תקראו לו חמין, צ׳ולנט, סחינה או טבית - מדובר על המאכל שלגבי מוצאו אין עוררין. הוא שלנו, הוא יהודי, ומספיקות טיפות גשם בודדות כדי שסירים מהבילים שמלאים בו יצוצו בכל מקום. כך גם אחיו, הקיגל - המאפה המתוק שהוא סמל הבייקרי היהודי וגולת הכותרת במטבחה של כל יידישע מאמע. הקיגל איתנו הרבה לפני הקרואסון והדונאט, מנחם את הנפש היהודית עם תיבול של קינמון, סוכר ועקצוץ של פלפל שחור, שנזכור שלא הכול מתוק בחיים.

עכשיו, כשהשרב של נובמבר מאחורינו והטמפרטורות ירדו קצת, זה הזמן לרפד את הקיבה בנחמה חמימה של חמין, שתשלח אתכם היישר לתנומת דובים עצלים של אחר הצהריים. אפשר למצוא אותו במסעדות, בשוקי אוכל מוכן לסופ״ש וגם במעדניות שמציעות גם את בן הלוויה הקיגל. הרשימה המלאה של כל המקומות (שמחוץ לבני ברק ושכונת מאה שערים) לפניכם. אז גזרו, שמרו, שיהיה בתיאבון ושתהיה לנו שבת חורפית. 

ריחות וטעמים

ריחות וטעמים הוא שוק אוכל מוכן הפועל לאורך כל השבוע ומציע מעל 100 תבשילים מכל העדות. בימי שישי מתווספים למבחר גם לא אחד אלא חמישה סוגים שונים של חמין. יש חמין קלאסי עם בשר, תפוחי אדמה, גריסים, שעועית אדומה, בשר וקישקע, חמין טבעוני עם בטטה וצמחוני עם חומוס וקציצות קוקלה מסולת. בגזרה של החמינים המזרחיים מציעים בריחות וטעמים טבחה בסילק הטריפוליטאי עם שעועית לבנה, שעועית אדומה, קוביות בשר ומחית מנגולד ותבשיל טבית - המקבילה העיראקית לצ׳ולנט האשכנזי, שמורכבת מאורז ושוקיים מתובלים בבהרט.

View this post on Instagram

A post shared by ריחות וטעמים אוכל עם נשמה (@rehotveteamim)

החרש 8, אזור התעשייה רמת השרון, 03-5164465, לא כשר

גיבורי ישראל 7, נתניה, 09-7447464, כשר

סנדר

חמין חורפי (צילום: מיטל סולומון)
חמין חורפי: סנדר | צילום: מיטל סולומון

סנדר היא כבר לא מסעדה אלא מוסד. היא נפתחה בשנת הולדתה של מדינת ישראל, ומאז ועד היום מגישים בה באדיקות את כל הקלאסיקות של המטבח האשכנזי. חמין, איך לא, היא אחת ממנות הדגל והוא יכול להגיע בסיר נירוסטה משפחתי מלא בתפוחי אדמה, נתחי בשר, קישקע תוצרת בית, שלושה סוגים של שעועית וביצים חומות.

לוינסקי 54, תל אביב, 03-5371872, כשר

קיטון

חמין חורפי (צילום: דניאל לילה )
חמין חורפי: קיטון | צילום: דניאל לילה

קיטון היא פיסת היסטוריה תל אביבית שפועלת בלב רחוב דיזנגוף כבר 76 שנה. למרות הגיל המופלג, בעלת המקום אורנה רסקין הפכה את המוסד למקום שגם תל אביבים צעירים באים אליו כדי לתדלק בפניצילין היהודי שפותר את כל מחלות החורף. אנחנו מדברים כמובן על מרק העוף המושלם של קיטון, שאפשר להזמין במספר גרסאות. יש בתפריט גם טשולנט, שכאן מוגש עם בשר או עם קישקע ויש בו גריסים, שעועית ותפוחי אדמה.

דיזנגוף 145, תל אביב, 03-5233679, לא כשר

וינה

חמין חורפי (צילום: באדיבות המסעדה)
חמין חורפי: וינה | צילום: באדיבות המסעדה

וינה שייכת לאותו ז׳אנר מסעדות כמו קיטון וסנדר. זוהי מסעדה ותיקה, בראשה אדם אחד שממשיך לבשל את האוכל שלמד מסבא וסבתא שהקימו את המסעדה לפני 70 שנה. הוורניקס שממולאים בכבד הם מעדן שחייבים לטעום כאן, וגם החמין המושלם שמוגש (או נמכר בטייק אוויי הביתה) רק בימי שישי, עם קישקע ממולא.

בן יהודה 62, תל אביב, 03-5283360, לא כשר

המטבחון

חמין חורפי (צילום: אילן עמיחי)
חמין חורפי: המטבחון | צילום: אילן עמיחי

אם להאמין לבעלים של מסעדת המטבחון, רמי בן נון, החמין שהוא מציע בימי שבת הוא הגרסה הבולגרית של המאכל היהודי. ומה מיוחד בחמין הזה? המרכיבים כמובן: שעועית לבנה, אדומה ובובעס, תפוחי אדמה, בצלים שלמים(!), ביצים חומות, גריסים ובשר. קישקע אין כאן אבל אפשר לקבל את החמין גם בגרסה צמחונית.

רבי עקיבא 18, תל אביב, 03-5163689, לא כשר

מאפה בר אילן

חמין חורפי (צילום: שי לי עוזיאל)
חמין חורפי: מאפה בר אילן | צילום: שי לי עוזיאל

מאפה בר אילן היא מעדנייה יהודית שפתוחה בימי שישי ובערבי חג בלבד. את ההזמנות אפשר לעשות לאורך כל השבוע והאיסוף הוא בימי שישי בין 6:00 ל-15:00. ומה בתפריט? יש קיגל עם צימוקים וקיגל תפוח אדמה, קרפיון ממולא, צ׳ולנט בשרי, דגים מלוחים וסלטים כמו כבד קצוץ וסלט ביצים.

בר אילן 7, כפר סבא, 052-8618618, כשר

אהבה בטעם ביתי

לכל עיר שוק אוכל לסופ״ש משלה. בפרדס חנה כרכור קוראים לשוק הזה "אהבה בטעם ביתי" והחמין שמציעים כאן מכיל שעועית, ביצים חומות, בשר ותפוח אדמה. התוספת המפתיעה כאן היא קציצת הקיגלה מתפוח אדמה, שמזכירה בטעמה קישקע. 

 

נחילות 2, פרדס חנה כרכור, 04-8668266‏, כשר

עוף צלוחעס

מעדנייה שממוקמת במתחם המסחרי של שיכון למ״ד. במהלך השבוע מציעים במקום עוף בגריל ובימי שישי אפשר לקנות גם חמין מתקתק עם ביצים, חומוס, קישקע ממולא, צימוקים וקינמון. 

בראלי 18, תל אביב, 03-6991547, כשר

סורוצקין מעדנייה יהודית

חמין חורפי (צילום: דוד מויאל)
חמין חורפי: סורוצקין | צילום: דוד מויאל

במעדניית המשלוחים של קורין גדעון ובעלה חילי סורוצקין אפשר להזמין אוכל יהודי. המבחר כולל את כל ההייליטים של המטבח האשכנזי וגם סיר צ׳ולנט שמתאים ל-4 וקיגל ירושלמי קלאסי שמגיע חתוך לפרוסות דקות.

הזמנות באתר www.jewishdeli.co.il

פופ אפ קיגלים

חמין חורפי (צילום: שני בריל)
חמין חורפי: פופ אפ קיגל שוק הנמל | צילום: שני בריל

שיתוף פעולה בין שוק הנמל למאפיית טלר הירושלמית הניב את הפופ אפ המושלם לחורף הקרוב במסגרתו בין 16.12 ל-6.1 יוצב בשוק דוכן שבו יימכרו קיגלים בפרשנות עכשווית. הוא יפעל בימי חמישי ושישי ויציע חמישה סוגים שונים של המאפה היהודי במנות אישיות או לפי משקל, לקחת הביתה או לאכול במקום. המבחר יכלול קיגל קלאסי עם קינמון ופלפל שחור, שיוגש עם שמנת חמוצה וקורנישונים, קיגל משובץ בשוקולד ומעוטר בקצפת וקקאו, קיגל עם צימוקים ותפוחים שיוגש עם ריבת תפוחים וקיגל אנד צ'יז ממולא גבינות ופסטו.

האנגר 12, שוק הנמל, תל אביב

מעדניית בת הרים

במעדנייה של מחלבת בת הרים אפשר לקנות לא רק גבינות אלא גם קיגל. זה קורה בימי חמישי בלבד, אז הוא ניצב בכניסה לחנות, לצד מיני זיתים ועלי גפן - עגול, שחום ומרשים בגודלו, וממנו נפרסות פרוסות לפי משקל.

הנדיב 23, זיכרון יעקב, 079-6100100, כשר

החלטתם להכין? זה המתכון הכי טוב לחמין

מארזי חמין להכנה בבית

תחיית המארזים שפקדה אותנו במהלך הסגרים של קורונה הובילה למגפת DIY במטבח, ועכשיו מצטרפים אליהם מארזים להכנת חמין.

Ameat

חמין חורפי (צילום: באדיבות המסעדה)
חמין חורפי: ameat | צילום: באדיבות המסעדה

בקצביית Ameat אפשר לקנות מארז להכנת חמין שמתאים לכ-5 מנות וכולל שעועית וחיטה מושרות, תפוחי אדמה קלופים וחתוכים לרבעים, בשר בקר שמתאים לקדירה, שמן או שומן אווז, בצל לבן קלוף וקצוץ גס, שיני שום קלופות, סילאן, שזיף מיובש ללא גלעין, תבלינים והוראות הפעלה מה לעשות עם כל הטוב הזה. כל מה שנותר הוא להכניס את הכול לסיר, להוסיף מים, להכניס לתנור, לחכות בסבלנות 12 שעות ויש לכם חמין לשבת.

האופה 1, קדימה, 09-7636983, לא כשר

מרינדו

ברשת הקצביות מרינדו מציעים לא אחד אלא 4 סוגים שונים של מארזי חמין. המארז להכנת החמין הברזילאי פג׳ואדה מגיע עם שעועית שחורה, אונטריב וקבנוס, במארז להכנת טשולנט יש קישקע, אווז ועצמות מח, המארז לסחינה המרוקאית כולל אוסובוקו עגלה, חיטה וסילאן, והמארז לטבית העיראקי מגיע עם כרעיים חצויות, אורז לבן ורסק עגבניות איכותי. כל המארזים מגיעים במשלוח עד הבית, כך שאפילו לצאת מהפיג׳מה לא תצטרכו.

הזמנת המארזים באתר הבית של הרשת

מקומות נוספים לקנות בהם חמין לשבת

מסעדת שמוליק כהן: הרצל 146, תל אביב, 03-6810222, כשר
החוף של כושי: מכמורת

מסעדת עדנה: החרש 1, רמת השרון, 03-5494976, לא כשר

כפות תמרים: קיבוץ אילות, 08-6358789, כשר

דליקטסן: הזמנות באתר המעדנייה, לא כשר

סוליקה: בשלושת סניפי הרשת ובחנות האונליין, כשר

בוגיס: תחנת דלק דור אלון, יקום, 052-6131100, לא כשר