עוגת יומולדת - רמת קושי גבוהה, מוכן (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
אל תילחצו, זאת העוגה למתקדמים. יומולדת שמח! | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

כאמא לשלוש ונשואה לאחד, אני אופה בכל שנה לפחות ארבע עוגות יום הולדת – וכל אחת מהן צריכה להיות הכי יפה, הכי טעימה והכי כזו שעוד לא היה לאף אחד בגן או בכיתה. ככה יצא שבלי לשים לב הפכתי למאסטר יודה של עוגות יום ההולדת (לפחות בעיני האמהות האחרות), ואספתי לי מאגר מכובד של שיטות וטיפים ליצירת עוגת יום ההולדת המושלמת.

כדי לתת לכם את כל התורה (או לפחות חלק גדול ממנה) בלי להכניס אתכם למטבח המבולגן ערב יום החגיגה, החלטתי לחלוק אתכם שלושה מתכונים לעוגות חגיגיות, בשלוש רמות קושי שונות – קל, בינוני ולמתקדמים – והכל עם מדריך מצולם.

תחנת הבסיס היא עוגה כמו של פעם, בציפוי שוקולד מבריק וסוכריות. הכי פשוטה להכנה, גם אם מעולם לא אפיתם; התחנה השנייה תהיה עוגה בצורה – אני בחרתי בספרה אבל אפשר באותה שיטה להכין עוגת דובי, רכבת או כל צורה שעולה על דעתכם; ותחנה שלישית ואחרונה – בצק סוכר, טכניקת ציפוי וקישוט שמיועדת למי שיש לו כבר קצת ניסיון וקצת ביטחון. נתחיל עם משהו בסיסי (אך מרשים), ומכאן אפשר לשכלל את הידע והטכניקה ולהפליג למחוזות רחוקים.

בתוך שלוש העוגות מסתתרת אותה עוגת שוקולד בסיסית. אחרי הרבה מאוד ניסיונות והתאמות, זו העוגה שהכי עובדת בשבילי. היא יציבה, גבוהה, נוחה לחיתוך ולציפוי, קלה מאוד להכנה והכי חשוב – טעימה.

עוגה כושית עם סוכריות - שלב ראשון (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
נראה מושקע, נכון? תתפלאו, אבל מדובר בעוגה סופר פשוטה | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

עוגת שוקולד בסיסית

החומרים לתבנית עגולה בקוטר 24-26 ס"מ / תבנית מלבנית 23X33 ס"מ:
5 ביצים
1/4 1 כוסות סוכר
1/2 כוס קקאו
1/2 כוס שמן
1 כפית תמצית וניל
קמצוץ מלח
1 כוס קמח
1 כפית אבקת אפייה

אופן ההכנה:

1. בקערת המיקסר מערבלים במהירות גבוהה את כל החומרים, מלבד הקמח ואבקת האפייה, במשך 5 דקות.

2. מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה ומערבלים במהירות בינונית רק עד שהקמח נבלע ולא יותר.

3. מעבירים את הבלילה לתבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות 35-40 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.

טיפים לעוגה:
• לעוגה ישרה:
- הכניסו את העוגה לתנור כשהוא על חום של 140-150 מעלות ואז העלו ל-170.
- השקיעו בחיתוך של נייר האפייה כך שיתאים בדיוק לתבנית.
- כשהעוגה יוצאת מן התנור, משחררים אותה מן התבנית והופכים. מצננים אותה כשהיא הפוכה.
- אם נוצרה "בטן" גבוהה לעוגה, מניחים את בסיס התבנית על העוגה ההפוכה ועליו מניחים משקולת (שקית קמח או כמה צלחות). משאירים כך עד שהעוגה מתקררת.

• לעוגה קלה לעבודה, יציבה ולא מתפוררת: הכינו את העוגה יום לפני הקישוט.

עוגת שוקולד, מוס קוקוס ותותים - עוגת השוקולד (צילום: דליה מאיר, קסמים מתוקים)
יצאה עוגה עם "בטן"? עדיין אפשר לתקן | צילום: דליה מאיר, קסמים מתוקים

טיפים כללים לעוגות מקושטות:
• למראה מקצועי יותר, אל תשאירו את השוליים התחתונים חשופים. הוסיפו גימור כלשהו לטשטוש החיבור בין העוגה לבסיס ההגשה. אפשר להשתמש בסוכריות, אגוזים, זילוף, בצק סוכר ועוד.
• כשאתם מצפים עוגה בקרם, אל תנסו ליצור ציפוי חלק ואחיד. זה קשה מאוד ורק ידגיש כל חוסר דיוק. צפו את העוגה בדוגמת פסים או בתנועות מעגליות.
• אותו הדבר לגבי קווים ישרים, אחידים וחלקים. תמיד עדיף לזלף קו גלי מעט או שורה של נטיפים או כוכבים.
• לפני שאתם מתחילים לזלף – ערכו ניסיונות על גבי צלחת כדי לתרגל את חוזק הלחיצה ואת הדוגמאות השונות.
• השתמשו בבסיס רחב ואסתטי. אפשר לצפות את הבסיס בנייר צבעוני.

עוגה כושית עם סוכריות - מוכנה (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
עוגה מקושטת למתחילים. פשוט פשוט | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

עוגה מס' 1: עוגת שוקולד בציפוי שוקולד וסוכריות

עוגה עם ציפוי בסיסי, שעליו מיני סוכריות. כבר לא צריך להסתפק בסוכריות צבעוניות קטנטנות (אם כי יש בזה כיף נוסטלגי) – בחנויות לצורכי אפייה אפשר למצוא סוכריות קישוט במגוון מבלבל של צורות וצבעים. תנו מעוף ליצירתיות ותנו מקום גם לסוגי אגוזים, גרוסים או שלמים. העוגה שבתמונה מקושטת במזרה שוקולד שחור-לבן עם גימור של פיסטוק גרוס. למעלה – סוכריות גומי לבבות ונרות.

החומרים:
1 עוגה בסיסית, עגולה
מומלץ, אך לא חובה: קרטון עגול דק, בדיוק בקוטר העוגה (ניתן לרכוש קרטון מוזהב ייעודי)

לציפוי:
100 גרם שוקולד מריר
125 מ"ל שמנת מתוקה
1 כף שמן
1 כפית תמצית וניל

לקישוט:
סוכריות צבעוניות / אגוזים גרוסים או שלמים / מזרה שוקולד / נרות

אופן ההכנה:

1. מניחים את העוגה האפויה על עיגול הקרטון ואז על רשת שמונחת מעל תבנית. אפשר להשתמש ברשת ובתבנית של התנור. כדאי לרפד את התבנית בנייר אפייה כדי לחסוך ניקוי אחר כך.

2. מכינים את הציפוי: בסיר קטן מחממים שמנת ושוקולד תוך כדי ערבוב, עד שהשוקולד נמס כולו. מערבבים היטב לתערובת חלקה ואחידה.

3. מסירים מהאש. מוסיפים תמצית וניל ושמן ומערבבים היטב.

4. יוצקים את הקרם על העוגה ומאפשרים לו לזלוג ולכסות את צידי העוגה. מחכים עד שהקרם יתייצב מעט וכל העודפים יטפטפו לתבנית.

5. מעבירים את העוגה בזהירות אל משטח ההגשה (משטח על רגל / מגש מקושט וכדומה). אפשר להיעזר בשני תרוודים גדולים.

6. מקשטים כיד הדמיון הטובה – רק את דופן העוגה, את כולה או חלקים ממנה. כדי לקשט את הדופן, נעזרים בפאלטה רחבה או במרית גדולה ומצמידים את הקישוטים הנבחרים מלמטה כלפי מעלה. את העודפים מסלקים בעזרת מברשת.

עוגה כושית עם סוכריות - שלב שני (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
מקשטים את נקודת החיבור, ואז את הקרם | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

עוגה מס' 2: עוגה בצורת ספרה, בציפוי קרם שמנת-וניל

נכון, לא מדובר בקרם גורמה. אבל הוא קל להכנה ולעבודה, הוא טעים, וילדים (ומבוגרים) מתים עליו. החלק העליון מקושט גם בסוכר צבוע. העבודה הטכנית בעוגה הזאת כוללת חיתוך, מריחה וזילוף.

לפני תחילת העבודה בוחרים צורה רצויה ונושא (למשל, הספרה 3 ונושא חיות). בתמונה – חוסר יכולת להחליט בין דרדסים לקיטי הוליד עוגה משותפת. אפשר לרכוש דמויות וקישוטים אכילים בחנויות לצורכי אפייה, אבל אפשר בהחלט להשתמש בצעצועים שיש בבית. לפעמים הילדים אפילו יעדיפו זאת וישמחו לשתף צעצוע אהוב בעוגת יום ההולדת שלהם.

עוגת יומולדת - רמת קושי בינונית, מוכנה (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
עוגת יומולדת לא הכי פשוטה, אבל גם ממש לא מסובכת | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

החומרים:
1 עוגה בסיסית, אפויה בתבנית מלבנית

לסוכר צבוע:
1/2 – 3/4 כוס סוכר לכל צבע רצוי
שקית ניילון עבה או שתי שקיות של סנדוויצ'ים לכל צבע רצוי
צבעי מאכל בג'ל

לקרם:
1 מיכל שמנת מתוקה
1 כוס חלב
1 קופסה אינסטנט פודינג וניל
צבעי מאכל בג'ל

כלים ואביזרים:
בסיס (מגש שטוח, משטח קלקר או קאפה)
שבלונה מודפסת או מצוירת של הספרה הרצויה
סכין קטנה וחדה
מומלץ, אך לא חובה – פאלטה קטנה למריחה
שקיות זילוף חד פעמיות
צנתר כוכב קטן (לא חובה)

אופן ההכנה:

1. מניחים את העוגה האפויה על הבסיס כשהיא הפוכה (התחתית הופכת לחלק העליון). מניחים את השבלונה על העוגה.

2. חותכים בזהירות סביב השבלונה ומרחיקים את החלקים המיותרים. מנקים פירורים מהבסיס ומדפנות העוגה בעזרת מברשת קטנה.

עוגת יומולדת - רמת קושי בינונית, שלב ראשון (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
מתחילים ביצירת הצורה, במקרה זה ספרה | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

3. צובעים סוכר: אם משתמשים בשקיות סנדוויץ', מכניסים שקית לתוך שקית. מכניסים לתוך השקית את הסוכר בתוספת כמות קטנה של צבע מאכל. כמות הצבע תלויה בחוזק הצבע שאתם רוצים לקבל. סוגרים היטב את השקית ומשפשפים את הסוכר והצבע בין כפות הידיים, תוך כדי ניעור והנעה מצד לצד של הסוכר עד שכולו צבוע באופן אחיד. חוזרים על התהליך עם כל הצבעים הדרושים.

4. מכינים את הקרם: מוזגים לקערת המיקסר את השמנת והחלב. מוסיפים אינסטנט פודינג ומקציפים במהירות גבוהה עד שמתקבל קרם יציב.

5. מורחים קרם על דפנות העוגה, מלמטה כלפי מעלה. מורחים את החלק העליון בשכבה דקה מאוד (הקרם בחלק העליון משמש רק כרקע בהיר ולהצמדת הסוכר הצבוע).

עוגת יומולדת - רמת קושי בינונית, שלב שני (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
מורחים קרם על הדפנות | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

6. מפזרים סוכר צבוע על החלק העליון (אפשר צבע אחד או כמה צבעים).

7. מעבירים כמות קטנה של קרם לקערית ומוסיפים מעט צבע מאכל, לפי חוזק הצבע הרצוי. מקפלים ומאחדים בעדינות עד שהקרם כולו צבוע. מעבירים לשקית זילוף עם צנתר כוכב. אם לא משתמשים בצנתר, חותכים פתח קטן לזילוף.

8. מזלפים מסגרת מעט גלית סביב שולי העוגה ועל קו החיבור של הדפנות לחלק העליון.

9. טובלים את תחתית הדמויות/האביזרים במעט קרם ומציבים על העוגה.

10. מזלפים מעט קישוטים על הבסיס, סביב העוגה.

רעיונות לנושאים:
- חיות (סוכר ירוק ישמש כמצע עשב, ועליו יונחו חיות פלסטיק)
- מכוניות (זילוף "פס הפרדה" מקווקו לאורך מרכז העוגה, צבעי נושא כחול ואדום, מכוניות קטנות משני צידי המסלול)
- בוב ספוג (סוכר וזילופים בצהוב, דמויות פלסטיק, סוכריות גומי ואביזרים מתאימים על העוגה)

עוגה מס' 3: עוגת מתנה עם בצק סוכר

בצק סוכר דורש מעט יותר מיומנות וסבלנות. זה לא אומר שלא כל אחד יכול, רק צריך לקחת בחשבון שלפעמים לא תתקבל תוצאה מושלמת בניסיון הראשון. בחרתי בעיצוב שנראה מקצועי ומרשים אך אינו דורש פיסול, ציור על גבי העוגה או כלים מיוחדים. ולמרות זאת – העוגה נראית מעוצבת להפליא.

החומרים:
1 עוגה בסיסית, אפויה בתבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ (אני אפיתי בתבנית 20 עם שוליים מוגבהים של נייר אפייה, כדי לקבל עוגה קטנה וגבוהה יותר)
ריבה חלקה או ממרח שוקולד
1/2 ק"ג בצק סוכר לבן
צבע מאכל בג'ל או בצק סוכר צבעוני
אבקת סוכר

כלים ואביזרים:
בסיס (מגש שטוח, משטח קלקר או קאפה)
סכין חדה
גלגלת דוגמה (לא חובה)
כף עץ
שתי כוסות
חותכן עוגיות בקוטר 1.5 ס"מ

עוגת יומולדת - רמת קושי גבוהה 1 (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
עוגת הפתעה: השלבים הראשונים | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

אופן ההכנה:

1. מניחים את העוגה על גבי משטח עבודה, בודקים אם היא ישרה, ואם לא – חותכים בזהירות ומיישרים. מציבים את העוגה על גבי הבסיס המיועד להגשה כשהיא הפוכה (החלק התחתון הופך לעליון).

2. מחממים מעט ובעדינות את הריבה או ממרח השוקולד במיקרו, לריכוך קל. מורחים את העוגה בשכבה דקה מאוד שתשמש להצמדת הציפוי.

3. מפדרים במעט אבקת סוכר משטח עבודה חלק ונקי. לשים היטב כמות של בערך 400 גרם בצק סוכר לבן. אם הבצק דביק, מוסיפים מעט אבקת סוכר (רצוי להימנע מהוספה עודפת של אבקת סוכר).

4. מודדים את גובה הדפנות של העוגה (שני צדדים) ומוסיפים למידה את קוטר העוגה. כשהבצק רך ונוח לעבודה, מרדדים אותו על משטח מפודר באבקת סוכר לעיגול בעובי 3-4 מ"מ ובקוטר שיעלה מעט על הגודל שנמדד. תוך כדי עבודה – מזיזים ומסובבים את הבצק לעתים קרובות כדי שלא יידבק למשטח.

5. בעזרת מערוך מעבירים את הבצק אל העוגה ומניחים בזהירות. חשוב לדייק במיקום – כי בגלל הריבה/השוקולד, אחרי הנחת הבצק קשה להזיז אותו ממקומו.

6. בידיים יבשות (אפשר לפדר מעט את כפות הידיים באבקת סוכר), מלטפים את הציפוי סביב-סביב, מצמידים לעוגה ומחליקים. עובדים מהמרכז כלפי חוץ ולמטה ונזהרים שלא ייווצרו כיסי אוויר.

7. בסכין חדה חותכים את עודפי הבצק סביב השוליים התחתונים.

8. צובעים את הבצק שנותר בצבע הרצוי באמצעות לישה וקיפול הבצק עם צבע המאכל. שימו לב – קשה להגיע לצבעים עזים באמצעות צביעה. לצבעים עזים עדיף להשתמש בבצק צבוע מראש.

9. מציבים שתי כוסות על משטח העבודה. מפדרים ידית של כף עץ באבקת סוכר ומניחים אותה על הכוסות.

10. יוצרים את הסרט: מרדדים (על משטח מפודר באבקת סוכר) שליש מהבצק הצבוע למלבן בעובי 1-2 מ"מ. אני השתמשתי בגלגלת דוגמה, אבל אפשר כמובן ליצור גם סרטים חלקים. חותכים רצועות ברוחב 2 ס"מ ובאורך 13 ס"מ.

עוגת יומולדת - רמת קושי גבוהה, שלב שני (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
אפשר להשתמש בגלגלת עם דוגמה, אבל ממש לא חובה | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

11. מקפלים את רצועה ומצמידים את הקצוות בעזרת מריחה של מעט מאוד מים. משחילים את הלולאה שנוצרה על ידית כף העץ ומציבים על גבי הכוסות לייבוש. חוזרים על התהליך שלוש פעמים נוספות (כדאי להכין לולאה או שתיים נוספות, למקרה של שבירה).

עוגת יומולדת - רמת קושי גבוהה, שלב שלישי (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
סרט המתנה תלוי לייבוש | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

12. מרדדים את הבצק הצבוע שנותר על משטח מפודר באבקת סוכר. חותכים שתי רצועות באורך שמדדנו קודם (קוטר העוגה + הדפנות). את עודפי הבצק לשים מעט ועוטפים היטב בניילון נצמד.

13. הופכים את הרצועות ומרטיבים מעט מאוד בכמה נקודות. מניחים רצועה אחת לרוחב העוגה ומצמידים לדפנות. את הרצועה השנייה חותכים באמצע ומניחים כל מחצית בצמוד למרכז הרצועה שעל העוגה, משני צידיה. מצמידים לדפנות.

עוגת יומולדת - רמת קושי גבוהה, שלב רביעי (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
מניחים את הרצועות ומצמידים לדפנות | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

14. לאחר שהלולאות שתלינו על כף העץ התקשו (בין שעה וחצי לכמה שעות, תלוי בעובי, בלחות ובמזג האוויר), מניחים את ארבעתן במקומן על גבי העוגה, כשבנקודת החיבור ביניהן נוצר "חור" בצורת ריבוע.

15. לוקחים חתיכה בגודל תמר מהבצק הצבוע, לשים מעט ומכדררים לכדור. מועכים מעט את הכדור אל משטח העבודה, הופכים ומועכים מכל הצדדים עד שמתקבלת מעין קובייה בעלת פינות מעוגלות. מדביקים את הקובייה בעזרת מעט מאוד מים למרכז הסרט.

16. לגימור: לוקחים מעט מן הבצק הצבוע וכמות כפולה של בצק לבן. מצמידים את שתי החתיכות, מגלגלים לנחש, מקפלים ומגלגלים כמה פעמים לקבלת דוגמת שיש.

17. מרדדים לעובי של 1-2 מ"מ על משטח מפודר באבקת סוכר. קורצים עיגולים קטנים בעזרת חותכן.

18. בעזרת מעט מאוד מים מצמידים את העיגולים סביב שולי העוגה התחתונים כשהם חופפים מעט.

עוגת יומולדת - רמת קושי גבוהה, שלב חמישי (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
היה מאתגר אבל אפשרי, נכון? | צילום: אסתי רותם, mako אוכל