מסעדת a של יובל בן נריה הייתה מדוברת מרגע פתיחתה לפני כשלוש שנים, ונשארה כזאת: אם זה בתור אחת המסעדות היקרות והיוקרתיות בארץ, בזכות היותה בין הראשונות שהודיעו אי אז על סגירה במוצאי שבת לאור ההפגנות בקפלן (וקריאת עידוד לקחת בהן חלק) וכמובן מיני שמועות ולחשושים ברנז'איים על היתכנות להיכלל במדריך המישלן הגנוז של ישראל. היא גם נכנסה ביחד עם עוד מסעדות ישראליות מוערכות לרשימת הפיפטי בסט הנחשבת, אבל כמו כולנו, a של אחרי ה-7.10 השתנתה. 

אחרי שבועות שעמדה סגורה, המסעדה נפתחה מחדש עם תפריט מצומצם יותר ואפילו הורדה במחיר בחלק מהמנות (טרטר בקר למשל עולה 78 שקלים במקום 104, וספגטי טונה 88 במקום 108 שקלים). עוד הידוק מבחינת בן נריה והצוות היה הרחבת גזרת הסושי בתפריט, הוספת יצרנים מקומיים ומשהו שתמיד מומלץ ליישם: היצע גם לטבעונים. 

יובל בן נריה (צילום: אסף קרלה, יחצ)
יובל בן נריה | צילום: אסף קרלה, יחצ

a Restaurant (צילום: עמית גירון,  יח"צ)
מסעדת a | צילום: עמית גירון, יח"צ

כל זה כדי לספר על אחת המנות הטעימות שאכלנו ב-a לאחרונה, שהיא מנה חדשה בתפריט וגם טבעונית: מיטצו מלפפון (48 שקלים). זאת מנה שבבסיסה עקרון ה-Zero Waste, כלומר ניצול הפחת ושימוש מקסימלי בחומרי הגלם, במקרה הזה מלפפון, ובמסעדת סושי יש הרבה פחת של מלפפונים. מיטצו ביפנית זה 3, ובהתאם יש כאן טרטר מלפפון עם אורז וג'ינג'ר סושי, צ'ילי אדום, זרעי חרדל, קנפיו ואצות נורי; רוטב מקמבוצ'ה מלפפון, שמן שומשום וחרדל; ומעטפת של מלפפון צרוב. בעת ההגשה מוסיפים לצלחת אורז סושי ומלפפונים קפואים עם חנקן, אבל איתם או בלעדיהם זאת מנה מעולה שאכלנו עם הכפית עד הטיפה האחרונה: המרקמים השונים, הטכניקות והטעמים כאן מוכיחים שיש ערך לחקר בלתי פוסק, ונדמה שהטבחים זוכים כאן לשיעורים משמעותיים. 

מנת שיפוד דג באש. כאן מתחילת הדרך (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
מנת שיפוד דג באש. כאן מתחילת הדרך | צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

עוד מנה טעימה וחדשה בתפריט היא רול בלק טייגר שרימפס (64 שקלים). אבוקדו, מלפפון, קנפיו, אומבושי, סלרי מוחמץ, יוזו וצ'ילי מותסס עטופים בשרימפס. בדומה לאחת המנות הכי טעימות שאכלנו כאן, שיפוד דג שמגיע על לדר תירס, גם כאן יצרו סוג של לדר של שרימפס ומעבר ליופי של הרולים, הם מוקפדים, טעימים ועשירים. מלבד הרול הזה נוסף אגב גם רול טבעוני - טוגראשי דלוע (52 שקלים) - שבדומה למלפפון מכיל כמה וריאציות על דלעת: תבשיל דלעת פיקנטי (עם משקעי שמן צ'ילי), דלעת טרייה, דלעת צלויה, דלעת מוחמצת, גרעיני דלעת ומעטפת קולרבי מוחמץ עם סלסה של דלעת מיסו, צ'ילי אדום ואבקת טוגראשי מלמעלה.

בלו פין טורו  (צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור)
בלו פין טורו | צילום: אסף קרלה, יחסי ציבור

מנות הדגל, אלו שהפכו די מהיר ללהיט, מההתחלה עדיין כאן כאמור: ה"ספגטי" טונה; מנות הביסים המושקעות כמו ניגירי פורל מעושן, ה"כריות", כדורי התירס המטוגנים והנגי טורו טונה; וגם קינוח מצוין שמדמה מראה של גינת זן עם חלוקי נחל, אבל מדובר למעשה בגלידוניות יוגורט מצופה בשוקולד לבן שנצבע בשחור שיושבות על קראמבל עם פרג וצנוברים וגם סוג של טויל בצק מדופף, ומעל הכל רוטב דובדבן. הקינוח הזה, "גינת הדובדבן" (56 שקלים), היה סיום מרענן ובעיקר טעים - ובנוגע לאלכוהול - לצד משקאות סאקה שחלקם נבחרו בנסיעות ליפן יש גם מבחר יינות ישראליים שמאז החזרה בימי המלחמה רק הלך וגדל ומקבל פה ייצוג יפה (וגם קוקטיילים מעולים למי שאוהבים). 

בסופו של דבר, a כנראה לעולם לא תהפוך למסעדת פועלים ישראלת-יפנית עם עסקית ב-79 שקלים, וזה בסדר: יש מספיק מקום לכולן, ואחרי שישבנו כאן באמצע שבוע והמסעדה הייתה מלאה אנחנו יכולים להעיד שיש סועדים שדווקא מחפשים את המסעדה המיוחדת יותר, ארוחה שהיא גם חווייתית, מנות שמפתיעות, ואכן לא מעט זוגות מסביבנו ציינו אירוע חגיגי: יום הולדת, יום נישואים. למשך שעתיים ב-a נכנסים לבועה כיפית ומוגנת שהשאיפה למצוינות ניכרת בה, ומי לא אוהב להרגיש משקיעים בו? קשה לצפות שזה לא ילווה בחשבון גבוה. 

a. דרך מנחם בגין 121, תל אביב  (מגדל עזריאלי שרונה), תל אביב יפו. שעות פעילות: שני-חמישי 18:30-23:30, שישי-שבת 18:00-23:30. טלפון: 074-7588818. לא כשר