בעמדת שוטף הכלים: אורי גוטליב
"חזרנו עכשיו, כל הצוות, מההפגנה, ובמהלכה היה שלט גדול בכניסה למקום שמסביר למה אנחנו פותחים באיחור", מספר הקומיקאי אורי גוטליב, מבעלי הבר. "פתחנו רק בצהריים, ועכשיו אנחנו עובדים במתכונת תפריט מצומצם ומגישים את האוכל בכלים חד פעמיים. אבל יותר מזה, כל הצוות שלנו – 50 איש – קיבל על עצמו תורניות לעבודה במקום העובדים השובתים. אני למשל שוטף כלים בין השעה שש לשמונה, מלצריות עבר שרצו לתרום מגיעות לעבוד בעמדות של מטבח וניקיון. אנחנו עומדים מאחוריהם לגמרי ומתכוונים לאפשר להם את המאבק בתקופה הקרובה".
מעוז אלונים, בעליה של מסעדת הבסטה בתל אביב, מתקשה לדבר בשל עומס העבודה, אך גם הוא מביע תמיכה מלאה בעובדים. "תוך כדי שאני מדבר איתך אני צריך לעשות עוד המון דברים, כמו לשטוף כלים למשל", הוא אומר בשיחה עם mako, "אבל אנחנו מאוד מזדהים עם העניין הזה ועושים את הכל כדי שהוא יצליח".
מוסא קיסו (28), פליט סודני יוצא דרפור המבקש מקלט ומועסק בימים אלה כעובד מטבח במסעדה, מספר שהתרגש מכמות האנשים שהתגייסו למאבק. "ביום חמישי הודעתי למעסיק שלי שלא אגיע היום לעבודה והוא קיבל את זה ותמך בי", הוא מספר. "אנחנו לא רוצים לפגוע במעסיקים, אלא מעוניינים לשנות את הגישה של המדינה כלפינו. מטרת המאבק היא שמדינת ישראל תשחרר את האנשים שכלואים במתקני המעצר ותפסיק לעצור מבקשי מקלט, כי כרגע משטרת ההגירה מבצעת מעצרים רבים, בלי קשר אם יש לך ויזה או לא. אנחנו מבקשים להפסיק לפגוע בזכויות הסוציאליות שלנו ובזכותנו לטיפול רפואי, ורוצים שכל בקשה לקבלת מקלט בישראל תיבדק. אנחנו מודים לכל האנשים שהתגייסו ואפשרו לנו לקיים הפגנה".
חכו ל-19 בינואר
"היום אנחנו כולנו בעיקר שוטפים ומנקים במקומם ועובדים במשמרות כפולות כדי לאפשר להם לשבות", אומרת גם ננה שרייר, בעלת מסעדת ננוצ'קה, "ב-19 בינואר נעשה מעבר לזה: נביא די.ג'יי והופעה של מבקשי מקלט אריתראים וסודנים, ונגיש מנות שיכינו מבקשי המקלט. אני תומכת בכל מאבק לזכויות אדם ואני מקווה שנשיג כך מודעות ואמפתיה, ושנגייס כספים לגנים שבהם ילדים נמצאים משש בבוקר ועד שמונה בערב, לחלקם אפילו אין סימילק לאכול. אנשים לא מכירים ממש את התרבות שלהם ואנחנו רוצים להציג דווקא את הצד היותר כיפי, שמח, חיובי שלה, ולא את הצד המדוכא".
אבל לצד בעלי העסקים התומכים בעובדיהם מבקשי המקלט ישנם גם כאלה שאינם מוכנים לשאת את הפגיעה בעסק. "יש מקומות שבהם דרשו מהעובדים להגיע למרות השביתה, ומקומות אחרים שבהם הציעו לעובדים הרבה יותר כסף רק כדי שלא ישבתו", מספר גוטליב.