אפייה טבעונית זה משהו לגמרי אפשרי וברגע שיודעים איך, מתקבלים מאפים נהדרים! בדגש על איך – כי אפייה ללא רכיבים מן החי דורשת התאמות ולמעשה מדובר בלימוד (קצר וקל) של טכניקות קצת שונות מאלה שהיינו רגילים אליהן. ההמלצה הראשונה שלי למי שמתחילים את דרכם באפייה טבעונית היא לא לקפוץ ראש לתוך הרפתקאות של ניסוי וטעייה ולהתחיל דווקא עם מתכון שאתם אולי מאד אוהבים אבל במקור יש בו 4 ביצים מופרדות, חמאה ושמנת מתוקה. יש ברשת ובספרים המון מתכוני אפייה טבעוניים שכבר נבדקו והצליחו – עדיף להתחיל ללמוד את השיטות השונות מתוך התנסות מעשית ובטוחה ורק אז להתקדם לעבר אקספרימנטים אישיים.
כמה דברים שכדאי לדעת על אפייה טבעונית לפני שמתחילים:
איזה שומן? יש מתכונים שאפשר לאפות עם שמן ויש מתכונים שדורשים שימוש בשומן מוקשה, כזה שבקירור יתייצב ויתגבש. במקרה השני אני נוהגת להשתמש בשמן קוקוס (מזוכך הניטרלי או הלא מזוכך הבריא יותר והקוקוסי, לשיקולכם). מכיוון שהוא שומני וכבד, בדרך כלל אחליף את החמאה ב-3/4 מהכמות המקורית ואפשר אפילו פחות.
במקום ביצים יש כמה טכניקות נפוצות להחלפת ביצים בעוגות. תתפלאו אבל התפקיד שלהן הוא לא לקשור את התערובת (הרי קמח ונוזל או שומן יהפכו לבצק גם בלי ביצה) אלא להוסיף לה אווריריות ועסיסיות.. כשמדובר בעוגה פשוטה (דהיינו בחושה), כשהביצים לא מוקצפות ולרוב לא יהיו יותר מ 2-3 כאלה במתכון, אני מעדיפה להשתמש ברסק תפוחי עץ ללא תוספת סוכר (היחס הוא כ-1/4 כוס רסק במקום ביצה). בננות מעוכות יוצרות אפקט דומה אבל בניגוד לתפוחים, הטעם שלהן מאד דומיננטי. עוד אופציה היא להוסיף לחומרים היבשים כפית של סודה לשתייה ולרטובים כף של חומץ (עדיף תפוחים אבל כל חומץ יעבוד) – הוא לא יורגש בתוצאה הסופית ורק ייצור אפקט של תפיחה ברגע שהתערובת הסופית תיכנס לתנור שחומם מראש. אל תשתהו יותר מדי, משך הפעילות של הסודה לשתייה מוגבל בזמן.
ואם כן מקציפים? עוד דרך להחליף ביצים, שמתאימה גם לעוגות עם חלבוני ביצה מוקצפים, היא להחליף אותם ב"אקווה פאבה", מי חלבון (לרוב מבישול של גרגירי חומוס, אפילו מקופסא!) אותם ניתן להקציף למרנג או להוסיף לתערובת אחרי שמצמצמים אותם על האש.
למתקדמים: משרים כף זרעי פשתן טחונים ב-3 כפות מים למשך כמה דקות, עד שמתקבל נוזל צמיגי שאפשר להוסיף לתערובת במקום ביצה אחת.
תנו לה אוויר כמובן שאבקת אפייה (או קמח תופח, שבעצם יש בו כבר חומרים מתפיחים) תסייע גם היא במלאכת ההתפחה והאווריריות של העוגה. המצרכים :תבנית בקוטר 20-22 ס"מ
לציפוי:
לעיטור:
אופן ההכנה:1 מחממים תנור ל-170 מעלות. משמנים את התבנית, מקמחים אותה ומנערים משאריות. 2 מערבבים קמח, קקאו, סודה לשתייה ומלח ומנפים לקערה. מוסיפים סוכר ומערבבים. 3 יוצרים גומה במרכז החומרים היבשים ויוצקים אליה חלב שקדים, שמן, חומץ ותמצית וניל. בוחשים מהמרכז החוצה רק עד שמתקבלת תערובת אחידה ודלילה יחסית. 4 מעבירים את התערובת לתבנית, מטיחים פעם או פעמיים (בעדינות) על משטח העבודה כדי לשחרר בועות אוויר ומעבירים מיד לתנור החם (חשוב לא לחכות ושהתנור יהיה חם מראש). 5 אופים 25-35 דקות, עד שהעוגה יציבה וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש. מוציאים לרשת ומניחים להתקרר. 6 בזמן שהעוגה בתנור מכינים את הציפוי: מעבירים את כל החומרים לסיר קטן ובוחשים מעל להבה בינונית-נמוכה. מבשלים עד שהציפוי מסמיך מעט ו"נתפס" על הכף. מסירים מהאש ומניחים להתקרר לחלוטין. עוגת שוקולד טבעונית בסיסית של אורי שביט | צילום: אורי שביט, mako אוכל7 מניחים נייר אפייה או תבנית מתחת לרשת שעליה העוגה (בשביל לקלוט את טיפות הציפוי). מחלצים את העוגה מהתבנית ויוצקים עליה את הציפוי. מפזרים סוכריות צבעוניות, פורסים ומגישים. * העוגה תישמר 3-4 ימים כשהיא מכוסה במקרר. יש טוענים שהיא טעימה יותר יום אחרי האפייה. אורי שביט היא בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ומנחת סדנאות בישול טבעוניות. מדריכים טבעוניים נוספים במדור: |