לילי'ס פטיסרי, נתניה
ליליס פטיסרי הוא בית קפה ופטיסרי יפהפה שנפתח ממש בחודשים האחרונים בנתניה, וכבר אנחנו לא מפסיקים לשמוע עליו. המקום מציג ויטרינה כל כך גדושה במאפים וקינוחים אישיים, שאפשר להעביר יום שלם רק בהתלבטות מה לקחת. הדגש כאן הוא על אפייה צרפתית קלאסית, כולל מתוקים כמו אקלרים, טארט פטל ופיסטוק וטארט או סיטרון צרפתי, פארי ברסט, סנט הונורה וכמובן מאפי בוקר מוקפדים כמו קרואסון חמאה או שבלול צימוקים ופאן או שוקולה. הפטיסרי מציע גם שלל אפשרויות לארוחת בוקר או צהריים מלאות, אבל אנחנו מפצירים בכם לא לעזוב את המקום לפני שניסיתם לפחות מתוק אחד.
דוד לאור, מבשרת ציון
דוד לאור החל את דרכו כסוד שעובר מפה לאוזן בקרב המתגוררים באזור מבשרת ציון; מאז כל מי שטעם את מעשה ידיו ככל הנראה התמכר וחולם להגיע לכאן שוב ושוב, ממש כמונו. מדובר באחד המקומות השווים ביותר בארץ, ועל אף שהוא קטנטן אפשר למצוא בו המוני אוצרות. הבקיאות בקונדיטוריה צרפתית מגיעה כאן לשיאה עם מאפי בוקר שכוללים קרואסונים ובריושים עתירי חמאה ומשובחים, וגם מאפי קנלה קטנים ועשירים ובגט צרפתי שקשה להתחרות בו. גם הקונדיטוריה המקומית באה לידי ביטוי אצל דוד לאור - עם עוגות שמרים, רוגלך עסיסיים וחלות מתקתקות לסופי השבוע.
ניחוחות חיים, נתיבות
אחד המיקומים היור מפתיעים לקונדיטוריה צרפתית הוא נתיבות - אבל דווקא שם פועלת בעקביות ובהצלחה קונדיטוריית ניחוחות חיים המקסימה. יש כאן הכל מהכל - מעוגיות ריבה שמזכירות את הילדות ועד קינוחים מפונפנים יותר כמו פארי ברסט במילוי פיסטוק ושנטילי פיסטוק. השילוב בין פריטים כל ישראליים (מאפי פרג או ספינג', בתקופת חנוכה), נאמנות לטכניקות הפטיסרי הצרפתיות (עם אקלייר במילוי קרם פטיסייר או עוגיות חמאה פשוטות וטובות) ואומץ לשילובים מיוחדים (כמו קינוח אישי על בסיס תפוזים אדומים ומנדרינות או תה ירוק וליצ'י) - הם ככל הנראה סוד הקסם של המקום הזה. כן ירבו.
אורבן, ירושלים
מרבית המקומות ברשימה הזו הם פטיסרי בסגנון צרפתי שמציעים מגוון רחב של מאפים ומתוקים פריזאיים. היחיד שחורג מהכלל הזה הוא אורבן (Urbun) - מוסד ירושלמי שאנחנו לא מפסיקים לרייר עליו, שמביא אלינו את הטופ של הטופ של אמריקה: לחמניות קינמון חמות וטריות, כמובן. את הלחמניות המתוקות, שמפיצות ריחות מטריפים, ניתן למצוא כאן בכמה גרסאות: לחמניית סינבון דביקה קלאסית בזיגוג קרם גבינה; סינבון בציפוי של פקאנים קלויים וקרמל; סינבון בציפוי מרקחת אוכמניות ואספרסו מצומצם; סינבון עם מרקחת אפרסק וג'ינג'ר ושבבי לוטוס; וסינבון עם חמאת בוטנים חמה ושבבי שוקולד מריר. רק לנו זה נשמע כמו חלום לפתוח ככה את היום?
קורון פטיסרי, קיבוץ עברון
קשה להישאר אדישים ליצירות היפהפיות שמוגשות בפטיסרי קורון שבקיבוץ עברון, וגם המקום עצמו מעוצב בקווים נקיים ויפים שעושים חשק לצלם כל פינה (עם מאפה או עוגה כמובן). הקו פה הוא כיאה לשם - צרפתי, והדגש הוא על קינוחים אישיים מהוקצעים שלא היו מביישים ויטרינה בפריז, מאפים מצוינים כמו קרואסונים קלאסיים בטעמי פיסטוק שוקולד הדרים או שקדים, בריושים שמנמנים, עוגות בחושות או שמרים שאפשר לקנות הביתה, עוגיות ריבה קטנות ומצוינות, אוזני פיל וגם מגוון מאפים מלוחים וקישים.
א-פיה קסומה, קיבוץ עינת
לא רחוק מפתח תקווה, בלב קיבוץ עינת, מסתתרת פינת החמד א-פיה קסומה. המקום, שמשמש כקונדיטוריה ובית קפה מסעדה, מציע חצר נעימה לישיבה, אווירה קיבוצית קלילה ושימוש רב בשורש קס"ם על מגוון הטיותיו. בתפריט: מגוון מנות על לחם, טוסטים, עוגיות כמו פאדג' שוקולד או מרובעי ריבה עצומים, כדורי שוקולד, עוגות בחושות, מבחר עוגות פאי וכמובן מאפי בוקר מתוקים ומלוחים. לצד המאפים ניתן לאכול כאן גם ארוחות צהריים מלאות (המקום פתוח משעות הבוקר ועד אחרי הצהריים).
תושה בייקרי, ראש הנקרה
כשאנחנו מתלבטים על נסיעה לצפון הארץ, תושה בייקרי היא תמיד אחת הסיבות שלנו לגרום לזה לקרות. מדובר אומנם בחתיכת נסיעה, לפחות מבחינתנו, אבל אין מה לעשות - בשביל דברים טובים צריך לעבוד קשה. הקונדיטוריה המקסימה הזאת לא מפסיקה להפתיע עם המוני מאפים ומתוקים יוצאי דופן, וכל אחד יוכל למצוא בה משהו שמרגש אותו - מזה שמחפש קינוח מפונפן ועד זה שחושק במאפה כל ישראלי כמו בורקס פריך שמכינים במקום. עוד תמצאו כאן קינוח ביסקוויט שוקולד עם מוס שוקולד, קולי פטל ומוס פטל; בריוש עם חלווה ופקאן סיני; מאפה בוקר עם ריבת חלב; מאפה תפוחים; מאפה במילוי שוקולד וחמאת בוטנים ועוד המון שכיות חמדה טעימות. לכל המעוניין, בתושה גם עורכים אירועי אוכל מעניינים.
אווה ובתיה, רמת ישי
אווה ובתיה היא קונדיטוריה שקולעת בול להגדרה של פנינה שנחבאת אל הכלים. מקום קטנטן במרכז מסחרי משמים משהו באמצע שום מקום, שברגע שנכנסים אליו מגלים את אחת הקונדיטוריות המקסימות בארץ. מבחר האפשרויות כאן מסחרר והכל מגרה להחריד, מחטיף באונטי עם שוקולד מריר וקוקוס, דרך עוגיות ענק, קרואסונים במילויים מתוקים ומלוחים ומאפים נהדרים כמו קינמון קלוע או מאפה קווין אמאן ועד המוני עוגות בחושות ועוגות פאי שמתחלפות כל הזמן. וזה עוד לפני שהתחלנו לדבר על תפריט האוכל במקום, שעושה קסמים בלחמים ובמאפים וממלא אותם בשילובים נהדרים.
מקלות וניל, עפולה
המתגוררים בעפולה בטוח מכירים את קונדיטוריית מקלות וניל, וכך גם חובבי אפייה בכל הארץ. ובכל זאת, הקונדיטוריה המטריפה הזאת נכנסה לרשימת המתחת-לרדאר שלנו כי עדיין לא מספיק אנשים מודעים לקיומה, ומוטב להם שיהיו. במקלות וניל תמצאו תפריט רחב של פסטות וסלטים והמון לחמים ועוגיות, אבל אנחנו כאן בשביל המתוקים האישיים - אינספור קינוחי ויטרינה נהדרים כמו טארט פיסטוק פטל צבעוני; קינוח וניל, תות וליצ'י; טארט וניל ופקאן; טארט פירות יער יפהפה; וקינוח אגוזי לוז ושוקולד. אז יאללה, תארזו את עצמכם ובואו לעפולה.
לחם בורקין, בנימינה
מי שמתגורר באזור חדרה, בנימינה, גבעת עדה והסביבה בוודאי מכיר את לחם בורקין, מהמאפיות הוותיקות והמקסימות באזור (על אלחנן, המאפייה המושלמת ממשמרות, כבר הכברנו מילים לא אחת, ולכן איננו יכולים להתייחס אליה כאל "מתחת לרדאר"). מי שלא מכיר - רצוי לו שיכיר, וכמה שיותר מהר יותר טוב. מדובר במוסד פחמימות משובח של ערן בורקין, ששם דגש גם על לחמים מצוינים ממגוון רחב של סוגים. בשונה מרוב המקומות ברשימה הזו, בבורקין אנחנו נלהבים במיוחד דווקא מהמאפים המלוחים, שתמיד משאירים אותנו עם טעם של עוד (ועוד. ועוד). ואם בייגלה ירושלמי מטריף, בורקס פלסטיני (בייגלה ירושלמי שבתוכו עגבניות שרי ותערובת גבינות) ופוקצ'ה עם פרמזן ורוקט חרפרף לא עושים לכם את זה משום מה - דעו שבחודשים האחרונים החלו להגיש במקום גם פיצות.
ברדא, חיפה
מוסד פחמימות חיפאי חדש יחסית בעיר התחתית השוקקת, שעושה כבוד מטורף ללחמים טובים ולקרואסונים, שיש שיאמרו שהם הטובים ביותר בארץ. מלבד כיכרות הלחם הנהדרות (שגם מכינים מהן יופי של כריכים פתוחים) ופרעצלים משובחים, מציעים כאן אפשרויות מתחלפות כמו קרואסון פתוח עם אספרגוס; קרואסון מלוח עם תרד וגבינת פטה; בורקס יפהפיים; ומבחר מתוקים כמו שבלול פיסטוק ושוקולד; קרואסון פיסטוק וורדים; ואפילו קרואסון חלה. בקיצור, אנחנו שוקלים הגירה לחיפה רק כדי לשמור על מרחק נשנוש סביר מהמקום הזה.
גוד ברד בייקרי, תרשיחא
מאפיית גוד ברד בתרשיחא מוזכרת פעם אחר פעם בכתבות בסגנון "המאפיות הטובות בישראל", וזו הסיבה ששקלנו להשמיט אותה מן הרשימה, אבל משהו בכל זאת לא נתן לנו מנוח, ולכן החלטנו כן לעשות כבוד למקום הקטנטן הזה, מתוקף היותו מוכר בקרב קהילות אכלנים כאלה ואחרות אבל נסתר עדיין מידיעתו של הציבור הרחב.
מדובר במקום מקסים באמת ונדיר למדי בנוף הישראלי, בלב תרשיחא היפה. תמצאו כאן בין השאר מאפה פיסטוק או מאפה תפוחים; קרואסון חמאה קלאסי או קרואסון שקדים; בריושים במילויים שונים; ועוד המון הפתעות טעימות (קחו בחשבון ששעות הפעילות מוגבלות למדי ויש להתעדכן מראש לפני שמגיעים במיוחד).
אנונה, אשקלון
אנונה היא בכלל מסעדה, אבל זה לא מונע ממנה להיות גם אחת הקונדיטוריות המפתיעות והייחודיות באזור אשקלון והסביבה, שכמות המאפים והמתוקים שהיא מציעה לא הייתה מביישת אף אחד מהמקומות האחרים ברשימה. ארוחות הבוקר של אנונה כבר הפכו לשם דבר (בין השאר בזכות הלחם, שאופים כמובן במקום), ומלבדה תמצאו כאן קרואסונים במילויים כמו חלווה, קרם פטיסייר, גבינה, חמאה וכמובן שקדים או שוקולד; מאפי פרג; מאפי פרמזן מלוחים; עוגות תפוחים; טארט שוקולד; עוגות גבינה ועוד ועוד - והכל מוקפד ומצוין.
אלימי קונדיטוריית שף, אילת
לצערנו עדיין נדיר למדי למצוא את אילת ברשימות בתי האוכל המצטיינים, וזאת על אף השינוי שחל בסצנת האוכל בעיר הדרומית, עם חיזוקים כמו מסעדת לווייתן והמבשלה, בר הבירה והאוכל מבית מבשלת סוף, שמביאים רוח מרעננת לעיר.
אז בפעם הבאה שלכם באילת אתם מוזמנים לתת את הדעת גם על קונדיטוריית אלימי של אבי אלימי, ששימש בעבר שף קונדיטור של מלונות נחשבים בעיר. אלימי מציע ארוחות בוקר מלאות, אבל כאמור אנחנו כאן בגלל המאפים: תמצאו פה בין השאר את ה-עוגה של המקום, היער השחור; מאפים מתוקים קלאסיים; מאפים מלוחים כמו מבחר פוקצ'ות עם ירקות וגבינות; קינוחים אישיים; וכמובן מבחר רחב של עוגיות כמו בראוניז, מקרונים, עוגיות מדלן ועוגיות ריבה, לקחת הביתה או לאכול במקום.
מאפיית יקב תשבי, בנימינה
אנחנו חובבים גדולים מאוד של יקב תשבי ומרכז המבקרים המטריף שלו, שכולל גם את המסעדה המקסימה, אבל בתוך המתחם הגדול הזה יש פנינה אחת נוספת ראויה לציון, והיא כמובן המאפייה של היקב - שמספקת מגוון לחמים ומאפים פשוט נהדר, כמו גם עוגות, עוגיות ומתוקים נוספים שמתחלפים כל הזמן ומפתיעים בכל פעם מחדש. אף שמדובר ביקב, אפשר לומר בביטחון מלא שרמת המקצועיות של המאפייה גבוהה בדיוק כמו זו שביקב עצמו. העובדה שהיקב הוא היבואן של שוקולד ולרונה הנהדר גם כן מיטיבה עם המקום, ובעיקר עם שלל המתוקים המושלמים המבוססים על השוקולד הזה.
>