אחרי שהפסידה את הבכורה בשנה שעברה, הכבוד הגדול חזר למסעדת נומה (Noma) הדנית, שזכתה שוב בתואר המסעדה הטובה ביותר בעולם בדירוג 50 המסעדות של מגזין Restaurant. בשנה שעברה המסעדה הגיעה רק למקום השני לאחר שהודחה על ידי המסעדה הספרדית אל סייאר דה קאן רוקה (El Celler De Can Roca).
המסעדה, הנמצאת בקופנהגן, בעלת שני כוכבי מישלן, דורגה במקום הראשון במשך שלוש שנים ועכשיו זכתה בכתר חזרה. השף רנה רדזפי, בעל המסעדה, מציע לסועדים שלל מאכלים מן המטבח הנורדי במחירים של 900 דולר ומעלה לארוחה לזוג. רדזפי התרגש מהזכייה ואמר: "לא ציפינו לזה כלל, היה לנו חשוב להיות ברשימת המתמודדים, אני יודע שבשביל הצוות זה רגע גדול". אכן מדובר ברגע גדול וכמעט מפתיע, בהתחשב בעובדה שלפני כשנה 63 סועדים חטפו הרעלת מזון לאחר ביקור במסעדה.
נומה מציעה חוויה גסטרונומית בלתי רגילה ומשלבת חומרי גלם ייחודיים כמו אבקת שרימפס וקיפודי ים, פרחי וצמחי בר וככל הנראה לא מתאימה לכל חך וסועד. אם תרצו בכל זאת לטעם משלל המאכלים תוכלו לבחור בין מנות כמו נמלים על מצע יוגורט, טוסט קיפודי ים, דגים בחלב מקורמל וטרטר בקר עם נמלים חיות.
המנה הטעימה ביותר בנומה: "עלי אורנים עם אגסים צלויים"
השף דיוויד פרנקל (פרונטו) הספיק לעבוד במסעדה הטובה בעולם כחלק מההתמחות שלו בעולם הקולינריה, והוא מספר ל-mako על החוויה: "זו הייתה חוויה מאוד ייחודית ויוצאת דופן לעבוד שם, הכל שם מתבסס על חשיבה מחוץ לקופסה". גם על השף רדזפי יש לו רק דברים טובים להגיד: "הוא טיפוס מיוחד ומתייחס אליך בגובה העיניים, הוא מאוד פתוח לרעיונות חדשים. זו הייתה חוויה מאוד משפחתית, הטבחים מגישים בעצמם את המנות לסועדים", הוא מספר.
לדבריו, הייחוד של נומה מתמקד במטבח הנורדי: "רוב מסעדות המישלן בעולם משתמשות בחומרי גלם יוקרתיים כמו קוויארים, לובסטרים ודגים מיובאים, לעומת נומה שמשתמשת בחומרי גלם מקוריים כמו ירקות שורש, אצות ודברים פשוטים שמעצימים את הטעם". ומה לגבי חומרי הגלם היותר מוזרים כמו נמלים? "המאכלים המוזרים לפעמים פחות טעימים, כל שנה יש להם המצאה חדשה. כשאני עבדתי שם הגישו שרימפס חי", הוא אומר.
"לדעתי, המנה הטעימה ביותר במסעדה היא מנת הקינוח של עלי אורנים עם אגסים צלויים. לפעמים המנות מגניבות ופחות טעימות, המטרה של נומה היא להוציא מכל חומר גלם את הטעם הטוב ביותר, אפילו אם מדובר בשמן שמיר או גרניטה של חזרת", הוא מוסיף.
פרנקל טוען כי המסעדה זכאית לתואר המכובד למרות הרעלת המזון המפורסמת. "אני לא יודע ממה נגרמה הרעלת המזון אבל המטבח מאוד מקפיד על העניין הסניטרי. הטבחים עובדים ללא כפפות ועובדים עם הידיים ואולי זה גרם להרעלה", הוא מסביר.
בארץ כנראה שלא נזכה לראות בקרוב אוכל דומה: "רדזפי לא מאכיל את הקהל של קופנהגן, אלא סועדים מכל העולם. החשיבה של שף בנומה היא חשיבה עצמית של יצירה, ובתל אביב חושבים מה הקהל רוצה וזה מה שהוא יקבל".
ברשימת הזוכים 28 מסעדות מאירופה
ומי עוד ברשימה? המסעדה הספרדית אל סייאר דה קאן רוקה (El Celler De Can Roca) הגיעה הפעם למקום השני. המסעדה מחזיקה בשלושה כוכבי מישלן ונמצאת בדירוג המסעדות הטובות בעולם כבר תשע שנים. המתברגת החדשה לרשימה היא מסעדת נאם, היושבת בבנגקוק, ונותנת לתאילנד הזדמנות ראשונה להשתתף בחגיגה. נאם הגיעה למקום ה-13, וגם המסעדה ההודית גאגן בבנגקוק נכנסה לדירוג והגיעה למקום 17. הרשימה מבוססת על הצבעה של 26 גופים מרחבי העולם, הכוללים 900 חברים בענף המסעדנות.
עוד בחמישייה הפותחת:
2. אל סייאר דה קאן רוקה (מקום 1 בדירוג של שנה שעברה)
3. אוסטרייה פרנצ'סקנה, מודנה איטליה (מקום 3 בדירוג של שנה שעברה)
4. אילבן מדיסון פארק, ניו יורק, ארה"ב (מקום 5 בדירוג של שנה שעברה)
5. דינר הסטון בלומנטל, לונדון (מקום 7 בדירוג של שנה שעברה)
כאן תוכלו למצוא את רשימת המסעדות בדירוג 2014
ואם אתם מגיעים לדנמרק בקרוב, הנה הפרטים:
NOMA
Strandgade 93
DK-1401 Copenhagen K
Tel: +45 3296 3297