מסעדת מגדלנה (צילום: יחסי ציבור,  יחסי ציבור )
מגדלנה. גם מסעדת שף, גם מחוץ לתל אביב, גם שלל מנות לטבעונים | צילום: יחסי ציבור, יחסי ציבור

כבר למעלה מחמש שנים שבישראל מתרחשת מהפכה – לפחות בכל הנוגע לזינוק של המנות הטבעוניות מפנכת נבטוטים במסעדות עלומות שם למגוון מנות רחב, שמוגש בנונשלנטיות בכל בית קפה. למרות שנדמה שהטבעונים מיפו כל נקודה בישראל שמוגשות בה מנות מן הצומח, מתברר שישנן מסעדות שבשקט בשקט לוקחות חלק בשינוי המבורך הזה, ומגישות מנות טבעוניות כעניין שבשגרה. הנה 11 מקומות שחשבתי עליהם כדוגמה - מכירים עוד מקומות שהופתעתם לגלות בהם מנות טבעוניות? היכנסו למדריך המסעדות החדש והמורחב של "טבעוניות נהנות יותר" וספרו לי עליהן! 

מסעדות שף

טאיזו
הגיוני למצוא מנות טבעוניות בתפריטים של מסעדות אסייתיות, אבל כשמדובר במסעדת שף מהטובות והיוקרתיות ביותר בישראל, זה בכל זאת מפתיע לגלות שבתפריט מסומנות שבע מנות טבעוניות מושקעות. בין המנות המומלצות סלט דפי שעועית ברוטב טחינה סיני; ונמס - טופו בציפוי קדאיף פריך שמגלגלים עם עשבי תיבול בתוך עלה טרי של חסה. חשוב מאוד לשמור מקום לקינוח מרהיב ומושחת, שמשתנה מפעם לפעם.

טאיזו מסעדה אווירה (צילום: עמית גירון,  יחסי ציבור )
טאיזו. אחת המסעדות הטובות בארץ מציעה שלל אופציות לטבעונים | צילום: עמית גירון, יחסי ציבור

דיינינגס
גם כאן האוריינטציה אסייתית והמטבח - ייבוא של מסעדה ושף לונדוניים לגג המרהיב של מלון נורמן היוקרתי בתל אביב - מוקפד ואלגנטי במיוחד. המנות הטבעוניות מגוונות ומסומנות בתפריט וניכר שהוקדשה להן תשומת לב לא פחות מלכל מנה אחרת. שווה לנסות את החציל בקרמל מיסו ושומשום; רול סושי של ירקות בגריל בוויניגרט כמהין; ובנטו בוקס – ארוחת מנות קטנות שמוגשת גם כעסקית בצהריים, מה שהופך את הארוחה במקום לחוויה שלא חייבת להישמר לאירועים חגיגיים.

אואזיס
המסעדה, שטיפחה במשך שנים תדמית של מקדש סלואו-פוד שמגיש לא מעט מנות שמכילות בעלי חיים, מציעה וריאציות טבעוניות מעולות הנגזרות מהתפריט היומי המתחלף. בין המנות שמכינה השפית רימה אולברה אפשר למצוא ניוקטי (גלילי פסטה קטנים שמכינים במקום) ברוטב שקדים ופלפלים; סלט מפתיע של סרטי זוקיני נאים בכמהין; וגם קינוחים, כמו סורבה שוקולד שתרצו לעבור לגור איתו. או בתוכו.

אואזיס. מונטיפיורי 17, תל אביב. טלפון: 03-6206022

מגדלנה
אם מישהו עדיין חושב שהמגמה הטבעונית קיימת רק בגבולות מדינת תל אביב, יש לי המון דוגמאות שיפריכו את הדעה הקדומה הזאת ומסעדת השף הגלילית הזו היא רק אחת מהן. נכון שאין כאן ממש תפריט מלא או מסומן, אבל בהחלט קיימות בתפריט אפשרויות שישמחו כל סועד – טבעוני או מתעניין – שמגיע לסביבה. בין היתר מגישים שם חציל שרוף עם טחינה שחורה וקרם סלק, קובה צמחונית במילוי גרגירי חומוס ומחבת פטריות.

מסעדות משפחתיות

טאבולה
דווקא כאן, במסעדה איטלקית משפחתית ותיקה בפינת רחובות בהרצליה פיתוח, על הכיכר, תמצאו תפריט טבעוני מגוון ורחב במיוחד – לא פחות מעשר מנות שונות מסומנות בתפריט כטבעוניות או כאלה שניתן לקבל בגרסה טבעונית, וגם שני קינוחים מתהדרים בסמל ה-V הנכסף. באופן טבעי הפסטה כאן שולטת, אבל לא רק היא – למנה עיקרית תוכלו לקבל גם קדרת עדשים וירקות או מאפה פטריות טבעוני.

האחים
כשנפתחה, מסעדת האחים תוארה כמסעדת גריל עדכנית. המילה גריל בדרך כלל פחות מעלה אסוציאציות של תפרחות כרובית אך למרבה הפלא מתייחסים כאן לגמרי ברצינות גם למחלקת הירקות. מעבר למגוון הסלטים והתוספות המתבקש, בין היתר מעלים כאן על הגריל חסות צעירות, קלחי תירס טריים ופטריות, ומהתנור ייצא מגש של סינייה – ירקות מוקרמים בטחינה.

סלט עדשים, מסעדת האחים (צילום: בועז לביא,  יחסי ציבור )
סלט עדשים, מסעדת האחים | צילום: בועז לביא, יחסי ציבור

אוכלים בבוקר

בנדיקט
מסעדת ארוחות הבוקר המוגשות מסביב לשעון אמנם נקראת על שמה של מנת ביצים מפורסמת, אבל מתייחסת ברצינות גם לאפשרות הטבעונית שבתפריט – ארוחת בוקר שבמרכזה אומלט של קמח חומוס עם תירס ועגבניות, שמוגש עם מטבלים, סלט וסלסילת לחמים. אם התעוררתם על הצד היותר מושחת של הבוקר תוכלו להתפנק עם קרפ דקיק במילוי שוקולד עם המון אבקת סוכר וריבת פירות יער.
פרטים באתר

בית הפנקייק
הרשת הוותיקה מהווה הוכחה ניצחת שאפשר להכין פנקייק מוצלח בלי להשתמש בביצים ובחלב, וגם להגיש אותו עם שלל תוספות מתוקות ומלוחות. אם הגעתם ואתם מעדיפים לאכול ארוחה נורמטיבית יותר (למה?) תמצאו בין היתר בתפריט המסומן חומוס, עלי גפן ממולאים, פסטות, ניוקי ושווארמה טבעונית.
פרטים באתר

אוכלים בלילה

אוזריה
גם כשאתם יוצאים לשתות, לבלות ולשמוח, כפי שמצווה עליכם עם כניסתכם לבר-מסעדה המוצלח של השפית אביבית פריאל-אביחי שהתמקם לפני שנים אחדות בשוק לוינסקי, מגיע לכם לנשנש מנות טעימות על טהרת הצומח. בתפריט יחכו לכם כמה מנות קטנות ומפתות כמו ירקות צלויים על קרם שקדים ספרדי, ריזוטו חיטה ירוקה עליו מונחת "נקניקייה" שהיא בעצם כרישה ממולאת בפטריות ועוד הברקות. וכמובן, אוזו למכביר.

תפריט טבעוני מולי בלומס (צילום: אפיק גבאי,  יחסי ציבור )
הפתיעו עם תפריט טבעוני באווירה לילית. מולי בלומס | צילום: אפיק גבאי, יחסי ציבור

מולי בלומס
מה לאירים ולטבעונות? מתברר שהמכנה המשותף רב על המפריד, לפחות ככל שזה נוגע לתפריט של הבר שממוקם במתחם שרונה. כאן תוכלו למצוא בין היתר פאי רועים עם שעועית שחורה, המבורגר עדשים ופלחי תפוחי אדמה מטוגנים עם תבשיל שעועית לבנה. אם אפילו מבשלת הבירה המפורסמת גינס הודיעה שהיא בדרך לייצר בירה טבעונית (שלא משתמשים להכנתה בחומרים המופקים מדגים, כפי שנעשה עד היום) - השמים האיריים הם הגבול. סלנטה!

בית העמודים
כבר בראשית ימי המהפכה הטבעונית, במהלך חרישי כרשרוש המברשות על פני התוף, אימצו במועדון הג'ז השכונתי הזה תפריט גדוש במנות טבעוניות מוצלחות ולגמרי לא אופייניות לברים אפלוליים. לצד נשנושי אלכוהול כמו אדממה או חמוצים תוכלו להתפטם בשקשוקה ירקות, תבשילי קטניות וכריך ירקות צלויים. אם זה נשמע לכם כמו אוכל מושלם לצהריים, אתם צודקים - בימי חול המקום פתוח החל מהשעה 11 בבוקר, לטובת הרעבים. אופציה מצוינת לדייט מוזיקלי.

באדיבות אורי שביט, טבעוניות נהנות יותר.