טום אביב מתכונן לפתיחת הדלתות של טברנה דל מאר החדשה והכשרה שלו (השמועה אומרת שזה יקרה בתחילת דצמבר), הפופ אפ של גרטי מעמיד תורים ארוכים, שישקו הפתיעו עם מעבר ממתחם בית הכנסת הגדול לפינה המיתולוגית של הכובשים ובמוסד המטבחון כבר אין הושבה, רק משלוחים. הרבה תמורות עוברות על שוק הכרמל.

טברנה שף כשרה של תום אביב (צילום: זוהר ארט, יחסי ציבור)
חוזר למקום שבו הכל התחיל אבל הפעם בגרסה הכשרה | צילום: זוהר ארט, יחסי ציבור

המקום שלפני כעשור היה מוקד עלייה לרגל לכל תייר שביקר בתל אביב מלא היום בשלטי "להשכרה". תנועת הקונים דלה, ואם פעם היה קשה לעבור כאן בגלל קבוצות של סיורי אוכל, ביום שבו אני סיירתי בשוק, שהיה יום שני, נתקלתי בקבוצה אחת בלבד. אבל אז, בסביבות השעה 17:00, משהו התחיל לקרות. בזמן שהעובדים ניקו עם זרמי מים עזים את הרחוב הראשי, בסמטאות הסמוכות לשוק סודרו עשרות כיסאות ושולחנות על המדרכות. לקראת 20:00 כל המקומות היו חצי מלאים, למרות שהיה זה אמצע השבוע, והיה ברור שיש כאן סצנה של ברי אוכל, רובם נפתחו בשנתיים האחרונות, שהחליפה את סצנת אוכל הרחוב.

M25 - עראייס (צילום: ירון ברנר, יחסי ציבור)
העראיס המפורסם של M25 | צילום: ירון ברנר, יחסי ציבור

"בקצבייה עובדים כרגיל, כי יש משלוחים וזה מציל, אבל במסעדה יש ירידה מאוד גדולה מאז המלחמה", אומר יניב בר נור, הבעלים של קצביית מיטמרקט ושל מסעדת 25M הוותיקה. "את מסעדת שפוי שעבדה יפה מ-2022 לא פתחנו אחרי 7.10. למרות שאני לא רואה מקומות מפוצצים כמו פעם, אני כן מזהה התעוררות בשבועיים האחרונים, ובימי שישי יש קצת יותר תנועה. הקושי של הסוחרים בשוק הוא בעיקר בתחילת השבוע, כשהשוק ממש ריק והעירייה לא עוזרת עם ארנונה כמו שעשו בחיפה".

קובי שמואלי רואה את הדברים קצת אחרת. "המצב לא טוב בכלל", אומר מי שבעשור האחרון מפעיל את דוכן הבוריקה במרכז השוק. "היה קורונה, הבנו, לא היו אנשים, לא היה עבודה. עכשיו מלחמה ואין תיירים. אנחנו שוק של תיירים, לא כמו שוק רמלה או שוק התקווה. בלי תיירים הפרנסה נחתכה בחצי. בקיץ היה קצת תיירות פנים, אבל בכל הזמן של המלחמה בלבנון השוק היה ריק כמו בזמן קורונה. רק בימי שישי יש קצת עבודה, שאר הזמן רק קבוצות של חברות שעושות כאן סיורי טעימות. הפופ אפים עברו למקומות אחרים כי אין כאן מספיק תנועה".


אז המסעדות הוותיקות והמצוינות שהתחילו את מהפכת שוק הכרמל, כמו 25M ובסטה, מצליחות להישאר עם הראש מעל המים. יש גם את גברת קוטייאו ואיסאן התאילנדיות, המקום של ענת והמנזר הוותיק שעדיין כאן. בגזרת אוכל רחוב פיתה פנדה, שמואל והכרמל 40 לא מוותרים, ועדיין נהנים מתנועה יפה של סועדים. לצד כל הוותיקים הטובים והאהובים האלה, נפתחו בשנתיים האחרונות מקומות חדשים בכרמל. חלקם עובדים ביום, חלקם רק בערבים וחלקם גם וגם, ויש בהם אוכל טוב, אלכוהול ויופי של וייב. אלה המומלצים שלנו.

מזללה-מסעדה עם אוכל מעולה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מזללה מופתית - אוסו | צילום: לין לוי, mako אוכל
אחד הסמאשבורגרים הטובים בתל אביב (צילום: לין לוי, mako אוכל)
אחד הסמאשבורגרים הכי טובים בעיר | צילום: לין לוי, mako אוכל

אוסו

כשאוסו נפתחה, הסמאשבורגר היפני של השף אייל קיציס זכה להייפ מטורף. המזללה תפסה ספוט מרכזי בכניסה הראשית לשוק, במקום שבו פעלה בעבר דה באן האסייתית ואחריה שיפודייה מודרנית בשם כרמל. הסמאשבורגר של אוסו באמת שווה את המחמאות, כי הוא ג'וסי ומלא באוממי ומגיע בלחמניית ענן - והכל מתכנס לכדי שלושה ביסים שיילכו אתכם זמן רב אחרי שתסיימו את הארוחה (58 שקלים לסמאשבורגר כפול). חוץ מההמבורגר יש בתפריט חציל בסגנון יפני (28 שקלים), נאגטס (44 שקלים), מרק עם אטריות אודון (52 שקלים) וצ'יפס בתיבול יפני (18 שקלים). הישיבה היא על שרפרפים קטנים, ברחוב, באווירה שהיא איפשהו בין מסעדה למזללת אוכל רחוב.

אוסו. סמטת הכרמל 35, ראשון-חמישי 11:00-22:00, שישי 11:00-16:00. לא כשר

 

ברור שיש גם חציל. רומיה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
פנדה לא בפיתה | צילום: לין לוי, mako אוכל

רומיה

רומיה היא חצר יין שמתחבאת בין הבסטות ברחוב הראשי של השוק, ופועל בה ביסטרו עונתי. יש במקום וייב מיוחד, השמור למקומות סודיים, מוזיקה נכונה ושירות מקצועי ובימי שישי מגישים בו בראנץ'. על האוכל אחראי עידן "פנדה" מפיתה פנדה, והוא כולל בין השאר לחוח וטרטר דג (79 שקלים) ומגש פתיחים מרשים במיוחד (99 שקלים). יש גם מנות רציניות יותר, כמו פסטה קישואים עם סמנה, דג וצנוברים וקציצות דג (89 שקלים).

רומיה. הכרמל 15, ראשון-חמישי 17:00-23:00, שישי 10:00-17:00. לא כשר

 

חצי מנה בפרופיל (צילום: לין לוי, mako אוכל)
חצי מנה בפרופיל | צילום: לין לוי, mako אוכל

מפגש רמב"ם

מפגש רמב"ם נפתח כשווארמייה מבית היוצר של מסעדת בסטה, אבל אם תעברו שם בשמונה בערב תגלו שהמקום מתפקד גם בתור בר, שבאים אליו בשביל שיפודים מגריל הפחמים. השווארמה לא זולה אבל טעימה מאוד, ונקייה מתיבול אגרסיבי שעלול לחרוך את הגרון. הדגש הוא באופן מובהק על הבשר עצמו, ובתוספות יש גם יוגורט. חצי מנה עולה 38 שקלים (פיתה שלמה עולה 58, ובצלחת עם צ'יפס זה כבר מגיע ל-85 שקלים), אבל מדובר במנה מפוצצת בהמון בשר ותוספות, שתלמד אתכם שאין גבול למה שאפשר (אם רוצים) להכניס לפיתה קטנה. בימים ראשון-חמישי בין 18:00 ל-19:30 יש 20 אחוז הנחה על כל התפריט.

מפגש רמב"ם. רמב"ם 3, ראשון-רביעי 11:00-17:30, 18:00-23:00, חמישי 11:00-24:00, שישי 11:00-16:00, שבת 17:00-23:00. לא כשר

 


בר מימון

בר מימון של חן פליסקין ולי-און קרקובר נפתח בשעות הערב והופך את רחוב רמב"ם לרחבת בילוי מגניבה. הוא ממוקם במקום שבו פעם פעלו מתפרות של וילונות, והעיצוב שלו מזכיר את הברים בספרד. התפריט מציג שילובים בין איטליה, ספרד וצרפת וכולל פיצטות (33-43 שקלים), ברוסקטות ומנות קטנות ומדויקות שילוו את הדרינקים. זה יכול להיות אספרגוס בגריל (47 שקלים), זוקיני על צזיקי (33 שקלים), אנשובי או פלוט מתנור אבן, כולם ישתלבו נפלא עם אווירת הרחוב האירופי שיש במקום.

בר מימון. רמב"ם 5, ראשון-חמישי 17:30-24:00, שישי 11:00-17:00, שבת 18:00-00:00. לא כשר

בר קוקטיילים שהוא הנקסט דור של בר מימון (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הנקסט דור של בר מימון | צילום: לין לוי, mako אוכל

לוסי

לוסי הוא בר קוקטיילים שפועל בצמוד לבר מימון והוא בעצם הנקסט דור שלו. בחלל הקטן והאינטימי שלו מגישים תפריט קוקטיילים שרקח דעאל אלבז (בר האסטרו ו-223) ואת האוכל מבר מימון הצמוד, ושני הברים יחד יוצרים רצף בלייני נחמד מאוד.

לוסי. רמב"ם 5, ראשון-חמישי, שבת מ-20:00

שוק הכרמל - 2SR (צילום: לין לוי, mako אוכל)
זה בר יין, בר אוכל או מללה של דאמפלינגס? | צילום: לין לוי, mako אוכל
פוטסטיקרס של SR2 (צילום: לין לוי, mako אוכל)
פוטסטיקרס של SR2 | צילום: לין לוי, mako אוכל

SR2

SR2 הוא לא בדיוק בר יין ולא בדיוק מזללת שוק, אבל גם לא ממש מסעדה. הוא יצור כלאיים וזה מה שמיוחד בו. תפריט האוכל מציע מנות מנחמות מהמזרח הרחוק, אבל תמיד עם טוויסט מעניין. יש בו מבחר דים סאם מטוגנים עם מילויים כמו עירית שומית, ערמונים וג'ינג'ר (47 שקלים למנה של 5 יחידות), באן עם קוסטיצה ודיסקית קריספית מאורז (48 שקלים) וגם דירטי ראמן עשיר במיוחד (55 שקלים). אל תפספסו את כדור הסופלי הענק שנמצא בסשן הראשונות, וגם לא את תפריט היינות עם המחירים המעולים והיינות הטבעיים והכתומים שלא תפגשו בברי היין הרבים שנפתחו כאן.

SR2. רמב"ם 16, שני-רביעי, שבת 18:00-24:00, חמישי-שישי 18:00-1:00

מסעדה תאילנדית כמו בתאילנד (צילום: לין לוי, mako אוכל)
כמעט כמו בתאילנד ובמחירים ממש שווים | צילום: לין לוי, mako אוכל

אהן תאי

אם תחפשו את שם המסעדה הזו בגוגל תגלו שהיא פעלה בעבר בלילינבלום ונסגרה ב-2022. מתברר שגם בשוק הכרמל יש מסעדה תאילנדית העונה לאותו השם, והיא נפתחה בתחילת 2024 - ללא קשר לקודמתה. מדובר במסעדת שוק טיפוסית, צנועה ופשוטה, ממש כמו מסעדות הרחוב בתאילנד, עם צילומים של מנות שמוצגים לראווה בחוץ, ובתפריט תגלו מחירים ידידותיים מאוד. יש בו מרקים תאיים (55-60 שקלים), אגרולים עם ירקות ועוף או רק עם ירקות (30-35 שקלים ל-2 יחידות), סלט פפאיה וסלט ים וון סן (38-45 שקלים) ומבחר לא קטן של מנות מוקפצות עם אורז (50-55 שקלים) ושל אטריות (50-55 שקלים).

אהן תאי. ישכון 45, ראשון-שישי 11:00-20:00, לא כשר

שוק הכרמל - מוריס (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מיכאל מאחורי הבר של מוריס | צילום: לין לוי, mako אוכל

מוריס

המקום החדש מבית מסעדת בסטה ממוקם מול המסעדה ויש בו בר שאותו מאייש ברמן העל, מיכאל. במוריס יושבים מביני עניין, מנשנשים נשנושים איכותיים והמקום נראה כמו בחורה ש"רק זרקה על עצמה משהו בבוקר". בר שהוא כמו הברים של פעם, אבל מהודק ומספיק מתוחכם כדי שתרגישו מצחיק לשתות בו פשוט בירה עם זיתים ליד. לפה באים בשביל ורמוט וגבינה טובה עם מרמלדה (42 שקלים), או בשביל נגרוני לצד אויסטרים (32 שקלים), סרדינים כבושים (30 שקלים), קציצות בסטיל (24 שקלים), פורקטה (55 שקלים) או פרשוטו (48 שקלים). ורמוטים זה העניין כאן, אז אם אתם רוצים להרשים את הנוכחים על הבר, זה הכיוון.

מוריס. השומר 5, ראשון-שבת 16:30-24:00. לא כשר

בוטרגה בשוק הכרמל (צילום: ניצן לנגר, אוכל טוב, mako)
פתוח עד שנגמרים הסירים | צילום: ניצן לנגר, אוכל טוב, mako

בוטרגה

בוטרגה של פריאל שבו (עזורה) וטל פחימה בשוק הכרמל הוא מין בוטקה פתוח שמגישים ממנו תבשילים ביתיים, סלטים, אורז, ממולאים וקוסקוס. האוכל מאוד טעים, חם וסמיך כמו שאוכל של בית צריך להיות, והמקום פתוח עד שהסירים נגמרים שזה קצת אחרי הצהריים. התפריט משתנה מדי יום ואפשר לפגוש בו בצלים ממולאים, קבב אלייה ודובדבן (54 שקלים), סלטים כמו סלט ירוקים ופרי ומנת לחם עם חמאה ושמן זית שאסור לפספס (17 שקלים).

בוטרגה. רבי עקיבא 20, שני-שישי משעות הצהריים ועד שנגמר. כשר

 

הולה הולה. חלבית וכשרה בשוק (צילום: איתי כרמוני, mako אוכל)
הולה הולה. חלבית וכשרה בשוק | צילום: איתי כרמוני, mako אוכל

הולה הולה

יש בשוק גם מסעדה חלבית כשרה. היא ממוקמת צעדים ספורים מ-M25 ושייכת לשף שקד פחימה, שמציע אווירה ועיצוב ביסטרואי. גם התפריט הוא לא תפריט של מסעדת שוק אלא של מסעדה שכונתית, ויש בו את כל ההיילייטים של התקופה: בראשונות סלטים, ברוסקטות, טרטר ופיש אנד צ'יפס, וגם לחם כרוך על הפלנצ'ה עם דגים (34-79 שקלים), ובעיקריות פסטה שמנת כמהין, טורטליני גבינות, כמה מנות דגים (74-169 שקלים למנה) ומבחר פיצות (65-85 שקלים).

הולה הולה. סמטת הכרמל 27, ראשון-חמישי 12:00-24:00, שישי 12:00-16:00. כשר

עוגיה שהיא בעצם המבורגר (צילום: לין לוי, mako אוכל)
עוגיה שהיא בעצם צ'יזבורגר שהוא בעצם טוסט | צילום: לין לוי, mako אוכל

 

סטייק וצ'יפס (150 גרם) (צילום: ניצן לנגר, mako אוכל)
תפריט צהריים חדש | צילום: ניצן לנגר, mako אוכל

בבר

בבר היא מסעדת שוק חדשה וצעירה, שלאחרונה התחילה להגיש גם ארוחות צהריים. יש בה אווירה בלתי פורמלית, פלייליסט ישראלי, בר גדול ומגש עצום עם הר חמאה וחלה ענקית. השולחנות מאובזרים במפות לבנות ובחוץ יש חצר פצפונת עם כמה שולחנות נוספים. אם אין לכם בעיה עם האגזוזים של האוטובוסים, אפשר גם לשבת ברחוב ולצפות במה שמתרחש במתחם הכרמלית. את רוב האוכל מכינים מהצד השני של הבר, ובתפריט מצאנו הברקות כמו ה"עוגייה", שהיא בעצם טייק אוף על המבורגר ילדים של מקדונלד'ס: טוסט-בורגר מקורי עם ים של גבינה (36 שקלים). יש בתפריט גם מנת פתיתים וסרטנים (110 שקלים) וספיישלים כמו סרדינים ופירה או דמפלינג עם מכסה אנטרקוט. בקיצור, אוכל צעיר וחצוף שמחבר בין כל העולמות ולא מתבייש להיות מקורי, מפתיע ונטול הגדרות.

בבר. הכרמל 4, ראשון-חמישי 12:00-16:00, 18:00-23:00, שישי 12:00-17:00. לא כשר