מסעדת צ'יקטי (צילום: יעל אמיר)
צ'יקטי. אחד הכיפיים | צילום: יעל אמיר

צ'יקטי

כשהאוכל של מיכאל גרטופסקי (ביסטרו מיכאל, סושיאל קלאב) פוגש את המקצוענות של אבי קשי (אונמי, פיצרוי) נולד אחד המקומות הכיפיים ביותר של השנה החולפת. צ'יקטי הוא מקום צנוע ומלא באוצרות קטנים. מושלם לישיבה קלילה של שעות הערב עם קוקטייל מצוין לצד כמה מנות קטנות כמו פטריות בנייר, פולנטה מצוינת, קצת נקניקים או גבינות שיובאו ארצה מאיטליה והרבה אווירה. ככה אנחנו אוהבים את מקומות הבילוי שלנו - לא רועשים מדי ועם המון איכות ותוכן יצוקים לתוך התפריט והכיסאות.
יהודה הלוי 58 פינת מזא"ה, תל אביב. 03-6853499

בית הכוון

החיים הישראליים כבר מזמן טחובים לתוך פיתה עם חריף וסלטים, עד שכבר לא ברור למה יש אנשים שמעדיפים לאכול אוכל בצלחת, עם סכין ומזלג. אבי לוי – מתהילת "מאסטר שף" ומסעדת המוציא – לא המציא מחדש את הפיתה, אבל כמו אייל שני הוא בהחלט העלה אותה מדרגה. בבית הכוון שלו יש את הפיתות הכי טעימות בארץ – עשויות מבצק חלה, רכות וממלאות את הפה באושר. תארו לעצמכם מה קורה כשממלאים אותן בקבבים מצוינים, מעורב ירושלמי וצלי שפונדרה (נסו גם את צ'יפס העמבה שהוא אחת היציאות המדליקות של השנה). מדובר באוכל רחוב משודרג שלא שכח את הרחוב. הוא מהדהד כל מדרכה וכל כתם טחינה, אבל יודע שהוא יכול יותר מזה. בבית הכוון אוכל הרחוב מגשים את הפוטנציאל שלו.

מתחם התחנה הראשונה, דוד רמז, ירושלים. 02-6242756

צ'יפס עמבה, בית הכוון (צילום: בועז לביא,  יחסי ציבור )
צ'יפס עמבה בבית הכוון. יציאה מדליקה | צילום: בועז לביא, יחסי ציבור

פרונטו

אם שנה אחת של כלב שווה לשבע שנים של אדם, אז במסעדות היחס הנכון הוא בערך 1 ל-10. זה אומר שמסעדת פרונטו, שחגגה ממש החודש 25 שנות פעילות, היא בעצם כבר בת 250. ולכן זה לא פחות מנס שמסעדה כל כך ותיקה הצליחה השנה להמציא את עצמה מחדש ולשוב ולהתבסס בצמרת המסעדות של תל אביב. רפי אדר, הבעלים השנוי במחלוקת של המסעדה האיטלקית הזאת, שכר לפני כמה שנים את שירותיו של השף הצעיר (והחתיך) דיוויד פרנקל. זאת הייתה אחת ההחלטות הטובות שאדר לקח בחייו – פרונטו תחת פרנקל היא שוב גברת צעירה ופלרטטנית שהגברים מסובבים אחריה את הראש ברחוב. צ'או, בלה!

הרצל 4, תל אביב. 03-5660915

פרונטו- ויטלו טונטו  (צילום: דן לב)
ויטלו טונטו בפרונטו. רואים שהשף חתיך? | צילום: דן לב

בן ציון 1

מסעדת בן ציון 1 הצליחה להפוך, תוך פחות משנה, למקום עם אופי. איך מזהים מקום עם אופי? זה פשוט מאוד. כשמתחשק לך לא רק לאכול במסעדה, אלא גם שהיא תהיה חברה שלך. כשאתה רוצה לקפוץ אליה מחוץ לשעות העבודה, על איזה צ'ייסר של וודקה והמבורגר קטן, פלמידה או פיש אנד צ'יפס. בן ציון 1, שנפתחה בבית האוזן השלישית בתל אביב, היא מסעדה שיכולה בקלות להפוך למוסד תל אביבי עירוני, ממש כמו חנות התקליטים והווידיאו שבצלה היא שוכנת. היא כיפית, לא יומרנית ומגישה אוכל פשוט שמותקן במקצועיות ובגבריוּת. שילוב נכון של חמארת שיכורים, מזללה, בר ובית בירה. וחוץ מזה – תוכלו למצוא שם את הבלאדי מרי הכי טוב בתל אביב. סליחה, בישראל. סליחה, בעולם כולו!

בן ציון 1, תל אביב. 053-3358883

המבורגר, מסעדת בן ציון 1 (צילום: מורן ויזל,  יחסי ציבור )
בן ציון 1. רוצה להיות חברה שלנו? | צילום: מורן ויזל, יחסי ציבור

סבידה

סבידה הקטנה, שממש עכשיו חגגה שנה, היא מסוג המסעדות הצנועות שאנחנו כל כך אוהבים לאהוב. וזה למה? כי היא לא מנסה להמציא את הגלגל מחדש, לא קמה על כסף גדול וחפה מכל מידה של גאוותנות. מקימיה, אוהד הורוביץ ודן שמולביץ', הם שני צעירים שמבינים ואוהבים אוכל, וככאלה הם יודעים שאוכל טוב הוא בראש ובראשונה השתקפות של המקום שממנו הוא מגיע ובו הוא מוגש. הבר מסעדה הזעיר שלהם, שממוקם בבזאר הטורקי שבעכו העתיקה, חי בהרמוניה נפלאה עם הסביבה. הדגים ופירות הים מגיעים מהשוק הסמוך וכך גם הירקות והפירות. אפילו הטחינה שלהם מיוצרת בעסק המשפחתי שממוקם בגליל המערבי. ככה אנחנו אוהבים את המסעדות שלנו.

הבזאר הטורקי בעיר העתיקה, עכו. 04-9019062

אין תמונה
סינייה דג בסבודה. לא מנסה להמציא את הגלגל

אונזה

לא ברור איך יוסי שטרית הוא עדיין לא שם שמכירים בכל בית בישראל. בעצם, זה כן ברור. השף הנחבא אל הכלים של מסעדת קיטשן מרקט בנמל תל אביב עדיין לא כיכב באף תכנית טלוויזיה גדולה; אבל שלא תטעו – מדובר בשף ברמות הכי גבוהות, שלא נופל מאף שף-סלב בארץ, וככל הנראה עולה על רובם. בקיטשן מרקט הנפלאה הוא גיבש קהל סועדים נאמן שסוגד לגישת הבישול המקורית והסופר-אסתטית שלו, והשנה יחד עם שותפיו הוא הביא לקיטשן אחות קטנה – אונזה. באונזה, בר-מסעדה בשוק הפשפשים ביפו, שטרית דוחף קדימה את הצד היותר בלייני שלו – מבלי לוותר כמובן על גסטרונומיה משובחת.

רבי חנינא 3, שוק הפשפשים, יפו. 03-6486060

ז'אז'ו שרונה

גילוי נאות: מתחם שרונה הוא לא בין הפרויקטים שעשו לנו את זה השנה, הכל הרגיש לנו מלאכותי מדי, ומתאים לצילומי חתונה רומנטיים יותר מאשר להברקות מסעדניות. אבל ז'אז'ו בר היין בשרונה בהחלט יוצא דופן. מדובר באחת מהאפשרויות המצוינות ביותר שניתן למצוא במתחם ובעיר בכלל. זה מתחיל בעיצוב, שמכניס אותך לאווירה מיידית – חלל ארוך ומרשים שנמצא במערה משופצת בדקויות שרק עובד זיתוני יכול להיכנס אליהן – וממשיך עם מבחר רחב של יינות, קוקטיילים ואוכל משובח שמגישה השפית המבטיחה עדי לוי. בין מקומות הבילוי המיוחדים והשונים שנפתחו כאן השנה.

דודו אלעזר 27, תל אביב. 03-5225822

ז'אז'ו (צילום: בועז לביא)
ז'אז'ו. מקום בילוי מיוחד | צילום: בועז לביא

ביסטרו וניה

האמת צריכה להיאמר: חיפה מעולם לא הייתה שוס גדול מבחינה גסטרונומית. לא רק שהיא לא שוס, אלא חמור מכך - היא לא יצרה מעולם סצינה קולינרית ייחודית משלה, כמו "הסצינה הירושלמית" (ע"ע מחניודה או ארקדיה), או אפילו "הסצינה העכואית" (ע"ע סבידה ואורי בורי). ביסטרו וניה, שנפתחה השנה על ידי שחר סיון ואורי אלון, היא אמנם לא מסעדה מושלמת, אבל היא ללא ספק מסעדה עם קטע. קטע חיפאי אורגינל. מחד היא מאוד עכשווית, ומתוך כך מתכתבת עם סצינות האוכל האלטרנטיביות שבועטות בתל אביב ובירושלים; אך מאידך היא נותנת המון כבוד להיסטוריה ולאופי הייחודיים של חיפה. נדמה שחיפה תחתית אף פעם לא הייתה סקסית ומסקרנת כל כך.

שער פלמר 1, עיר תחתית, חיפה. 04-6716272

ביסטרו וניה (צילום: רועי כהן,  יחסי ציבור )
ביסטרו וניה. חיפה תחתית במיטבה | צילום: רועי כהן, יחסי ציבור

קפה אירופה

קפה אירופה הוא מסוג המקומות הטריקיים שכל הזמן עסוקים בלהתחמק מהגדרות. אפילו ההגדרה הרחבה "טאפאס-בר-מסעדה" מפספסת את מהות המקום הזה. אבל זה כל היופי. מקומות כמו קפה אירופה לא צריכים שיגדירו אותם, הם מגדירים את עצמם כל ערב מחדש. החצר האינטימית והנעימה, והמבנה הדו קומתי שנבנה על ידי משפחת שלוש, משמשים במה לכמה ממובילי סצינת הבליינות והגסטרונומיה בתל אביב. בחורף האחרון נכנס לתמונה השף המוכשר שרון כהן (שילה), והביא איתו את כל הדברים הטובים המוכרים ממסעדת האם בבן יהודה, אך עם טאץ' מינימליסטי ופשוט יותר. לכן השנה יכולתם למצוא פה את אוכל הברים המוקפד והמענג ביותר – מנות קטנות בביצועים שנושקים למסעדנות גדולה. זה בדיוק המקום שהוכיח שחיי לילה לא מחייבים קולינריה מרושלת. ממש לא. קפה אירופה הוא מקום נהדר לשבת בו בחצר על בקבוק יין ולנשנש אויסטרים, דגים נאים או שיפודי קלמארי, אבל אף אחד לא יכעס עליכם אם תעלו רק לקוקטייל בבר הסקסי שבקומה העליונה. בילוי תל אביבי במלוא מובן המילה.

שדרות רוטשילד 9, תל אביב. 03-5259987

בר יין

בזמנים שבהם כל מסעדה שנפתחת מעמידה מאחוריה קו של משקיעים ומיליונים בחשבון העובר ושב עוד לפני שהוזמנה מהמטבח מנה אחת, אנחנו לומדים שוב לחבב את הצניעות והאינטימיות ואפילו לחפש אותה בנרות. ובר יין, שהחליפה לא מזמן בעלים אחרי שעודד חצבני החליט להמשיך לדרכו, מספקת בדיוק את אותה אינטימיות חלומית. היא עושה זאת בליווי אוכל מיוחד וקלאסי שעושה כבוד לסועד כמו גם לטבח שמכין אותו. מספר ימים בשבוע עומד מאחורי הפלנצ'ות השף יאיר יוספי (אקס מסעדת אלבה) והוא יעשה לכם ספגטי עגבניות כמו שלא האמנתם שאפשר לעשות.

נחלת בנימין 36, תל אביב. 053-9444014

מסעדת בר יין (צילום: ניקי טורק,  יחסי ציבור )
בר יין. צנועה ואינטימית | צילום: ניקי טורק, יחסי ציבור

אובן קובן

לפני מספר חודשים פתחה קבוצת המסעדנים שבבעלותם המסעדות אונאמי וטפאו את המסעדה הקלילה והקטנה (אבל גם המאוד מקצועית) אובן קובן. מדובר כרגע בלא יותר מכוך (שיתפתח בעתיד הקרוב ויגדל גם לחלק החיצוני של המתחם) שמוגש בו אוכל יפני בווריאציות שלא הכרנו לפני כן בארץ (מישהו אמר פנקייק יפני ממולא תמנון?). אובן קובן הוא ספוט כיפי, והכי חשוב במחיר משתלם - כזה שמעודד אותך לחזור שוב ושוב ולטעום עוד ועוד מנות. הוא אמנם לא חף מפשלות אבל בהחלט תופס נישה שצריכה להתרבות בארץ כמה שיותר מהר - אוכל מיוחד במחיר סביר.

הארבעה 16, תל אביב. 053-9365722

מרק אביסו ראמן, אובן קובן (צילום: אפיק גבאי,  יחסי ציבור )
אובן קובן. נישה שצריכה להתרבות | צילום: אפיק גבאי, יחסי ציבור

טוטו

הנה המלצה זהירה: בטוטו אכלנו השנה שתי ארוחות נהדרות – האחת, אחרי עזיבתו של השף ירון שלו ותחת פיקודו של השף בפועל, רז סלע. והשנייה – עם הצטרפותו של השף-סלב מושיק רוט. שתי הארוחות מיקמו – שוב – את טוטו בפסגת הקולינריה הישראלית, האנינה והמעודנת. מאז טוטו עברה עוד רעידות אדמה: רז סלע עזב, ואחריו עזבה גם סאני דרעי, הקונדיטורית של המסעדה (לא נשכח לה את הסברינה המופלאה. אין נדוניה יפה מזו). כרגע לא ברור אם טוטו היא מסעדה שנמצאת במשבר, או משבר שנמצא במסעדה. נקווה שבשנה הקרובה היא תצליח להתגבר על כל העזיבות והחיכוכים, כי אוכל טוב יש ויש שם. עכשיו הגיע הזמן להרגיע קצת את העניינים.

ברקוביץ' 4, תל אביב. 03-6935151

המטבח בטוטו (צילום: אפיק גבאי, mako אוכל)
טוטו. יאללה, להתייצב | צילום: אפיק גבאי, mako אוכל

שראביכ

קשה להמליץ על מסעדה כמו שראביכ. לא בגלל שהיא לא טובה חלילה, אלא כי היא לא מסעדה במובן המקובל של המילה. נאמר זאת בעדינות המתבקשת: אם העמסתם את צרור ילדכם על המיני ואן ולקחתם נופשון בצפון, אל תגיעו לכאן. שראביכ, שהוקמה על ידי יעקוב חיאט, בקומת הקרקע של ביתו הפרטי בראמה, מרגישה כמו מטבח צנוע שבבית פרטי. זהו לא מסעדה ערבית של שיפודים-צלעות כבש-חומוס וסלטים, אלא מסעדה צנועה שמגישה אוכל ערבי גלילי אותנטי שמתבסס על צמחי בר ושלל תבשילים שהועברו לחיאט ממשפחתו, כמו גם כאלה שנרקחו בזכות ידיעתו ואהבתו לליקוט ולחקלאות מסורתיים ומקומיים. זוהי מסעדה קטנה ולא פורמלית שמגישה אוכל חד-פעמי שמתובל בכמויות עצומות של אהבה ותשוקה.

כפר ראמה. 053-7102112

מעורב של הבסטה (צילום: נטע אלונים,  יחסי ציבור )
מעורב של הבסטה. עשתה לנו את השנה הזו ושנים אחרות | צילום: נטע אלונים, יחסי ציבור

הבסטה

אין הרבה מסעדות שרוצים לחזור אליהן פעם אחרי פעם וכל ביקור מהווה חוויה בפני עצמה. אז נכון, הבסטה היא בטח לא מסעדה חדשה וטרנדית שנפתחה השנה, וזה בדיוק מה שמבסס אותה ברשימה של המסעדות שעשו לנו את השנה (ועשו לנו גם לא מעט שנים קודמות). כי למרות שהיא נפתחה כבר די מזמן במונחי המסעדנות המקומית קצרי הטווח, היא מספקת את הסחורה שוב ושוב - עם אוכל נפלא, חומרי גלם מעולים ואווירה נעימה של שוק, לא משנה מתי מגיעים אליה. ואי אפשר בלי להזכיר את בורקס הסרטנים האלוהי או את פסטת פירות הים שגורמת לנו להזיל ריר רק מלחשוב עליה.

השומר 4, תל אביב. 03-5169234

בינדלה

בינדלה היא אולי המסעדה הכי מדוברת שנפתחה בתל אביב השנה, כנראה בגלל הסיפור הסקסי שעומד מאחוריה: גיי שוויצרי צעיר וחתיך – נצר למשפחת אצולה קולינרית – מגיע לתל אביב, מתאהב בעיר ובבחוריה ומחליט לעבור לגור בה. אחרי כמה חודשים שבהם הוא ממלצר, הוא מחליט לפתוח סניף מקומי של המסעדות של משפחתו, וקורא לה כיאה על שם המשפחה: בינדלה. אבל במציאות, להבדיל מבאגדות, סיפור טוב זה לא מספיק. ובבינדלה יש הרבה יותר מזה. השף רועי סופר בנה תפריט אלגנטי וטעים טעים, וביחד עם העיצוב הנפלא והאווירה התוססת, קיבלתם את אחד המקומות שהיה הכי כיף לזלול בהם בשנה האחרונה.

מונטיפיורי 27, תל אביב. 03-6500071

בינדלה (צילום: עודד קרני)
בינדלה. מקום שכיף לזלול בו | צילום: עודד קרני

TYO

ישראלים מתים על סושי, אבל הם לא באמת מבינים בסושי. זאת לא אשמתם – רובם מעולם לא היו ביפן וטעמו סושי כהלכתו, ורבבות הסושיות שנפתחו בארץ בשנים האחרונות עשו לסושי מה שמקדונלד'ס עשתה להמבורגר – לקחו אותו למכנה המשותף הרחב ביותר. TYO, שנפתחה לפני מספר חודשים בפינה המקוללת שמתחת לכלבו שלום, מגישה כרגע את הסושי הכי טוב בישראל. שף המסעדה – יפני, כמה לא מפתיע – עושה סושי באופן שלא מבייש את ארץ המוצא שלו. בשורה נפלאה לכל חובבי הסושי המקומיים שלא מוכנים להתפשר על חיקויים.

מונטיפיורי 7 תל אביב. 03-9300333

מסעדת TYO ירקות בטמפורה (צילום: עודד קרני, mako אוכל)
TYO. הסושי הכי טוב בארץ היום | צילום: עודד קרני, mako אוכל
 >> והנה המתכונים שלנו לראש השנה

mako מסכם את תשע"ד - לכל הכתבות