העולם נחלק לשלושה סוגי אנשים: אלה שאוכלים כדי לחיות, אלה שחיים כדי לאכול, ואלה שבגיל 5 נכנעו בגמר אליפות מחוז צפון בג'ודו בטענה שהם רעבים ורוצים המבורגר. ברור לכם לאיזה קבוצה אני משתייך, נכון? בינינו, גם היום, אם אצטרך לבחור בין גביע בג'ודו להמבורגר טוב, התשובה תהיה "מדיום ומלא מיונז. תודה". אחד מזיכרונות הילדות הכי יפים שלי הוא היום ההוא, בגיל 6, שבו אכלתי לראשונה את סנדוויץ' קציצות הבשר בסאבוויי בסן פרנסיסקו. כבר מאותו יום סקרן אותי לדעת מה יש בהן, בקציצות, שתמיד מנחם אותנו ונותן לנו הרגשה טובה. כשאני אומר "אותנו" אני לא מתכוון רק לישראלים, אלא לכל המין האנושי: מהכופתה הטורקית עד לקציצות על מקל אצל היפנים, מקבב לבנוני עם מלא נענע וצנוברים עד לקבב רומני עם כמויות של שום ולחם.

עוד הפתעות מחכות לכם בעמוד הפייסבוק של אוכל טוב

בואו נתחיל בהגדרה של קציצה: "מאכל המורכב מחומרים קצוצים או טחונים, שמחוברים יחד לצורה אחידה בעזרת חומר גלם מדביק". בעצם, הקציצה שונה מרוב סוגי האוכל שבמרכזם יש חומר גלם שלם - נתח בשר, דג, עוף או ירק - שעובר צלייה, טיגון או בישול. קציצה היא הרבה חומרי גלם קצוצים יחד שיוצרים עולם חדש. המבורגר, פלאפל, גונדי, מפרום וקובה - כולן קציצות ואת כולן אנחנו אוהבים. לכן, כהומאז' למנה שגזלה ממני את אליפות מחוז הצפון, הפעם נכין, איך לא, קציצות.

קציצות הודיות עם עדשים שחורות

המרכיבים (2 מנות):
300 גרם פרגית טחונה
2 כפות סולת דקה
כפית מלח
כוס עדשים שחורות, מבושלות
חצי כוס בצל קצוץ, מטוגן
1 ביצה L
חצי כוס חומץ תפוחים
כף גדושה של אבקת תבלין קארי צהוב
רבע כוס סוכר לבן
5 תרמילי הל
2 וחצי כוסות מים
כוס כוסברה קצוצה

אופן ההכנה:

1. שמים בקערה את הפרגית, הסולת, המלח, חצי מכוס העדשים, הבצל המטוגן והביצה, ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.

2. בעזרת ידיים רטובות יוצרים כדורים בגודל אגוז מלך, מסדרים אותם על מגש, מכסים בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך שעה.

3. בסיר נמוך שמים את החומץ, הקארי, הסוכר וההל. מביאים לרתיחה, ומבשלים 2 דקות נוספות עד שהסוכר נמס.

4. מוסיפים את המים ומבשלים כרבע שעה נוספת על להבה נמוכה.

5. מוסיפים את הקציצות ומבשלים כרבע שעה נוספת (אם יש צורך, מוסיפים מעט מים).

6. מוסיפים את שאר העדשים ומבשלים 5 דקות. מורידים מהאש, מוסיפים את הכוסברה ומעבירים לצלחת הגשה. מומלץ להגיש עם אורז בסמטי.

עוד באוכל טוב:

מפרום זוקיני וטחינה שבורה (צילום: דרור עינב, mako אוכל)
תפוחי אדמה? לא, זוקיני! מפרום אחר | צילום: דרור עינב, mako אוכל

מפרום זוקיני ברוטב טחינה שבורה

המרכיבים (3 מנות):
2 זוקיני גדולים וישרים
300 גרם בשר בקר טחון
חצי כוס פטרוזיליה קצוצה
חצי כפית בהרט
בצל קטן קצוץ
1 ביצה L
כפית מלח שטוחה
כף סולת
שמן צמחי לטיגון

לציפוי:
2 ביצים
2 כפות מים
140 גרם קמח לבן (כוס)

לרוטב:
2 כפות שמן זית
שן שום, קצוצה
קורט מלח
2 כוסות מים
כוס טחינה גולמית
כוס פטרוזיליה קצוצה

אופן ההכנה:

1. חותכים את הזוקיני לטבעות בעובי 2 ס"מ. פורסים כל טבעת, אך לא חוצים אותן לגמרי כדי לקבל צורת סנדוויץ' (בדומה למפרום תפוחי אדמה).

2. מערבבים את הבשר עם שאר המרכיבים עד לקבלת תערובת אחידה.

3. בעזרת הידיים מפרידים את פרוסות הזוקיני, וממלאים את הכיס שנוצר בבשר הטחון. מכניסים לחצי שעה למקרר.

4. מחממים שמן במחבת רחבה.

5. מכינים את הציפוי: טורפים את הביצים עם המים בקערה. בקערה נוספת שמים את הקמח. "מרפדים" את הזוקיני בקמח, טובלים בקערת הביצה ומטגנים בשמן הרותח עד להזהבה. מניחים בצד על צלחת עם נייר סופג.

6. מכינים את הרוטב: מחממים את השמן בסיר נמוך. מטגנים את השום עד להזהבה, מוסיפים את המלח והמים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את הטחינה ומערבבים היטב. מוסיפים פנימה את המפרומים המטוגנים, מבשלים על אש נמוכה כ-10 דקות ומסירים מהאש. מוסיפים את הפטרוזיליה ומגישים עם אורז בסמטי.

קציצות לברק (צילום: דרור עינב, mako אוכל)
רעננות של קיץ. קציצות דג לבן | צילום: דרור עינב, mako אוכל

קציצות דג עם חציל שרוף וגרידת לימון ברוטב יוגורט חם וחומוס 

המרכיבים (3 מנות):
300 גרם דג לבן, קצוץ גס
חציל קטן שרוף, כולל הקליפה, קצוץ גס
קליפה מגוררת מלימון בינוני
שום קונפי
מלח
שמן זית

לרוטב:
שמן זית
4 שיני שום קונפי (לא חובה)
קופסת שימורי חומוס (שומרים על הנוזל)
חצי כוס יוגורט עזים
חופן נענע קצוצה

אופן ההכנה:

1. מאחדים את כל מרכיבי הקציצות עד לקבלת לתערובת אחידה.

2. יוצרים מהבלילה כדורים בגודל אגוזי מלך ומשטחים לדסקיות.

3. במחבת עם שמן זית מטגנים את דסקיות הדג עד להשחמה. מניחים בצד על צלחת עם נייר סופג.

4. מכינים את הרוטב: שמים את שמן הזית ושיני השום במחבת, מוסיפים את גרגירי החומוס ומטגנים הכל יחד.

5. מערבבים את היוגורט עם נוזל החומוס, מוסיפים למחבת ומביאים לרתיחה.

6. מכניסים את דסקיות הדג ומבשלים עוד כ-5 דקות על אש נמוכה.

7. מפזרים את הנענע הקצוצה ומגישים.

 מפגש האושר. קינג ג'ורג' 105, תל אביב, 054-4289765