כשחושבים על זה ממרחק של כמה עשרות קילומטרים קשה לדמיין את האזור המוכה והחבול של עוטף עזה מתעורר לחיים. אבל כשמגיעים למקום, פוגשים את האנשים ומסתכלים למציאות בעיניים - אי אפשר להתעלם מהפריחה של עסקי האוכל החדשים. הרבה מאנשי העוטף חזרו הביתה, והם לא רוצים לחיות באתר של תיירות שכול. הם שואפים לריפוי, והריפוי יתאפשר רק בעזרת פרנסה, עסקים חדשים ותיירות.

הנוכחות הצבאית באזור העוטף עדיין גדולה, וכשנוסעים בכבישים או עוצרים לאכול בפודטראקס או בעגלות הקפה רואים הרבה חיילים וציוד צבאי. ברור לכולם שהחיים עדיין לא חזרו לסדרם - הם גם לא יחזרו, עד שכל החטופים ישובו הביתה - אבל אוכל הוא נחמה וסביבו נולדים ניצנים חדשים של תקווה. העסקים החדשים עוזרים לתושבים לדמיין את העתיד, התעסוקה מייצרת חוסן, ומקומות הבילוי שנוצרים סביב הפודטראקס ועגלות הקפה מחזירים תחושה של חיי קהילה ובילוי, ולא פחות חשוב - מאפשרים לבעליהם לספר את הסיפור שלהם, מה עברו ואיך שרדו.

הניידות וקלות ההפעלה של פודטראקס מספקות בדיוק את מה שנחוץ כרגע. זה לא מורכב כמו להקים מסעדה, זה נייד וניתן לשינוי, בדיוק כמו המציאות החדשה שמתהווה. עכשיו נותר רק לקוות שגם התיירות תחזור לאזור כדי לתמוך בעסקים ולעזור בשיקום. אבל אל תבואו כדי לצלם את המיגוניות, בואו לראות את המקום ולהתפעל מכוח החיות של האנשים האלה. בתקווה שבקרוב תיחתם עסקה שתשיב את כל יקיריהם, יקירינו - סוף כל סוף - הביתה. 

כריכים שווים במיוחד - קפסולה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
כריכים שווים במיוחד - קפסולה | צילום: לין לוי, mako אוכל

קפסולה (Cupsolla), בני שמעון

במתחם המשרדים שבו ממוקמת המועצה של בני שמעון, ממש ליד צומת בית קמה שרובנו עוצרים בו בדרך דרומה, פועלת קפסולה - עגלת קפה מיוחדת עם אזור ישיבה מסודר שאפשר גם לעבוד בו עם הלפטופ. את העגלה הקימו יקיר וזהר, שניצלו בנס מהתופת של 7 באוקטובר, ומי שמפעילים אותה הם פלג ושגיא שחר, בני זוג שעבדו במקומות הכי שווים בתל אביב. היא הייתה קונדיטורית במסעדת יפו תל אביב והוא עבד במטבחים של סנטה קתרינה ובשילה. במרץ האחרון הם החליטו לחזור לעוטף אחרי עשור בתל אביב, וההזדמנות לנהל ולהפעיל את העגלה התחברה לחיים החדשים שרצו לבנות.

כריך סלט ביצים מושלם (צילום: לין לוי, mako אוכל)
כריך ביצים מושלם בקפסולה | צילום: לין לוי, mako אוכל

כל מה שמוגש בקפסולה הוא מהסוג הטוב ביותר, והנגיעה של הטבח המקצועי מורגשת היטב. הכריכים מבוססים על לחם או פרעצלים מהמאפיות הכי שוות בתל אביב וכוללים שילובים לא שגרתיים של מרכיבים (17-54 שקלים לכריך). יש כריך עם אבוקדו רומסקו ושמנת, כריך סלק וסנט מור, פרעצל פריקסה, כריך עם קציצות ירק או עם לביבות כרוב ורוטב קיסר, כריך עם סלט ביצים, בצל מטוגן ובצל ירוק וכריך עם בטטה אפויה, סלט טונה וסחוג פסטו. במהלך השבוע יש מלבד הכריכים גם מאפים מתוקים שפלג אופה בעצמה וסלטים, ובימי שישי מגישים ספיישלים כמו בורקס מיוחדים, טארטים ופחזניות. מדי פעם עורכים בעגלה ימי ספיישל איטלקיים או ים תיכוניים, וכל המוצרים בעגלה מותאמים לכך. בגזרת השתייה תמצאו שם חליטות קרות, קפה ומיצים טבעיים. 

קפסולה. מתחם מועצה בני שמעון, ליד צומת בית קמה, שני-חמישי 8:30-15:30, שישי 09:00-14:00. לא כשר

עמנואל. מתחם ישיבה עם אווירה  (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מתחם ישיבה עם אווירה | צילום: לין לוי, mako אוכל

עמנואל, ישע

עמנואל היא פינה יפהפייה של אופטימיות שבמרכזה ניצבת עגלת קפה צנועה. מסביב מתחם ישיבה עם שמשיות, שבילי כורכר, דק קטן ומרבד ירוק משני צידי השביל שמוביל לעגלה. המיקום הוא ליד מושב ישע, ממש לצד הכביש, ומסביב לכל היופי הזה משק משפחתי שפעם היה חקלאי.

נעמה שפירא (צילום: לין לוי, mako אוכל)
נעמה שפירא | צילום: לין לוי, mako אוכל

את המקום פתחה במרץ האחרון נעמה שפירא כשהיא רק בת 23, מתוך רצון להישאר בעוטף ואהבה לבישול ואפייה. העגלה קרויה על שם אביה של נעמה והיא עגלת הקפה היחידה בכל אזור אשכול - כל האחרות מגישות שניצל או פלאפל. נעמה זיהתה את הפוטנציאל ותכננה את הפתיחה כבר שבוע אחרי 7 אוקטובר. הפתיחה המתוכננת כמובן נדחתה, נעמה פונתה עם בני משפחתה למרכז וגם גויסה למילואים, אבל לבסוף חזרה לעוטף ופתחה את המקום. 

כריכים מושקעים שיוצאים אחרי חימום (צילום: לין לוי, mako אוכל)
כריכים שווים שיוצאים אחרי חימום | צילום: לין לוי, mako אוכל

כדאי לעצור כאן בשביל הכריכים הטובים והקפה והתה, קרים או חמים. כל כריך מגיע בתוך לחם אחר ועובר חימום בטוסטר. יש כריך בלחם מחמצת עם בצל מקורמל, פקאן מקורמל, חמאה וגבינת ברי; כריך קלוי בקרואסון עם לאבנה, רוקט, פלפל קלוי ובלסמי; כריך טונה בלחמניית רוסטיק עם בצל סגול; טוסט בלחם קסטן עם פסטו, גבינה בולגרית ועגבניות מיובשות; וכריך אפריקאי בלחם אפריקאי עם פסטו, גבינת פטה, עגבניות וזיתים. כל הירקות שנכנסים לכריכים מגיעים מהחקלאים של העוטף, ויש בעגלה גם קינוחים של ביסקוטי, אבל בעיקר ים של אווירה טובה. 

עמנואל. בכניסה למושב ישע, ראשון-שני 8:00-14:00, 18:30-20:30, שלישי 08:00-14:00, רביעי 8:00-14:00, 18:30-20:30, חמישי 8:00-14:00, שישי 8:00-15:00. כשר ללא תעודה

גאולה בר - מתחם ישיבה מול ובתוך הכרמים (צילום: לין לוי, mako אוכל)
מתחם ישיבה מול הכרמים | צילום: לין לוי, mako אוכל

גאולה בר, תקומה

כדי להגיע לגאולה בר צריך להיכנס לחצר פרטית ולחנות ליד השביל שמצידו האחד כרמים ומצידו השני חממות. משם תיכנסו למתחם שכנראה ישמוט לכם את הלסת. יש בו גפנים, חצר עם דשא, רחבה מוצלת עם פינות ישיבה, פודטראק ולצידו מדרגות שעולות למרפסת עם פרגולה שצופה לנוף משוגע עד האופק. במרפסת תמצאו שולחנות גבוהים ונמוכים, ואפשר לשבת ממש כמו על הבר מול הנוף של הגפנים או הגידולים החקלאיים. יש גם כמה שולחנות שמפוזרים ממש בין הגפנים בכרם.

בפודטראק אפשר להזמין פרנה עם אנטיפסטי או עם חביתה (38-45 שקלים), קרואסון עם סלמון (48 שקלים), סלטים, בייגל עם לאבנה (39 שקלים), רוגלך (3 ב-16 שקלים) ואם תרצו אפילו יין (90-130 שקלים לבקבוק או 30 שקלים לכוס) עם פלטת גבינות שווה ליד (130 שקלים). יש גם בראוניז טעימים מאוד משלושה סוגים של שוקולד וקרואסונים. בימי שישי מתווספות לתפריט מנות כמו קציצות ירק. הירקות מגיעים מהעוטף, היינות כולם מהדרום. את האפייה עושים במקום.

בראוני מ-3 סוגים שונים של שוקולד (צילום: לין לוי, mako אוכל)
בראוניז מ-3 סוגים שונים של שוקולד | צילום: לין לוי, mako אוכל

לפני 7 באוקטובר גאולה הייתה עגלה צנועה שפעלה בימי שישי בלבד, על תקן תחביב של האחים דוד וניצן בוימן. עם תחילת המלחמה הם גויסו למילואים שהסתיימו רק ממש עכשיו, אחרי 400 ימים. בחופשות שיצאו אליהן הם תכננו את היום שאחרי, ובנו במו ידיהם את המתחם היפה מתוך שאיפה להפוך את ההובי לעסק תיירותי שיאפשר להם לבנות עתיד בעוטף. "אם רוצים שאנשים ירצו לחזור לחיות כאן, צריך שיהיו יותר מקומות כאלה", אומר דוד. "לפני המלחמה לא הייתה פה תרבות של פנאי. עכשיו אנחנו בונים אותה כתשתית להמשך החיים שלנו, יוצרים עניין תיירותי סביב הכרמים של המשפחה ומקווים שאנשים יגיעו כדי ליהנות מהנוף ומאוכל".

גאולה בר. מושב תקומה, שני-שישי 8:00-14:00. כשר

 

פודטראק כשר בכניסה לכפר עזה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
הכריכים של קוליס | צילום: לין לוי, mako אוכל

קוליס (Kulis), כפר עזה

בכניסה לכפר עזה עומד הפודטראק החדש של אור והדס, שבו אור מכין שלוש מנות ביתיות מנחמות. יש כריך שניצל בחלה וכריך שניצל בבגט (את שתי הגרסאות אפשר לקבל גם בצלחת), משודרגים עם סלט כרוב סגול, ובכריך החביתה הוא מפתיע עם תוספת לא שגרתית של סלט גזר. בשני המקרים התוספת מתגלה רק בביס השני ועושה הפתעה נעימה בפה. ככה הדס אוהבת את זה בבית, וככה אור מכין את זה גם ללקוחות של הפודטראק.

פודטראק חדש בכניסה לכפר עזה (צילום: לין לוי, mako אוכל)
עגלה חדשה בכניסה לכפר עזה | צילום: לין לוי, mako אוכל

קוליס הוא הכינוי של אור, שנולד במשפחה ארגנטינאית, למד בבית הספר בישולים ובמשך שנים עבד בקייטרינג עם אחיו נדב. אחרי תקופה שבה היו מפונים חזרו הוא ואשתו לעוטף, הביאו לעולם ילד ועכשיו הם מחכים שהבית שהם בונים באזור יהיה מוכן. "בתור ילד אני זוכר שהיינו עושים קניות בעזה והיום אני יודע שהכל נזיל וזמני", הוא אומר, "חזרנו לכאן כי רצינו להיות בבית, רצינו להפריח את השממה".

קוליס. בתחנת דלק בכניסה לכפר עזה, ראשון-חמישי 10:00-15:00. כשר

קפאלה - עגלת קפה בכניסה למושב כרמים (צילום: אליאב מייסון, יחסי ציבור)
קפאלה בכניסה לקיבוץ כרמים | צילום: אליאב מייסון, יחסי ציבור

קפאלה, קיבוץ כרמים

הקסם של קפאלה, עגלת קפה חדשה בקיבוץ כרמים, הוא קודם כל אלה, בעלת המקום, ששום דבר במראה הצעיר שלה לא מסגיר את העובדה שהיא בעלת תואר שני בביוטכנולוגיה וביוכימיה ואמא לשלושה ילדים. אלה עבדה במעבדות בחברות קנאביס רפואי וקוסמטיקה, אבל תמיד בער בה הרצון להאכיל אנשים ולבטא את היצירתיות שלה במטבח - אז היא הקימה עגלה.

כיאה לקיבוץ אקולוגי, כל הכלים בעגלה הזו רב פעמיים - הכוסות מזכוכית והצלחות והקערות מקרמיקה. בתפריט יש כריך סלק, אחד המבוקשים במקום, שעשוי מלחם כוסמין כפרי ומשלב טעמים מפתיעים של מתוק, חמוץ ומלוח עם כוסברה, טחינה, שום, לימון כבוש, אגוזים מקורמלים, חסה וסלק (42 שקלים). הפרעצל גם הוא מפתיע - יש בו חמאה, ריבה, אגוזים מקורמלים, גבינה כחולה ותאנים או תותים על פי העונה (42 שקלים). יש גם כריך סלמון מעושן (42 שקלים) וכריך סביח עם חציל אפוי, ביצי חופש, טחינה, הריסה ולימון כבוש. את הירקות לסלט חותכים פה רק אחרי ההזמנה, ורוטב הוויניגרט שמשודך אליו משתנה לפי העונה ויכול להיות מבוסס מנגו, אפרסמון או הדרים. בגזרת השתייה כדאי לטעום את חליטת פירות היער שמכילה פטל טרי שמגיע מחקלאית שכנה.

קפאלה. קיבוץ כרמים, שישי 08:00-12:00. להזמנת סלסילות פיקניק בימי ראשון-חמישי: 077-7295733

עגלת קפה שפועלת בימי שישי בלבד (צילום: אליאב מייסון, יחסי ציבור)
עגלת קפה חדשה בכניסה לקיבוץ כרמים | צילום: אליאב מייסון, יחסי ציבור

מיימונס, כפר מימון

מיימונס הוא פודטראק מפתיע למדי, שאומנם ממוקם ביישוב של קהילה מסורתית אבל מגיש קוקטיילים, יין ובירות. הוא פועל בתוך מתחם קטן במרכז המושב ולצידו גם עגלת פיצות שעליה נרחיב מיד. שתי העגלות עומדות זו לצד זו בצמוד לצרכנייה, ומסביבן שולחנות בר מחביות יין, ספסלים ופינות ישיבה. יש גם מבנה מקורה לישיבה בפנים. המקום פעיל בימים חמישי ושישי ובמוצ"ש, ומגיש קוקטיילים על בסיס הליקרים של המותג "הליקרים של אילנה", ייו ובירות לצד נשנושי בר כמו צ'יפס, אדממה, פסטלים ובימי שישי גם ג'חנון.

מיימונס. כפר מימון, חמישי 20:00-24:00, שישי 09:00-13:00, מוצ"ש 20:00-24:00. כשר

 

View this post on Instagram

A post shared by מיימונ׳ס - מקום בכפר (@maimons_bakfar)


טאבון טראק, כפר מימון

טאבון טראק של שלומי בר חן ועמית גרוסמן ממוקם צמוד למיימונס והוא יוזמה מרעננת של שניים שהגיעו מאזורים רחוקים מאוד מהעולם הקולינרי. עמית הוא מנהל פרויקטים מתחום הבנייה ושלומי הוא איש חינוך, והשניים התחברו סביב הצורך לערוך שינוי בחיים והחלו לאפות פיצות. אחרי שבנו את הטאבון ואת העגלה הם פנו לשף אהרון פוליטי, שעבד במסעדות מישלן בצרפת, שיבנה את תפריט הפיצות.

טאבון טראק (צילום: מיי יצחקי, יחסי ציבור)
טאבון טראק | צילום: מיי יצחקי, יחסי ציבור

בטאבון טראק תמצאו פיצות בסגנון נפוליטני, מבצק שעובר התפחה של 72 שעות. יש פיצה לבנה עם קרם שמנת, גבינת גרנה פדנה, מוצרלה ופטריות; פיצה ירוקה עם רוטב בייבי תרד ומסקרפונה, גבינת עיזים ומוצרלה (73 שקלים); פיצה בוראטה (84 שקלים); פיצה מרגריטה; ומנת מלנזנה לה פרמג'אנה - חציל קלוי על מצע של רוטב איטלקי עם מוצרלה וגרנה פדנו, עטופים בבצק הבית (69 שקלים). חוץ מפיצות הם מכינים גם סלט פנצנלה, סלט קפרזה וסלט קינואה.

טאבון טראק. כפר מימון, חמישי 8:00-12:00, שישי 9:00-13:00