בודהה בול טבעוני עם טופו ודלוריתהסוד בקערות בודהה הוא שאפשר לשחק עם המרכיבים והתיבול איך שרוצים, העיקר שהקערה תהיה צבעונית ומגוונת. אז כן, צריך להכין כל חומר גלם בנפרד, אבל ההכנה מאוד פשוטה ומהירה, והתוצאה - עונג גדול שכולו בריאות
אורי שביט
| mako אוכל
| פורסם 09/07/20 08:26
צילום: אורי שביט, mako אוכל
|
לקח קצת זמן, אבל הלהיט שכבש לפני כמה שנים בגרסאות שונות את מסעדות הבריאות בארה"ב ואירופה, נחת לאחרונה גם בישראל. לא משנה אם בבית או בחוץ, הקערות היפהפיות והצבעוניות האלה, שגדושות מכל טוב הטבע, הן ארוחה נהדרת, מגוונת ובריאה לכל יום ובכל שעה, והן גם מושלמות כארוחה משביעה ומזינה שאפשר לקחת ללימודים או לעבודה. אל תטעו לחשוב שמדובר בטרנד בריאותי חדש, למעשה מדובר בהומאז' לקערות האוכל של בודהה ובעצם של כל נזיר, שניזון מתרומות ונודד עם קערתו מדלת דלת כדי לקבץ לעצמו ארוחה. כך נוצרת ערבוביה של מרכיבים, שכיום אנחנו מכינים לעצמנו ולא מנדבים מהשכנים.
כדי לקבל קערת בודהה טעימה ומזינה באמת, מומלץ לשלב בה דגנים וקטניות, שיחד יוצרים חלבון איכותי ומלא באותה קערה, לגוון בירקות טריים ומבושלים (בעדיפות לאידוי או אפייה), להוסיף עלים ירוקים או נבטים ולבחור ברוטב עשיר וקרמי, שיעטוף יחד את כל המרכיבים. במתכון שבהמשך מכינים במיוחד כל אחד מהמרכיבים, אבל המנה הזו קוראת לשימוש בשאריות של ארוחות קודמות, אז אל תהססו לשלב את מה שיש לכם גם ככה במקרר.
דגנים: זה יכול להיות כל סוג של אורז (בעדיפות למלא, חום או אדום), קינואה לבנה או אדומה, כוסמת קלויה או ירוקה, חיטה (כוסמין למשל או פריקה) אם אתם לא מנמנעי הגלוטן, וקוסקוס, פתיתים או בורגול יעבדו גם.
קטניות: הכי קל לצרוב או לאפות טופו שספג טעמים של מרינדה טובה, אבל גם עדשים ושעועית מכל הסוגים, פולי אדממה, חומוס ואפילו קציצות שעשויות מקטניות ישתלבו נהדר בקערה.
ירקות ועלים ירוקים: עופו על זה; אין ירק שלא יכול להשתלב, וכל המרבה להוסיף צבע ומרקם, הרי זה משובח. גזר, כרוב, עגבנייה, מלפפון, פלפל, תרד, קייל ורוקט כדאי להוסיף בטריותם, לעומת בטטה, דלעת, כרובית, בוק צ'וי, ברוקולי ואספרגוס שמומלץ להגיש כשהם חלוטים, אפויים או מאודים.
תוספות: כל תוספת קראנצ'ית שמתחשק לכם, כמו זרעי חמנייה או דלעת, שברי בוטנים ואגוזים, נבטים מכל מיני סוגים, שומשום קלוי וכדומה.
רוטב: מבחינתי העיקר שיהיה קרמי ועשיר, כזה שיעטוף ויחבר יחד את כל המרכיבים. הוא יכול להתבסס למשל על טחינה, חמאת בוטנים, קרם קוקוס או קרם קשיו או שקדים. המצרכים (2 מנות):לטופו:
לקינואה והבוק צ'וי:
לדלורית ולכרוב:
תוספות:
לרוטב:
אופן ההכנה:1 הטופו: מייבשים את קוביית הטופו בנייר מגבת או במגבת נקייה וחותכים לקוביות. מעבירים לקופסא שטוחה ורחבה. מערבבים את חומרי המרינדה ויוצקים על הקוביות שבקופסה. סוגרים והופכים כמה פעמים בעדינות כך שהטופו יצופה מכל הכיוונים ומשהים לשעה עד לילה במקרר. 2 מלהיטים מחבת רחבה או ווק מעל להבה גבוהה ומעבירים אליו את הטופו עם נוזלי המרינדה. מניחים לטופו להיצרב מכל הכיוונים ולנוזלים להתאדות, עד שהקוביות משחימות. 3 הקינואה: מחממים שמן בסיר קטן ומטגנים מעט את הקינואה. ממליחים ומוסיפים את המים. מביאים לרתיחה, מכסים, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 18 דקות עד שהקינואה מוכנה. 4 הבוק צ'וי: שוטפים את הבוק צ'וי ופורסים לרצועות לאורך. מחממים מעט שמן או מים במחבת רחבה וצורבים את הבוק צ'וי עם השום הקצוץ עד שהעלים מתרככים. סוחטים לימון, מערבבים ומסירים מהאש. 5 הדלורית: מחממים תנור ל-200 מעלות. מערבבים בקערה את קוביות הדלורית עם יתר החומרים ומשטחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. צולים בתנור החם כ-15 דקות, עד שהקוביות רכות אך מוצקות. 6 הכרוב: מניחים את רצועות הכרוב בקערית, מוסיפים לימון, שמן זית ומלח ומעסים מעט באצבעות לריכוך. 7 מסדרים את הרכיבים זה לצד זה בשתי קערות ומניחים את הנבטים במרכז. מערבבים את מרכיבי הרוטב (אם צריך מוסיפים עוד מעט מים, לפי הסמיכות הרצויה) ויוצקים מלמעלה. מגישים מיד. אורי שביט היא בעלת הבלוג "טבעוניות נהנות יותר" ומנחת סדנאות בישול טבעוניות. מדריכים טבעוניים נוספים במדור: |