1 מערבבים היטב בקערה בעזרת הידיים את כל מרכיבי המילוי ומניחים בצד ל-10 דקות.
2 מכינים את לבבות הארטישוק: שמים בקערה כוס מים עם מיץ סחוט מחצי לימון וחצי הלימון עצמו. אחרי כל אחת מפעולות הקילוף משפשפים את הארטישוק בחצי הלימון האחר כדי שהלב לא ישחיר. מסירים את הגבעול (אפשר לקלוף גם את הגבעולים ולהוסיף אותם בהמשך לסיר הבישול).
3 תולשים את העלים החיצוניים הקטנים בתחתית הפרח, וחותכים אותו עד כ-3 ס"מ מעל בסיסו. משכיבים את הארטישוק על קרש חיתוך ובעזרת סכין מסירים את כל העלים עד שמגיעים ללב. אוחזים את הלב ביד אחת, מחזיקים כף ביד השנייה ומסובבים אותה בתוך הלב כדי לנקות אותו מכל הקוצים עד שהוא נקי לגמרי. מניחים את הלב הנקי בקערת מי הלימון עד השימוש.
4 יוצרים בעזרת הידיים קציצות בקוטר כ־3 ס"מ מתערובת המילוי. מניחים את הקציצות בתוך לבבות הארטישוקים. דוחסים אותן פנימה היטב ומעצבים אותן כך שיהיו מעוגלות וגבוהות קצת יותר משפת ראשי הארטישוקים.
5 מחממים את שמן הזית בסיר רחב ושטוח ומוסיפים את הסלרי והבצל. מאדים כ-5 דקות תוך כדי ערבוב, מוסיפים את התבלינים והסוכר ומאדים דקה נוספת. מוסיפים את האפונה ומבשלים עוד 5 דקות תוך כדי ערבוב. מוסיפים את המרק או המים ומביאים לרתיחה עדינה.
6 מנמיכים את הלהבה ומסדרים בסיר את לבבות הארטישוק. מכסים את הסיר ומבשלים כ-50 דקות.
7 מסירים את המכסה וממשיכים לבשל עד שמתקבל רוטב עשיר וסמיך. מגישים עם אורז לבן או עם קוסקוס.
ממולאים של רפי כהן | צילום:
דן פרץ, ממולאים, הוצאת כתר