כן, שקשוקה בלי ביצים! לפני שאתם קופצים, תנסו רגע לדמיין את זה יחד איתי: מחבת יפהפייה ורוחשת מלאה ברוטב עגבניות עשיר וטעים מגיעה למרכז השולחן, מעלה ניחוחות שמשגעים את כולם. לצידה כיכר לחם או חלה טרייה שאתם בוצעים וטובלים ברוטב החם שיש בו גם... כל מיני תוספות טעימות שהן לא ביצים. אז מה? מבחינתי העיקר הוא החוויה ולא רכיב כזה או אחר שיש במנה.
אז מה אפשר להוסיף לשקשוקה טבעונית במקום הביצים? מה שרוצים. אם חשוב לכם שהתוספת תהיה חלבונית, אפשר להוסיף טופו צלוי; אני אוהבת לפרוס ולקרוץ ממנו עיגולים שבמרכזם אני מניחה עיגול קטן של עגבניית שרי צהובה או פלפל צהוב. נכון שזאת לא ביצה אבל מה אכפת לנו להוסיף למנה איזו קריצה? עוד אופציה חלבונית יכולה להיות קציצות רכות של אפונה צהובה, שגם היא משתלבת באופן נפלא ברוטב האדום.
תוספות מבורכות אחרות הן ירקות – רצוי גם במקרה הזה להעניק להם תיבול וצלייה מוקדמת, שלא ייצאו לכם סתם ירקות מכובסים. למשל פרחי כרובית, נתחי חצילים וקישואים וכדומה.
קאלה נאמק. קאלה נאמק הוא מלח הודי שחור בעל ניחוח גופריתי, שמאוד מאוד מזכיר טעם של ביצה ונפוץ בשימוש בחביתות טבעוניות, סלט "ביצים" מבוסס טופו ועוד. הטעם שלו מתפוגג בחום ולכן מומלץ בדרך כלל להוסיף אותו ממש לקראת סוף הבישול או בהגשה. המצרכים (2 מנות):לפולנטה:
לרוטב:
להגשה:
אופן ההכנה:1 מתחילים בהכנת הפולנטה: מביאים לרתיחה ציר, חלב צמחי, מלח ופלפל בסיר בינוני. כשהנוזלים רותחים מזלפים פנימה את הפולנטה תוך כדי טריפה נמרצת, למניעת גושים. מנמיכים מעט את הלהבה וממשיכים לבחוש מדי פעם בכף עץ במשך 5-10 דקות, עד שהפולנטה מסמיכה ונפרדת בקלות מדופנות הסיר. 2 מוסיפים לפולנטה שמן זית, בוחשים היטב ומשטחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה בשכבה אחידה בעובי 1-2 ס"מ. מניחים לפולנטה להתקרר ולהתגבש. 3 מכינים את הרוטב: מחממים שמן זית במחבת גדולה מעל להבה בינונית-גבוהה ומטגנים מעט את השום והפלפל החריף תוך כדי ערבוב (זהירות, לא לחרוך!). מוסיפים את העגבניות עם הנוזלים ואת התבלינים ומביאים לרתיחה. 4 מנמיכים מעט את הלהבה ומבשלים כ-10 דקות, תוך ערבוב מדי פעם. אם הרוטב מסמיך מאוד אפשר להוסיף מים. טועמים ובמידת הצורך מתקנים תיבול. 5 בינתיים קורצים מהפולנטה שהתגבשה עיגולים בעזרת כוס קטנה או קורצן בקוטר 4-5 ס"מ. 6 מלהיטים מחבת נון-סטיק (אפשר לשמן אותה מעט) וצורבים את עיגולי הפולנטה משני הצדדים להזהבה קלה. 7 מניחים את עיגולי הפולנטה בתוך הרוטב, מפזרים על כל עיגול מעט מלח הודי שחור ומפזרים פטרוזיליה קצוצה. מגישים חם. אורי שביט היא בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ומנחת סדנאות בישול טבעוניות. מדריכים טבעוניים נוספים במדור: |