסגנון מרוקאי עם בשר, גרגירי חומוס וקוסקוס; קבב טלה אפוי בתנור לבנים על טורטייה קלויה, בצל ועגבנייה צלויים בגריל ורוטב טחינה; כבש בבישול ארוך עם ירקות שורש ועשבי תיבול; טאג'ין ארטישוקים במילוי מוח בקדירת סלרי; קדירת אסאדו עגל וערמונים בבישול ארוך.
ORO, אופנהיימר 2, פארק המדע ברחובות, 08-9316617